«Γελοίες» οι προειδοποιήσεις για το ηλεκτρονικό τσιγάρο

«Γελοίες» οι προειδοποιήσεις για το ηλεκτρονικό τσιγάρο
Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα μπορούν να σώσουν τις ζωές χιλιάδων καπνιστών, και οι πρόσφατες συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την επιβολή περιορισμών στη χρήση τους είναι «γελοίες» και «πουριτανικές», διατείνoνται διεθνείς ερευνητικές ομάδες και με ελληνική συμμετοχή.Η πρώτη από τις δύο νέες μελέτες, η οποία δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Addiction, ουσιαστικά απαντά σε έκθεση που δημοσίευσε την περασμένη εβδομάδα ο ΠΟΥ, με την οποία προειδοποιούσε ότι το ηλεκτρονικό τσιγάρο μπορεί να ενθαρρύνει τους νέους να αρχίσουν το κάπνισμα κανονικών τσιγάρων. Ζητούσε επίσης την απαγόρευση της χρήσης των συσκευών σε κλειστούς χώρους, λόγω της εκπομπής νικοτίνης και άλλων τοξινών.

Κορυφαίοι ειδικοί σε Αγγλία, Γαλλία, Ελβετία και Ελλάδα αναφέρουν τώρα ότι οι συστάσεις του ΠΟΥ είναι παραπλανητικές.

Διαβεβαιώνουν ότι οι συγκεντρώσεις τοξινών στον ατμό του ηλεκτρονικού τσιγάρου, είναι τουλάχιστον 20 φορές μικρότερες από ό,τι στον καπνό του τσιγάρου.

Όσον αφορά την προειδοποίηση για ενθάρρυνση του καπνίσματος, οι ερευνητές επισημαίνουν ότι λιγότερο από 1% των παιδιών που δεν καπνίζουν έχουν χρησιμοποιήσει ηλεκτρονικό τσιγάρο. «Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα αποτελούν μια ιστορική ευκαιρία να ελαττώσουμε σημαντικά τις επιπτώσεις του καπνίσματος στην δημόσια υγεία παγκοσμίως» δήλωσε ο Δρ Κωνσταντίνος Φαρσαλινός του Ωνάσειου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου, μέλος της ερευνητικής ομάδας.

Στην μελέτη συμμετείχαν επίσης ερευνητές του Εθνικού Κέντρου Εθισμού στο King’s College στο Λονδίνο και της Μονάδας Εξάρτησης από τον Καπνό στο Πανεπιστήμιο Queen Mary.

«Οι συστάσεις του ΠΟΥ είναι στην πραγματικότητα επιζήμιες για τη δημόσια υγεία» είπε ο Πίτερ Χάγιεκ του Queen Mary. «Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα θα έφερναν επανάσταση στη δημόσια υγεία, αν οι καπνιστές αντικαθιστούσαν τα συμβατικά τσιγάρα με ηλεκτρονικά» εκτίμησε.

Υποστήριξε μάλιστα ότι οι κίνδυνοι που επικαλείται ο ΠΟΥ είναι τόσο μικροί ώστε το να συνιστά κανείς την αποφυγή του ηλεκτρονικού τσιγάρου, είναι σαν να ζητά από τον κόσμο να σταματήσει να χρησιμοποιεί κινητά, επειδή υπάρχει μία πιθανότητα στα δέκα εκατομμύρια να πάρουν φωτιά από υπερθέρμανση της μπαταρίας.

Και δεύτερη μελέτη

«Πρέπει κανείς να είναι τρελός για να συνεχίσει να καπνίσει συμβατικά τσιγάρα όταν υπάρχουν διαθέσιμα ηλεκτρονικά τσιγάρα» δήλωσε στο BBC ο καθηγητής Ρόμπερτ Ουέστ του University College London, επικεφαλής της δεύτερης μελέτης μελέτης για το ηλεκτρονικό τσιγάρο που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο British Journal of General Practice.

Η μελέτη εκτιμά ότι 6.000 θάνατοι θα μπορούσαν να αποτρέπονται κάθε χρόνο στη Βρετανία για κάθε εκατομμύριο καπνιστών που υιοθετούν τη νέα τεχνολογία.

Σε δηλώσεις του στην Telegraph, ο Δρ Ουέστ χαρακτήρισε «γελοίες και πουριτανικές» τις συστάσεις του ΠΟΥ.

Προηγούμενη μελέτη της ομάδας του Ουέστ, η οποία δημοσιεύτηκε το Μάιο στο Addiction, κατέληγε στο συμπέρασμα ότι το ηλεκτρονικό τσιγάρο αυξάνει κατά 60% την πιθανότητα επιτυχούς διακοπής του καπνίσματος, συγκριτικά με τους καπνιστές που απλά βασίζονται στη δύναμη της θέλησης ή χρησιμοποιούν τσίχλες και επιθέματα νικοτίνης.

ΠΗΓΗ: in.gr