Δρ. Παναγιώτης Κατωπόδης: «Οι γιατροί οφείλουμε να έχουμε μια σαφή θέση για το άτμισμα»

Δρ. Παναγιώτης Κατωπόδης: «Οι γιατροί οφείλουμε να έχουμε μια σαφή θέση για το άτμισμα»

Ο Δρ. Παναγιώτης Κατωπόδης, Παθολόγος-Διαβητολόγος, Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Ρώμης, Διευθυντής Παθολογικής Κλινικής και Επιστημονικός Διευθυντής “Ιατρικού Κέντρου” Περιστερίου, μίλησε στην πρώτη Επαγγελματική Έκθεση Προϊόντων Ηλεκτρονικού Τσιγάρου στην Ελλάδα που πραγματοποιήθηκε το Σαββατοκύριακο 22-23 Ιουλίου στο Εκθεσιακό Κέντρο Περιστερίου. Το θέμα της ομιλίας του ήταν: «Κάπνισμα vs Άτμισμα στην καθημερινή ιατρική πρακτική».


Ο καθηγητής στον φακό του zougla.gr ξεκαθαρίζει: «Από το κάπνισμα προκύπτουν ένα δισεκατομμύριο θάνατοι στον αιώνα μας, ενώ το άτμισμα είναι μια πολύ πιο ασφαλής λύση. Κάποιοι γιατροί τηρούν επιφυλακτική στάση, άλλοι όμως είναι θερμοί. Αυτό που χρειάζεται ο κόσμος είναι σωστή πληροφόρηση. Οι καπνιστές πρέπει να έχουν εναλλακτικές επιλογές καθώς η βλάβη στην υγεία τους λειτουργεί αθροιστικά, τσιγάρο με το τσιγάρο. Τα ιατρεία διακοπής του καπνίσματος έχουν επιτυχία 20-30%, ποσοστό που με το ηλεκτρονικό τσιγάρο φαίνεται να διπλασιάζεται».

Σχετικά με τη στάση που πρέπει να τηρούν οι γιατροί, αλλά και με τα οφέλη που προκύπτουν από τη χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου ο Δρ. Παναγιώτης Κατωπόδης τονίζει: «Οι γιατροί πρέπει να έχουμε μια σαφή στάση ότι είναι προτιμότερο για τον καπνιστή να μεταβεί στο άτμισμα. Δεν μπορούν να γίνονται συγκρίσεις του ατμού με τον… αέρα του βουνού – το ηλεκτρονικό τσιγάρο απευθύνεται αποκλειστικά στους καπνιστές.

»Τα οφέλη που παρατηρώ, σε μένα τον ίδιο αλλά και στους ασθενείς μου από το άτμισμα, είναι τα ίδια ακριβώς που παρατηρούνται σε όσους κόβουν το κάπνισμα. Αυτό έχει επιβεβαιωθεί σε σπειρομετρήσεις, στην καλύτερη αναπνοή, καλύτερη όσφρηση, γεύση, κι αντοχή, ενώ σε εκατοντάδες διεθνείς μελέτες αποδεικνύεται ότι τα οφέλη για τους ατμιστές που κόβουν το κάπνισμα είναι σταθερά»…

Δείτε τη συνέντευξη: