Αγγλία: Οι ειδικοί προτείνουν την ελεύθερη χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου και σε νοσοκομειακούς χώρους

Αγγλία: Οι ειδικοί προτείνουν την ελεύθερη χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου και σε νοσοκομειακούς χώρους
Ειδικοί στον χώρο της υγείας προτείνουν την ελεύθερη χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου στους νοσοκομειακούς χώρους της Βρετανίας, έτσι ώστε να περνάει το «σωστό μήνυμα» προς τους πολίτες, αλλά και να έχουν τη δυνατότητα οι ατμιστές να μην στερηθούν το εναλλακτικό αυτό και κατά πολύ λιγότερο βλαβερό του καπνίσματος μέσου.

Μάλιστα, ορισμένοι προτείνουν την πώληση προϊόντων ατμίσματος στα νοσοκομεία, αλλά και τη δημιουργία ειδικών χώρων για το άτμισμα, όπως και το να επιτρέπεται στα προσωπικά δωμάτια των ασθενών.

Αυτό συνιστά επίσημα προς τις ρυθμιστικές αρχές της χώρας ο Δημόσιος Οργανισμός Υγείας της Αγγλίας, που έχει εκπονήσει και τη σχετική έρευνα ότι το άτμισμα είναι κατά 95% λιγότερο βλαβερό από το κάπνισμα, ενώ ο ίδιος οργανισμός προτείνει και τον χαρακτηρισμό του ως «φαρμακευτικού προϊόντος», ώστε να χορηγείται επίσημα και από το Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Ο Martin Dockrell, στέλεχος του Οργανισμού δήλωσε: «Θέλουμε να γίνει εύκολο για τον κόσμο να βρίσκει μέρος στο οποίο μπορεί να ατμίσει. Δεν υπάρχει λόγος να μην συμβαίνει αυτό στα νοσοκομεία, σε ειδικούς κλειστούς χώρους, για τους ασθενείς και τους επισκέπτες. Επίσης, προτείνουμε το κάπνισμα να καταργηθεί από παντού, ακόμα κι από τους ειδικούς χώρους για αυτό, και εκεί να επιτρέπεται μόνο το άτμισμα. Είναι πολύ σημαντικό να δείξουμε ότι αντιμετωπίζουμε διαφορετικά το κάπνισμα και το άτμισμα».

Ο καθηγητής John Newton, διευθυντής για τη Βελτίωση της Υγείας στον Δημόσιο Οργανισμό Υγείας της Αγγλίας δήλωσε: «Κάθε λεπτό, ένας άνθρωπος οδηγείται στο νοσοκομείο λόγω του καπνίσματος, ενώ 79.000 άνθρωποι πεθαίνουν από αυτό κάθε χρόνο στην Αγγλία. Αν και η έρευνα μας δείχνει ότι το άτμισμα είναι κατά 95% λιγότερο βλαβερό από το κάπνισμα, οι μισοί περίπου καπνιστές θεωρούν εσφαλμένα ότι και τα δύο μέσα βλάπτουν το ίδιο, ή απλά δεν γνωρίζουν τη διαφορά.

«Θα είναι τραγικό, αν χιλιάδες καπνιστές που θα μπορούσαν να το κόψουν με τη βοήθεια του ηλεκτρονικού τσιγάρου αποθαρρυνθούν από το να το δοκιμάσουν, εξαιτίας εσφαλμένων φόβων για την ασφάλειά τους. Θα πρέπει να επιτρέπεται και στους εργαζόμενους να ατμίζουν, με τη δημιουργία ειδικών χώρων, προσβάσιμων από τα γραφεία τους», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, στην Αγγλία oi ατμιστές  υπολογίζονται σε 3 εκατομμύρια, το 6% δηλαδή του ενήλικου πληθυσμού.