40 επιστήμονες ζητούν τη νομιμοποίηση της χρήσης νικοτίνης στα ηλεκτρονικά τσιγάρα στην Αυστραλία ώστε «να σωθούν ζωές»

40 επιστήμονες ζητούν τη νομιμοποίηση της χρήσης νικοτίνης στα ηλεκτρονικά τσιγάρα στην Αυστραλία ώστε «να σωθούν ζωές»

Σαράντα διεθνείς και Αυστραλοί ακαδημαϊκοί και ερευνητές –εκ των οποίων και ο καρδιολόγος στο Ωνάσειο Κωνσταντίνος Φαρσαλινός – υπέγραψαν κοινό ανακοινωθέν, στο οποίο ζητούν από την κυβέρνηση της Αυστραλίας να νομιμοποιήσει τη χρήση νικοτίνης ειδικά για τα ηλεκτρονικά τσιγάρα, ώστε να μειωθούν σημαντικά, όπως αναφέρουν, οι παθήσεις που συνδέονται με το κάπνισμα. Η παραπάνω πρωτοβουλία ανήκει στην οργάνωση «New Nicotine Alliance».

Διαβάστε την έκκλησή τους και δείτε ποιοι υπογράφουν αναλυτικά εδώ.

Στην Αυστραλία είναι παράνομη η κατοχή και η αγοραπωλησία νικοτίνης σε οποιαδήποτε μορφή ή προϊόν εκτός από τον καπνό και τα υποκατάστατα αυτού, καθώς για τις Αρχές της χώρας αυτή θεωρείται «επικίνδυνο δηλητήριο».

Ο καθηγητής John Britton, από τον Ιατρικό Σύλλογο του Ηνωμένου Βασιλείου δήλωσε ότι «η νικοτίνη από μόνη της δεν αποτελεί αιτία αρρώστιας ή θανάτου. Η εύκολη πρόσβαση των καπνιστών σε προϊόντα νικοτίνης που δεν περιέχουν τα τοξικά του καπνού, θα μπορούσε να σώσει εκατομμύρια ζωές. Η άρση της απαγόρευσης σε προϊόντα νικοτίνης χαμηλού κινδύνου θα επιτρέψει στους Αυστραλούς να αντιληφθούν τα οφέλη για την υγεία τους που ήδη έχουν προκύψει στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ. Στηρίζω απόλυτα αυτή την πρόταση».

Ο καθηγητής του Kings College του Λονδίνου και συγγραφέας ερευνών για το ηλεκτρονικό τσιγάρο που έχουν υιοθετηθεί από το υπουργείο υγείας της Αγγλίας, Ann McNeill, σχολίασε την παραδοξότητα να απαγορεύεται η νικοτίνη αλλά να επιτρέπεται η πώληση καπνού.

«Δεν καταλαβαίνω τη λογική να υφίσταται η νικοτίνη στη θανατηφόρα μορφή των τσιγάρων, ενώ οι βλάβες που προκύπτουν από τη χρήση της στα υγρά των ηλεκτρονικών τσιγάρων είναι πολύ μικρότερη, κι όμως στην περίπτωση αυτή απαγορεύεται. Η ισχύουσα νομοθεσία στην Αυστραλία προστατεύει την καπνοβιομηχανία, ενθαρρύνει το κάπνισμα και αυξάνει τις αρρώστιες και τους θανάτους που προκύπτουν από το κάπνισμα», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο καθηγητής Colin Mendelsohn από την πλευρά του τόνισε ότι για τους Αυστραλούς καπνιστές που θέλουν να το κόψουν και μέχρι τώρα αποτυγχάνουν, η μετάβαση στο ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι πολύ λιγότερο βλαβερή και φθηνότερη λύση. «Η χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου μπορεί να καλύψει αποτελεσματικά την ανάγκη των καπνιστών για νικοτίνη, ενώ ταυτόχρονα προσφέρεται η εμπειρία του καπνίσματος, η απώλεια της οποίας είναι και ο λόγος που πολλοί δεν μπορούν να κόψουν αυτή τη συνήθεια. Υπάρχει ευρεία επιστημονική συναίνεση ότι ο κίνδυνος για τους ατμιστές δεν ξεπερνάει το 5% της βλάβης που προκαλείται από το τσιγάρο. Ας μην ξεχνάμε ότι οι 2 στους 3 Αυστραλούς καπνιστές θα πεθάνουν πρόωρα εξαιτίας αυτής της συνήθειας», τόνισε.

Σύμφωνα με στοιχεία, 2,8 εκατομμύρια είναι οι Αυστραλοί καπνιστές που θέλουν να κόψουν αυτή τη συνήθεια και από το σύνολο των καπνιστών, το 14,6% είναι πλέον χρήστες του ηλεκτρονικού τσιγάρου.