Επιστημονικό άρθρο: “Εξισώνοντας στη νομοθεσία μας το άτμισμα με το κάπνισμα, δίνουμε άλλοθι στους καπνιστές”

Επιστημονικό άρθρο: “Εξισώνοντας στη νομοθεσία μας το άτμισμα με το κάπνισμα, δίνουμε άλλοθι στους καπνιστές”

Μεγάλες αντιδράσεις έχουν προκληθεί στον Καναδά, εξαιτίας της κυβερνητικής απόφασης περί απαγόρευσης του ατμίσματος στους νοσοκομειακούς χώρους. Με αφορμή αυτό το γεγονός, ο καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Οτάβα, David Sweanor, σε άρθρο του στο επιστημονικό περιοδικό Canadian Journal of Public Health θεωρεί ότι οι πολιτικές για το άτμισμα θα πρέπει να βασίζονται στην «επαρκή κατανόηση της επιστήμης και στον σεβασμό των ατομικών δικαιωμάτων». Ο ίδιος εξηγεί γιατί οι πολιτικές θα πρέπει να περιλαμβάνουν τις καινοτόμες λύσεις παροχής νικοτίνης για τους καπνιστές, από τη στιγμή που αυτές μπορούν να τερματίσουν «τις εφιαλτικές συνέπειες του τσιγάρου».

Όπως αναφέρει, οι πολιτικές των αυστηρών ρυθμίσεων όπως η παραπάνω αποτυγχάνουν να διακρίνουν τη διαφορά μεταξύ προϊόντων που επιφέρουν εντελώς διαφορετικές συνέπειες και κινδύνους για τη δημόσια υγεία. «Είναι σαν να αντιμετωπίζουμε τις βρώμικες με τις καθαρές σύριγγες με τον ίδιο τρόπο. Τα στοιχεία μας δείχνουν ότι οι κίνδυνοι που προκύπτουν από το ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι σε τεράστιο βαθμό μικρότεροι από ότι από το συμβατικό, ενώ μάλιστα δεν υφίσταται και παθητικό άτμισμα. Οι ορθές πολιτικές υγείας θα πρέπει να το υπολογίζουν αυτό».

Ο επιστήμονας, αναφερόμενος στους 37.000 θανάτους Καναδών ετησίως από το τσιγάρο, θεωρεί ότι η λύση που μπορούν να προσφέρουν τα ηλεκτρονικά τσιγάρα για την αντιμετώπιση της μάστιγας του καπνίσματος, μπορεί να «γράψει ιστορία στα χρονικά της υγείας» και να «υποβιβάσει το τσιγάρο ως κεφάλαιο στα βιβλία της ιστορίας, αντί για την αιτία που γεμίζουν οι νοσοκομειακές κλίνες».

«Το να νομοθετούμε τα ίδια πράγματα για την απαγόρευση του καπνίσματος και του ατμίσματος στους δημόσιους χώρους, περνάει το μήνυμα στους καπνιστές ότι η εν λόγω απαγόρευση δεν βασίζεται σε υγειονομικά κριτήρια. Είναι σαν να τους λέμε ότι το κάπνισμα δεν είναι πιο επιβλαβές για την υγεία από το άτμισμα», καταλήγει…