Debate στον ΑΝΤ1 για το ηλεκτρονικό τσιγάρο (vid)

Debate στον ΑΝΤ1 για το ηλεκτρονικό τσιγάρο (vid)

Στην πρωινή εκπομπή του ΑΝΤ1 «Καλημέρα Ελλάδα» παρουσιάστηκε μια δεκάλεπτη συζήτηση για το ηλεκτρονικό τσιγάρο, μεταξύ του πνευμονολόγου Παναγιώτη Μπεχράκη και του Καρδιολόγου και ειδικού στα θέματα ηλεκτρονικού τσιγάρου, Κωνσταντίνου Φαρσαλινού.

Οι απόψεις των δύο επιστημόνων ήταν εντελώς αντίθετες σχετικά με τη χρησιμότητα και την αποτελεσματικότητα στη διακοπή του καπνίσματος του ηλεκτρονικού τσιγάρου. Ο Παναγιώτης Μπεχράκης αμφισβήτησε τα δεδομένα ερευνών και μετρήσεων ότι αποτελεί την πιο δημοφιλή μέθοδο διακοπής του καπνίσματος, επικαλούμενος μια έρευνα που δημοσιεύτηκε σε επιστημονικό περιοδικό, σύμφωνα με την οποία οι ατμιστές έχουν 28% περισσότερες πιθανότητες να ΜΗΝ κόψουν το κάπνισμα!

Σχετικά με το γεγονός ότι το ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι κατά πολύ λιγότερο βλαβερό από το κάπνισμα, ανέφερε γενικόλογα ότι «και στο ηλεκτρονικό τσιγάρο υπάρχουν επιπτώσεις στην υγεία αλλά δεν ξέρουμε σε τι βαθμό είναι καλύτερες ή χειρότερες». Θεωρεί δε ότι όσα θετικά ακούγονται για το ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι… εμπορικά τεχνάσματα για την προώθηση των καπνικών προϊόντων!

Ο Κωνσταντίνος Φαρσαλινός από την πλευρά του, που έχει δημοσιεύσει διεθνώς 37 μελέτες για το ηλεκτρονικό τσιγάρο και έχει συμμετάσχει σε δεκάδες σχετικά διεθνή συνέδρια, υπενθύμισε ότι το υπουργείο υγείας της Αγγλίας κρίνει ότι το ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι κατά 95% λιγότερο βλαπτικό από το κάπνισμα, καθώς από αυτό λείπει η πλειονότητα των τοξικών στοιχείων που περιέχει ο καπνός.

Σχετικά με την αποτελεσματικότητα της διακοπής του καπνίσματος με τη χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου, διερωτήθηκε ποιά είναι τα δεδομένα του συνομιλητή του, δεδομένου ότι σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Ευρωβαρόμετρου,  6,1 εκατομμύρια Ευρωπαίοι έχουν κόψει το κάπνισμα οριστικά χάρη στο ηλεκτρονικό τσιγάρο.

«Το ποσοστό ολικής διακοπής του καπνίσματος από χρήστες του ηλεκτρονικού τσιγάρου είναι 47% ενώ ακόμη ένα 33% το μειώνει σημαντικά. Στην Αγγλία, ήδη τα ηλεκτρονικά τσιγάρα διατίθενται ως φάρμακα», σημείωσε, καταλήγοντας:  «Η ηθική υποχρέωση του επιστήμονα είναι να παρέχει στους πολίτες τα πραγματικά δεδομένα»…

Δείτε όλη την συζήτηση εδώ