Είναι πιο πιθανή η πνευμονία ή η γρίπη από το ηλεκτρονικό τσιγάρο;

Είναι πιο πιθανή η πνευμονία ή η γρίπη από το ηλεκτρονικό τσιγάρο;
Η σύντομη απάντηση είναι ότι αν είστε καπνιστής και γίνατε ατμιστής, τότε όχι. Αντιθέτως ο οργανισμός σας είναι πολύ δυνατότερος. Αλλά, αν δεν είστε καπνιστής και θέλετε να ατμίσετε (κάτι που θα είναι λάθος), τότε μια νέα μελέτη που έγινε σε ποντίκια, έδειξε ότι η ανάρρωση σας πιθανότατα θα καθυστερήσει. 

Τις τελευταίες μέρες διαδίδεται μέσω των ΜΜΕ μια καινούρια μελέτη που αφορά το ηλεκτρονικό τσιγάρο. Συγκεκριμένα οι μελετητές χρησιμοποίησαν δύο διαφορετικές ομάδες ποντικιών, που η μία εκτέθηκε σε ατμό ηλεκτρονικού τσιγάρου και η άλλη όχι. Αφού μόλυναν ποντίκια και των δύο ομάδων με διάφορους ιούς (πνευμονίας, γρίπης κλπ) διαπίστωσαν ότι η ανάρρωση της ομάδας που είχε εκτεθεί σε ατμό ηλεκτρονικού τσιγάρου ήταν δυσκολότερη και διαρκούσε περισσότερο. Οι ερευνητές μέτρησαν επίσης και τα επίπεδα ελευθέρων ριζών στα ποντίκια που είχαν εκτεθεί στον ατμό του ηλεκτρονικού τσιγάρου. Διαπίστωσαν ότι αυτές ήταν μόλις το 1%, σε σύγκριση με αντίστοιχες μελέτες που αφορούσαν καπνό παραδοσιακού τσιγάρου.

Τα σχόλια μας για την μελέτη αυτή είναι τα εξής :

α. Τα αποτελέσματα της μελέτης δεν αφορούν κανέναν. Δεν υπάρχουν ατμιστές που δεν ήταν προηγουμένως καπνιστές. Η μελέτη λοιπόν απαντάει στο ερώτημα αν είναι καλύτερο να ατμίζετε από το να μην ατμίζετε (εφόσον δεν είστε καπνιστής), και η απάντηση σε αυτό το ερώτημα είναι προφανής και δεν χρειάζεται να θυσιάζονται τα κακόμοιρα τα ποντικάκια, για να απαντάμε σε ανύπαρκτες ερωτήσεις.

β. Οι μελετητές δεν έκαναν το κρίσιμο βήμα να έχουν και μια τρίτη ομάδα ποντικών, τα οποία να εκτίθονταν σε καπνό παραδοσιακού τσιγάρου και να γίνει μια σύγκριση με την αντίστοιχη ομάδα του ηλεκτρονικού τσιγάρου. Αν και δεν θα είχε μεγάλη σημασία η απάντηση αυτή (δείτε το σχόλιο [γ]), τουλάχιστον θα είχε μεγαλύτερο ενδιαφέρον.

γ. Αυτό που ενδιαφέρει τους ατμιστές και τους καπνιστές που σκέφτονται να αλλάξουν σε ηλεκτρονικό, είναι η μέτρηση της ωφέλειας ή όχι από την αλλαγή σε ηλεκτρονικό. Και για αυτό θα χρειαζόταν οι μελετητές να κάνουν το εξής: αφού εκθέσουν ποντικάκια σε καπνό τσιγάρου (έτσι ώστε να τα μετατρέψουν σε καπνιστές), σε επόμενο βήμα να τα διαχωρίσουν σε τρείς ομάδες, η μία να συνεχίσει την έκθεση σε καπνό παραδοσιακού τσιγάρου, η άλλη να εκτεθεί σε ατμό ηλεκτρονικού τσιγάρου και η τρίτη να εκτεθεί σε καθαρό αέρα. Τα αποτελέσματα της σύγκρισης αυτών των τριών ομάδων θα μας έδιναν πράγματι πολύ χρήσιμες πληροφορίες.

δ. Η δημοσιότητα που πήρε η μελέτη αυτή από τα ΜΜΕ, δεν μας εξέπληξε. Ούτε και ο συναγωνισμός μεταξύ των διαφόρων συντακτών για την επιλογή του πιο τρομακτικού τίτλου προς χάριν της μεγαλύτερης αναγνωσιμότητας.

Όσοι ενδιαφέρεστε για την επιστημονική κριτική της συγκεκριμένης μελέτης, διαβάστε από την ιστοσελίδα του Δρ. Φαρσαλινού (στα αγγλικά) εδώ.

Όσοι από σας ατμίζετε συστηματικά (κυρίως όσοι έχετε απαλλαγεί οριστικά από το κάπνισμα) γράψτε μας στα σχόλια για την δική σας εμπειρία από την αλλαγή και αν αρρωσταίνετε λιγότερο ή περισσότερο.