Ένας στους τρείς Κινέζους άνδρες απειλείται από το κάπνισμα

Ένας στους τρείς Κινέζους άνδρες απειλείται από το κάπνισμα

Σύμφωνα με έρευνες, αν συνεχιστεί η κατανάλωση των τσιγάρων με τους ίδιους ρυθμούς, τότε ο ένας στους τρεις Κινέζους άνδρες κινδυνεύουν να πεθάνουν από αυτή τη συνήθεια!  

Ένα ρεπορτάζ του CCTV κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για μια συνήθεια που μπορεί να κατηγορηθεί ακόμα και για… «γενοκτονία».

Η τεράστια κατανάλωση καπνού από τους Κινέζους ξεκίνησε με την οικονομική ανάπτυξη της χώρας, το 1990 και συνεχίζεται μέχρι και σήμερα με το 68% των ανδρών να δηλώνουν καπνιστές. Παραδόξως στις γυναίκες το ποσοστό είναι μόλις 3,2%.

Το 2014 η Κίνα βγήκε πρώτη στην πώληση τσιγάρων με 2,57 τρισεκατομμύρια, ενώ αμέσως επόμενη ήταν η Ρωσία με πωλήσεις που ανέρχονται στα 320 δισεκατομμύρια.

Όπως καταλαβαίνετε, οι συνέπειες αυτών των ποσοστών είναι αμείλικτες: Το 2010, πέθαναν 1.000.000 άνθρωποι από το κάπνισμα, ενώ μέχρι το 2030 υπολογίζεται ότι θα πεθαίνουν περίπου 2.000.000 άνθρωποι το χρόνο. Επίσης, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, μέσα στον 21ο αιώνα αναμένεται να αφανιστεί το ένα έκτο της γης, καθώς αναμένονται 1 δισεκατομμύριο θάνατοι από το κάπνισμα.

Τέλος, για την επίλυση αυτού του σοβαρού προβλήματος έχουν ήδη μπει σε εφαρμογή ορισμένες απαγορεύσεις όπως ο περιορισμός του καπνίσματος σε κάποιους χώρους. Όμως σύμφωνα με τους ειδικούς, η λύση είναι η αναβάθμιση της εκπαίδευσης και της ενημέρωσης των πολιτών, καθώς πολλοί είναι αυτοί που αγνοούν ή δεν πιστεύουν ότι το κάπνισμα βλάπτει σοβαρά την υγεία.

Σας φαίνεται περίεργο; Δείτε το σχετικό ρεπορτάζ: