Έρευνα για το Ηλεκτρονικό Τσιγάρο: Μηδαμινή η χρήση από ανήλικους

Έρευνα για το Ηλεκτρονικό Τσιγάρο: Μηδαμινή η χρήση από ανήλικους
Νέα στοιχεία έρευνας για τη χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου σε δείγμα 2.000 νέων ηλικίας έως 18 ετών, δημοσιοποίησε πρόσφατα ο βρετανικός Οργανισμός «Δράση για το Κάπνισμα και την Υγεία»(ASH). Το 98% των ανηλίκων που δεν έχουν καπνίσει ποτέ, δεν έχουν καν δοκιμάσει ηλεκτρονικό τσιγάρο, παρά το γεγονός ότι γνωρίζουν την ύπαρξή του.

Σε δηλώσεις της η καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Διευθύνουσα Σύμβουλος του ASH Δρ Deborah Arnott τονίζει πως «Τα αποτελέσματα της έρευνας θα πρέπει να καθησυχάσουν το Κοινό, ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα επί του παρόντος δεν χρησιμοποιούνται από τους νέους που δεν κάπνισαν ποτέ, οι οποίοι δεν εκδηλώνουν καν ενδιαφέρον να το χρησιμοποιήσουν».

Η νέα έρευνα (δείτε εδώ) έρχεται να διαψεύσει για μια ακόμη φορά τους πολέμιους του ηλεκτρονικού τσιγάρου, -και ουσιαστικά υπέρμαχους του παραδοσιακού- οι οποίοι ισχυρίζονται πως αυτό αποτελεί προθάλαμο του καπνίσματος για τους ανηλίκους, ενώ τα επίσημα στοιχεία δεν έχουν καμιά σχέση με τους ισχυρισμούς τους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Μεγάλη Βρετανία εφαρμόζει ενεργά πολιτική μείωσης της βλάβης από το κάπνισμα (harm reduction), μέρος της οποίας αποτελεί το ηλεκτρονικό τσιγάρο, με σημαντικά αποτελέσματα στον περιορισμό του καπνίσματος, σε αντίθεση με την Ελλάδα, όπου το ποσοστό των καπνιζόντων εξακολουθεί να αποτελεί ευρωπαϊκό ρεκόρ.