Α. Δίνοντας 3.3 Volt τάση, συνθήκη που αντιπροσωπεύει την κανονική χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου. Σε αυτήν την περίπτωση οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι δεν εκλύεται καθόλου φορμαλδεϋδη.
Β. Δίνοντας τάση 5.0 Volt όμως οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι εκλύεται φορμαλδεϋδη και μάλιστα σε επίπεδα 15 φορές περισσότερα από το παραδοσιακό τσιγάρο. Δυστυχώς όμως για τους ερευνητές, η τάση αυτή στον ατμοποιητή που χρησιμοποίησαν (ένα μοντέλο CE4 Top Coil παλαιάς τεχνολογίας) έχει σαν αποτέλεσμα το κάψιμο του ατμοποιητή. Κάτι που φυσικά δεν θα έκανε κανένας χρήστης εκούσια. Και αν τυχόν το έκανε ακούσια (κατά λάθος που λένε) η γεύση του ατμού θα ήταν τόσο απαίσια που δεν θα συνέχιζε. Άρα η συνθήκη αυτή αντιπροσωπεύει εργαστηριακές και όχι πραγματικές συνθήκες χρήσης.
Επομένως, και αυτοί οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου υπό κανονικές συνθήκες δεν εκλύει καθόλου φορμαλδεϋδη, ενώ σε αντίθετη περίπτωση, φορμαλδεύδη εκλύεται και μάλιστα σε μεγάλες ποσότητες.
Τι σχέση έχει τώρα αυτό με τις μπριζόλες;
Έχει και παραέχει. Διότι, είναι ακριβώς αντίστοιχο το να κάψεις (καρβουνιάσεις) μια μπριζόλα και να μετρήσεις τις καρκινογόνες ουσίες που περιέχει. Απλά το αποτέλεσμα αυτό κανέναν άνθρωπο δεν αφορά διότι κανένας δεν μπορεί να φάει μια καρβουνιασμένη μπριζόλα.
Το θέμα στα Ελληνικά ΜΜΕ
Το λυπηρό και ταυτόχρονα απίστευτο γεγονός είναι ο τρόπος με τον οποίο διαφορετικά ΜΜΕ ενημερώνουν τους πολίτες για το ίδιο θέμα. Αλλά και οι τίτλοι που χρησιμοποιούν. Παραδείγματος χάριν :
ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ : Έως και 15 φορές πιο καρκινογόνο το ηλεκτρονικό τσιγάρο από το κανονικό (Εδώ ο συντάκτης εκφράζει μια σιγουριά αναμφισβήτητη)
(http://www.protothema.gr/ugeia/article/444712/eos-kai-15-fores-pio-karkinogono-to-ilektroniko-tsigaro-apo-to-kanoniko/)
IN.GR : Το ηλεκτρονικό τσιγάρο ίσως είναι πιο καρκινογόνο από το συμβατικό (Εδώ ο συντάκτης εκφράζει μια αμφιβολία)
(http://health.in.gr/news/scienceprogress/article/?aid=1231379430)
REAL.GR Λάθος μεθοδολογία οδηγεί σε παραπλανητικά αποτελέσματα για το ηλεκτρονικό τσιγάρο (Είναι εμφανές ότι ο συντάκτης το έψαξε καλά το θέμα)
(http://www.real.gr/DefaultArthro.aspx?page=arthro&id=386161&catID=19)
Το θέμα στα ΜΜΕ του εξωτερικού
Ακόμα πιο λυπηρό είναι το γεγονός ότι τα ξένα ΜΜΕ εμφανώς ενημερώνουν για το θέμα τους πολίτες, αφού προηγουμένως έχουν ερευνήσει και διασταυρώσει όλες τις πληροφορίες.
ΠΧ REUTERS : (http://www.reuters.com/article/2015/01/21/usa-health-ecigarettes-idUSL1N0UZ24620150121) Ένα πολύ εμπεριστατωμένο άρθρο, που σωστά παρουσιάζει όλα τα δεδομένα.
Αν σας ενδιαφέρει το θέμα, μπορείτε να διαβάσετε και την (όπως πάντα) επιστημονικά τεκμηριωμένη απάντηση του Δρ. Φαρσαλινού (δυστυχώς πάλι στα Αγγλικά) εδώ : http://www.ecigarette-research.com/web/index.php/2013-04-07-09-50-07/2015/191-form-nejm
Εσείς τι νομίζετε. Χρησιμοποιήστε τα σχόλια για να μας πείτε την άποψή σας
– See more at: https://www.alterego.gr/blog/formaldeyde-at-high-voltages/#sthash.MN34cqcp.dpuf