Ακόμη μια επιστημονική μελέτη, του British Medical Journal, καταδεικνύει το προφανές…

Ακόμη μια επιστημονική μελέτη, του British Medical Journal, καταδεικνύει το προφανές…

Η θεαματική διάδοση του ηλεκτρονικού τσιγάρου στη Βρετανία φαίνεται ότι αύξησε τις επιτυχείς προσπάθειες διακοπής του καπνίσματος, καταλήγει μελέτη στο British Medical Journal.

Οι ερευνητές παραδέχονται πάντως ότι η έρευνα δεν μπορεί να αποδείξει οριστικά ότι υπάρχει σχέση αιτίου-αποτελέσματος. Με άλλα λόγια, η αύξηση των Βρετανών που καταφέρνουν να κόψουν το τσιγάρο μπορεί θεωρητικά να οφείλεται σε άλλους παράγοντες, όπως για παράδειγμα οι αντικαπνιστικές εκστρατείες.

Η ερευνητική ομάδα στο Πανεπιστημιακό Κολέγιο του Λονδίνου και του οργανισμού Cancer Research UK ανέλυσε δεδομένα για το διάστημα 2006-2015, τα οποία προήλθαν από τις υπηρεσίες διακοπής του καπνίσματος που προσφέρει το βρετανικό ΕΣΥ, καθώς και από προηγούμενη μεγάλη μελέτη για το κάπνισμα.

Στο διάστημα που καλύπτει η μελέτη, περισσότεροι από 8 εκατομμύρια Βρετανοί δήλωσαν ότι είχαν αποφασίσει ημερομηνία για να σταματήσουν να καπνίζουν. Η ανάλυση των δεδομένων έδειξε ότι το ηλεκτρονικό τσιγάρο δεν φαίνεται να έχει επίδραση στο ποσοστό των καπνιστών που αποφασίζουν να σταματήσουν.

Δείχνει όμως να προσφέρει οφέλη ως προς την πιθανότητα επιτυχίας: για κάθε ποσοστιαία μονάδα αύξησης των χρηστών του ηλεκτρονικού τσιγάρου, ο αριθμός των καπνιστών που καταφέρνουν να διακόψουν το κάπνισμα αυξάνεται κατά 1%.

Σε συνοδευτικό άρθρο που συνοδεύει τη μελέτη, ο Τζον Μπρίτον του Πανεπιστημίου του Νότιγχαμ σχολιάζει ότι το ηλεκτρονικό τσιγάρο ίσως ευθύνεται για τη μείωση του ποσοστού καπνιστών στη Βρετανία, το οποίο έπεσε κατά 1% από το 2014 στο 2015.

«Αυτή η σημαντική μείωση σε ετήσια βάση υποδεικνύει ότι κάτι στην αντικαπνιστική πολιτική της Βρετανίας φέρνει αποτέλεσμα, και ότι η επιτυχής διακοπή του καπνίσματος μέσω της υποκατάστασής του με ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι πιθανώς μείζον παράγοντας σε αυτή τη μείωση» γράφει ο ερευνητής.

Πηγή: in.gr

Διαβάστε ακόμη:«Συναίνεση» των οργανισμών υγείας της Αγγλίας: Αυτή είναι η αλήθεια για το ηλεκτρονικό τσιγάρο και πρέπει να την ξέρετε!