Το φαινόμενο των πηχυαίων, παραπλανητικών δημοσιογραφικών τίτλων, σχετικά με το ηλεκτρονικό τσιγάρο και τις επιπτώσεις του στην υγεία επαναλήφθηκε δυναμικά, καθώς σε ξένα και ελληνικά ΜΜΕ διαβάσαμε ότι «το ηλεκτρονικό τσιγάρο προκαλεί καρκίνο».
Η …’έρευνα’
Ο συγκεκριμένος τίτλος αποτελεί ένα «άλμα της λογικής» των συμπερασμάτων μιας έρευνας από επιστήμονες της Ιατρικής Σχολής της Νέας Υόρκης, η οποία πραγματοποιήθηκε σε εργαστήριο, υπό πολύ συγκεκριμένες (και αμφιλεγόμενες) συνθήκες χρήσης του ηλεκτρονικού τσιγάρου, και στην οποία εξετάστηκαν οι συνέπειες του ατμού με νικοτίνη σε… εργαστηριακά κατασκευασμένα ανθρώπινα κύτταρα και σε ποντίκια!
Οι ερευνητές έλεγξαν το πώς επηρεάζει ο ατμός του ηλεκτρονικού τσιγάρου το DNA ποντικιών και τα εργαστηριακά κατασκευασμένα ανθρώπινα κύτταρα.
Οι επιστήμονες της σχολής, εξήγησαν τα αποτελέσματά τους ως εξής: «Είναι πιθανό ότι ο ατμός του ηλεκτρονικού τσιγάρου συνεισφέρει στην ανάπτυξη του καρκίνου στον πνεύμονα ή του καρκίνου στο ουρολογικό σύστημα, όπως και στην πρόκληση παθήσεων της καρδιάς, στους ανθρώπους».
Δυστυχώς για ακόμη μια φορά ο τρόπος προβολής των αποτελεσμάτων μιας τέτοιας έρευνας λειτουργεί αποπροσανατολιστικά για τους καπνιστές, πολλοί εκ των οποίων πασχίζουν να βρουν τον πιο αποτελεσματικό και λιγότερο βλαβερό τρόπο για να διακόψουν τη βλαβερή τους συνήθεια…
Η θέση της alter ego.
Oι έρευνες είναι ιδιαίτερα σημαντικές ώστε να «χτίζουν» δεδομένα και πληροφορίες γύρω από το άτμισμα Αρκεί όμως να πληρούν τις μεθοδολογίες που επιτάσσει ή άρτια επιστημονική διεξαγωγή τους. Aς δούμε λοιπόν το πώς διεξήγχθη η συγκεκριμένη έρευνα:
1. Η έρευνα έγινε σε ποντίκια (και σε εργαστηριακά κατασκευασμένα ανθρώπινα κύτταρα). Δεν χρειάζεται να είσαι επιστημονική διάνοια, για να καταλάβεις ότι όταν δίνεις σε ένα ποντίκι υπερβολική δόση νικοτίνης ακόμα και για άνθρωπο (4 δευτ. εισπνοής , κάθε 30 δευτ. για 3 συνεχόμενες ώρες), δεν μπορείς να εξάγεις ασφαλή συμπεράσματα. Ένα ποντικάκι ζυγίζει μόλις μερικές εκατοντάδες γραμμάρια σε σύγκριση με έναν άνθρωπο που ζυγίζει τουλάχιστον 60 κιλά. Επίσης, ο χρόνος ζωής των ποντικιών είναι μόλις 2 έως 2,5 έτη, σε σύγκριση με τους ανθρώπους που είναι γύρω στα 80 έτη. Το να υποβάλλεις ένα ποντίκι σε μια διαδικασία για πχ 3 μήνες, αντιστοιχεί με την υποβολή ενός ανθρώπου σε αντίστοιχη διαδικασία για 20-30 έτη. Να τονίσουμε επίσης ότι έκθεση ποντικών σε καπνό τσιγάρου για περισσότερα από 7 λεπτά, οδηγεί στον θάνατο των ποντικών.
2. Δεν έγινε καμία σύγκριση στα πλαίσια της έρευνας με τα συμβατικά τσιγάρα (τυχαίο;). Μπορεί να μην είναι και τυχαίο, μια και όπως προείπαμε, αντίστοιχη έκθεση των ποντικών σε καπνό τσιγάρου θα οδηγούσε στον θάνατο των ποντικών και έτσι τα αποτελέσματα της έρευνας δεν θα οδηγούσαν στο επιθυμητό αποτέλεσμα.
3. Δεν έγινε όμως σύγκριση ούτε με φαρμακευτικά σκευάσματα παροχής νικοτίνης ( π.χ τσίχλες, επιθέματα κ.ά) (και αυτό τυχαίο;). Να θυμίσουμε ότι τα φαρμακευτικά σκευάσματα νικοτίνης περιέχουν πολλαπλάσιες δόσεις νικοτίνης από τα ηλεκτρονικά τσιγάρα, ενώ πρόσφατα αδειοδοτήθηκαν για χρήση εφ΄όρου ζωής. Πως είναι αυτό δυνατόν αν η νικοτίνη προκαλεί καρκίνο?
4. Χρησιμοποιήθηκε συσκευή ηλεκτρονικού τσιγάρου με τρόπο που ΔΕΝ συνιστά ο κατασκευστής της. Συγκεκριμένα χρησιμοποιήθηκε ατμοποιητής της NJOY, o οποίος πρέπει να λειτουργεί στα 3,7 Volts. ενώ η έρευνα έγινε στα 4,2 Volts!! (με αποτέλεσμα φυσικά να υπεθερμαίνεται ο ατμοποιητής και να καίγεται η αντίσταση). Το αποτέλεσμα τέτοιας χρήσης είναι φυσικά να μην παράγεται απλά ατμός ηλεκτρονικού τσιγάρου, αλλά και τα τοξικά της καύσης της αντίστασης.
Πλήρης απουσία λοιπόν όχι μόνο λογικής και ευθύνης αλλά και σεβασμού στο κοινό.
Τί είπαν άλλα ερευνητικά κέντρα & ειδικοί.
Το σχετικό σχόλιο του ‘Cancer Research UK’
Το Κέντρο Ερευνών για τον Καρκίνο του Ηνωμένου Βασιλείου, στην ιστοσελίδα του σε άρθρο με τίτλο “οι τίτλοι ότι το άτμισμα προκαλεί καρκίνο είναι ακραία παραπλανητικοί” σχολιάζει την έρευνα ως εξής:
Οι ερευνητές έλεγξαν το πώς επηρεάζει ο ατμός του ηλεκτρονικού τσιγάρου το DNA ποντικιών και τα εργαστηριακά κατασκευασμένα ανθρώπινα κύτταρα. Δεν εξέτασαν το πώς πραγματικά επηρεάζει το ανθρώπινο σώμα, ενώ δεν συνέκριναν τα αποτελέσματά τους με τον καπνό του συμβατικού τσιγάρου. Αρκέστηκαν απλά στη βλάβη που μπορεί να προκαλέσει ο ατμός στα –εργαστηριακά κατασκευασμένα- κύτταρα, εξ ου και ο κίνδυνος πρόκλησης καρκίνου, αφού ο καρκίνος προκαλείται από τα κατεστραμμένα κύτταρα του ανθρώπινου οργανισμού.
Oι περισσότερες έρευνες, άλλωστε, δεν συνδέουν τα προϊόντα της νικοτίνης με την πρόκληση του καρκίνου, ενώ όπως λένε οι επιστήμονες, στο κάπνισμα η νικοτίνη προκαλεί τον εθισμό, ο καπνός όμως είναι αυτός που σκοτώνει.
Έγκυρα επιστημονικά δεδομένα και μελέτες από όλο τον κόσμο καταδεικνύουν ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα είναι κατά πολύ λιγότερο βλαβερά από τα συμβατικά και ότι βοηθούν πολλούς καπνιστές στο να διακόψουν τη βλαβερή τους συνήθεια
Και, τελικά, η μελέτη δεν έκανε αυτό που όφειλε, δεδομένου ότι το ηλεκτρονικό τσιγάρο αποτελεί εναλλακτικό μέσο του συμβατικού: Δεν συνέκρινε τις συνέπειες στην υγεία του ατμού, με τον καπνό των τσιγάρων!
Σχόλια στο δημοσίευμα του ‘The Gurdian’
Ο βρετανικός Guardian που δημοσίευσε τα αποτελέσματα της μελέτης, ζήτησε το σχόλιο της Jasmine Just, εργαζόμενης στο Cancer Research UK η οποία δήλωσε τα εξής:
«Σύμφωνα με τα δεδομένα που έχουμε μέχρι σήμερα, γνωρίζουμε ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα είναι πολύ λιγότερο βλαβερά από το κάπνισμα. Έρευνες σαν αυτή είναι σημαντικές, αλλά πρόκειται για μια εργαστηριακή μελέτη που εξέτασε τις επιπτώσεις του ατμού μόνο σε εργαστηριακά κύτταρα και σε πειραματόζωα, κι έτσι δεν είναι δυνατόν να προκύψουν συμπεράσματα σχετικά με το πώς τα ηλεκτρονικά τσιγάρα επηρεάζουν τους ανθρώπους στην πραγματική ζωή», τόνισε.
Η επιστήμονας κατέληξε: Περίπου τα 2/3 των μακροχρόνια καπνιστών θα πεθάνουν εξαιτίας του εθισμού τους στον καπνό, όμως τα ηλεκτρονικά τσιγάρα δεν περιέχουν καπνό. Περιέχουν νικοτίνη, στην οποία οφείλεται ο εθισμός, αλλά η νικοτίνη δεν είναι υπεύθυνη για τις μεγάλες βλάβες στην υγείας που οφείλονται στο κάπνισμα συμβατικών τσιγάρων. Έρευνες έχουν δείξει ότι όσοι αντικαθιστούν το κάπνισμα με το άτμισμα μειώνουν σημαντικά την έκθεσή τους σε επιβλαβή χημικά που βρίσκονται μέσα στον καπνό του τσιγάρου.»
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η δήλωση του Peter Hayek, Διευθυντή Έρευνας για την Εξάρτηση από τον Καπνό στο Πανεπιστήμιο Queen Mary του Λονδίνου.
«Αυτή η μελέτη δεν αποδεικνύει τίποτα για τους κινδύνους του ατμίσματος και σίγουρα όχι ότι προκαλεί καρκίνο. Πρόκειται για ακόμη έναν από τους πολλούς ψεύτικους συναγερμούς, που μπορούν να αποτρέψουν τους καπνιστές από το να κάνουν τη μετάβαση στο άτμισμα, που σίγουρα θα τους ωφελήσει. Η καλύτερη εκτίμηση που έχουμε έως τώρα είναι ότι το άτμισμα, στη χειρότερη περίπτωση, ενέχει μόνο το 5% των κινδύνων του καπνίσματος».
Τα συμπεράσματα ..δικά σας!