Επιστημονικές έρευνες-απάντηση στην παραπληροφόρηση περί του ηλεκτρονικού τσιγάρου

Επιστημονικές έρευνες-απάντηση στην παραπληροφόρηση περί του ηλεκτρονικού τσιγάρου
Στον κόσμο των media θα βρει κανείς διάφορους τίτλους ειδήσεων, δημοσιεύσεις σε λογαριασμούς μέσων ενημέρωσης στα social media, viral διαδικτυακές ιστορίες και ένα σωρό αναρτήσεις σχετικά με τα προβλήματα που προκαλεί το ηλεκτρονικό τσιγάρο.


Όπως, ωστόσο, επισημαίνει σε πρόσφατο άρθρο της η Lindsey Stroud, Συντονίστρια Κυβερνητικών Σχέσεων στο Heartland Institute, “|υπάρχουν τόσα πολλά κοινά ψέματα που σας λένε στα ΜΜΕ για τα ηλεκτρονικά τσιγάρα. Πλέον εναπόκειται σε εμάς να αρχίσουμε να αλλάζουμε τις αντιλήψεις του κοινού. Δεν χρειάζεται να πιστεύετε σε μια μόνο κακή μελέτη και να αγνοείτε πλήρως το πώς το άτμισμα αλλάζει τη ζωή του κόσμου».

Για να ισχυροποιήσει, μάλιστα, τη θέση της εκθέτει τέσσερις μελέτες που αποκαθιστούν την αλήθεια, καθώς έχουν γίνει με οργανωμένο τρόπο, τα ευρήματά τους έχουν ελεγχθεί επιστημονικά και τα αποτελέσματά τους προήλθαν έπειτα από πολύμηνες ή πολυετείς έρευνες.

Η επίδραση της αποχής από το κάπνισμα στους καπνιστές με άσθμα και η μείωση των επιπτώσεων με τη μετάβαση σε ηλεκτρονικά τσιγάρα: Αποδεικτικά στοιχεία για την αντιστροφή της βλάβης

Η μελέτη διεξήχθη από τον Δρ. Riccardo Polosa. Είναι μία από τις έρευνες που επιβεβαιώνουν ότι δεν υπάρχουν καθόλου επιβλαβείς επιπτώσεις από το ηλεκτρονικό τσιγάρο στους πνεύμονες. Ο Δρ. Polosa είναι μία από τις πιο αξιόπιστες προσωπικότητες στον τομέα της έρευνας. Η μελέτη έδειξε ότι η το άτμισμα για τους καπνιστές που πάσχουν από άσθμα δεν έχει αρνητικές επιπτώσεις στους πνεύμονες και τη γενική τους υγεία.

Όπως γράφει η Lindsey Stroud «τα ευρήματα λένε ότι το ηλεκτρονικό τσιγάρο μπορεί να βοηθήσει τους καπνιστές με άσθμα να μειώσουν την κατανάλωση τσιγάρων ή να κόψουν τελείως το κάπνισμα και, ως εκ τούτου, να μειώσουν το βάρος των συμπτωμάτων του άσθματος που σχετίζονται με αυτό. Τώρα είναι φανερό ότι οι καπνιστές με άσθμα που στρέφονται στο άτμισμα και στα ηλεκτρονικά τσιγάρα τείνουν να έχουν λιγότερο επιβλαβείς επιπτώσεις στην υγεία τους και στην πραγματικότητα με αυτόν τον τρόπο κερδίζουν περισσότερα χρόνια ζωής».

Έκθεση στην νικοτίνη και σε επιλεγμένες τοξικές ουσίες καπνιστών που μεταπήδησαν στα ηλεκτρονικά τσιγάρα: Μια έρευνα διαρκούς παρακολούθησης των συμμετεχόντων

 Ο Δρ. Maciej Goniewicz διενήργησε μία ολοκληρωμένη έρευνα και τα αποτελέσματα δείχνουν ότι το άτμισμα είναι κατά πολύ λιγότερο επιβλαβές από το κάπνισμα. «Μετά τη μετάβαση από τον καπνό στα ηλεκτρονικά τσιγάρα, η έκθεση στη νικοτίνη παραμένει αμετάβλητη, ενώ η έκθεση σε επιλεγμένες τοξικές ουσίες μειώνεται εντυπωσιακά», επισημαίνουν οι συγγραφείς της έρευνας. Το κοινό ενημερώνεται εσφαλμένα ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα είναι επιβλαβή και επηρεάζουν την υγεία των χρηστών με τους χειρότερους τρόπους. Αυτό στην πραγματικότητα, εντούτοις, δεν συμβαίνει, όπως σχολιάζει η Stroud.

Σύμφωνα με την έκθεση, το 45% των συμμετεχόντων ανέφερε πλήρη αποχή από το κάπνισμα σε 2 εβδομάδες, ενώ το 55% δήλωσε ότι συνέχισε το κάπνισμα. Τα επίπεδα νικοτίνης και ορισμένων μεταβολιτών πολυκυκλικών αρωματικών υδρογονανθράκων δεν άλλαξαν μετά την αλλαγή από τον καπνό στο ηλεκτρονικό τσιγάρο. Το άτμισμα είναι μια ασφαλέστερη επιλογή και οι χρήστες του ηλεκτρονικού τσιγάρου διαθέτουν ένα μεγάλο ποσοστό πλεονεκτημάτων σε σύγκριση με τους παραδοσιακούς καπνιστές.

Πραγματική αποτελεσματικότητα των ηλεκτρονικών τσιγάρων όταν χρησιμοποιούνται για την διακοπή του καπνίσματος: μια μελέτη σύγκρισης τμημάτων πληθυσμού 

«Έχουμε πει ότι οι εφημερίδες, οι κακές μελέτες και τα περιοδικά βρίσκουν πάντοτε τους τρόπους να επικρίνουν το άτμισμα. Ευτυχώς, υπάρχουν αρκετές μελέτες που κλείνουν το στόμα των “haters του ατμίσματος” και παρέχουν αποδείξεις ότι το άτμισμα είναι μια καλύτερη επιλογή για όλους τους καπνιστές», επισημαίνει, ακόμη η Lindsey Stroud. Εκατομμύρια άνθρωποι που χρησιμοποιούν τα ηλεκτρονικά τσιγάρα σε όλο τον κόσμο, αλλά και η μελέτη που ακολουθεί επιβεβαιώνει ότι το ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι ένας χρήσιμος τρόπος για τους καπνιστές να σταματήσουν το κάπνισμα.

«Μεταξύ των καπνιστών που προσπάθησαν να κόψουν το κάπνισμα χωρίς επαγγελματική υποστήριξη, εκείνοι που χρησιμοποιούν τα ηλεκτρονικά τσιγάρα είναι πιο πιθανόν να αναφέρουν συνεχιζόμενη αποχή από εκείνους που χρησιμοποίησαν ένα προϊόν NRT με άδεια κυκλοφορίας που αγοράστηκε χωρίς ιατρική συνταγή ή χωρίς βοήθεια για διακοπή», γράφουν οι συγγραφείς.

Αξιολόγηση της ασφάλειας και εκτίμηση του κινδύνου των ηλεκτρονικών τσιγάρων ως υποκατάστατα των συμβατικών τσιγάρων: μια συστηματική ανασκόπηση

Όπως καταλήγει η Stroud, με αυτή τη συστηματική ανασκόπηση και ρίχοντας μια ευρεία ματιά σε μια μεγάλη ομάδα υφιστάμενων μελετών καταλαβαίνουμε ότι οι καπνιστές επωφελούνται από τη μετάβαση στο άτμισμα. Οι Δρ. Φαρσαλινός και Polosa κατέληξαν στο εξής συμπέρασμα: «Τα σημερινά διαθέσιμα  στοιχεία δείχνουν ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα είναι μακράν μία λιγότερο επικίνδυνη εναλλακτική λύση για το κάπνισμα και αναμένονται σημαντικά οφέλη για την υγεία των καπνιστών που στρέφονται από τον καπνό στα ηλεκτρονικά τσιγάρα».

Διαβάστε το άρθρο στο πρωτότυπο εδώ.