Έκκληση του Κωνσταντίνου Φαρσαλινού από το Παγκόσμιο Φόρουμ για τη Νικοτίνη για επικράτηση της λογικής στη χώρα μας

Έκκληση του Κωνσταντίνου Φαρσαλινού από το Παγκόσμιο Φόρουμ για τη Νικοτίνη για επικράτηση της λογικής στη χώρα μας

Το συνέδριο-θεσμός στον χώρο των εναλλακτικών του τσιγάρου προϊόντων, το Παγκόσμιο Φόρουμ για τη Νικοτίνη, πραγματοποιήθηκε στα μέσα Ιουνίου για τέταρτη συνεχόμενη χρονια στη Βαρσοβία της Πολωνίας. Δεκάδες επιστήμονες, ακαδημαϊκοί, στελέχη επιχειρήσεων και διαμορφωτές της κοινής γνώμης συμμετείχαν σε πολυάριθμα πάνελ και παρουσιάσεις, προκειμένου να αναδειχτούν τα λιγότερο βλαβερά μέσα πρόσληψης νικοτίνης,  σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα και αξιόπιστα επιστημονικά δεδομένα.


Κοινή πεποίθηση, όπως αναδείχτηκε κι από τα συμπεράσματα του συνεδρίου, αποτελεί το γεγονός ότι το ηλεκτρονικό τσιγάρο αποτελεί το λιγότερο βλαβερό μέσο εναλλακτικό του καπνού, σε ποσοστό ακόμα και 95%, όπως αναδείχτηκε από στελέχη της δημόσιας υγείας της Αγγλίας, μιας χώρας που χάρη στις πολιτικές προώθησής του που ακολουθεί, παρατηρεί ένα ιστορικά χαμηλό ποσοστό των πολιτών της που παραμένουν καπνιστές.

Στο συνέδριο συμμετείχε ο Δρ. Κωνσταντίνος Φαρσαλινός, Καρδιολόγος-Ερευνητής στο Ωνάσειο, ο οποίος έχει εκπονήσει πάνω από 50 διεθνείς έρευνες που αφορούν στις επιπτώσεις της χρήσης του ηλεκτρονικού τσιγάρου στην υγεία, εν συγκρίσει με το συμβατικό.

Η ειδησεογραφική ιστοσελίδα zougla.gr κάλυψε τις εργασίες του συνεδρίου και πραγματοποίησε συνέντευξη με τον Ερευνητή.

«Αποδεικνύεται ότι το ηλεκτρονικό τσιγάρο δεν αποτελεί προθάλαμο του καπνίσματος και δεν οδηγεί στη συνήθεια αυτή μη καπνιστές, ενώ αντίθετα οδηγεί πολλούς καπνιστές στη διακοπή του», ανέφερε μεταξύ άλλων, σημειώνοντας παράλληλα ότι «το νομικό πλαίσιο στη χώρα μας, που εξομοιώνει το κάπνισμα με το ηλεκτρονικό τσιγάρο, είναι εξαιρετικά άστοχο και δυστυχώς προστατεύει ουσιαστικά το κάπνισμα. Δεν έχει καμία λογική η εξομοίωση ενός προϊόντος που είναι κατά 95% λιγότερο βλαβερό, από το πιο βλαπτικό προϊόν πρόσληψης νικοτίνης που υπάρχει στον κόσμο. Αυτό είναι παράδοξο και αντίθετο με τα επιστημονικά δεδομένα που έχουμε».

Δείτε τη συνέντευξη: