Νέα έρευνα: Γιατί οι γιατροί οφείλουν να προτείνουν το ηλεκτρονικό τσιγάρο στους ασθενείς-καπνιστές με αναπνευστικά προβλήματα;

Νέα έρευνα: Γιατί οι γιατροί οφείλουν να προτείνουν το ηλεκτρονικό τσιγάρο στους ασθενείς-καπνιστές με αναπνευστικά προβλήματα;
Στην επιστημονική δημοσίευση με θέμα «Συμβουλές προς τους επαγγελματίες της υγείας για τους ασθενείς καπνιστές με αναπνευστικά προβλήματα», ο συγγραφέας της Riccardo Polosa αναλύει, λαμβάνοντας υπόψη του δεδομένα από δεκάδες έρευνες με στοιχεία από όλο τον κόσμο, τις πλέον ενδεδειγμένες λύσεις για θεραπεία.

Η καλύτερη θεραπεία είναι η άμεση και πλήρης διακοπή του καπνίσματος, όμως τις περισσότερες φορές αυτό δεν είναι δυνατόν να συμβεί. Σε τέτοιου είδους περιπτώσεις, ο Polosa αναφέρει ότι οι γιατροί θα πρέπει να ενθαρρύνουν και να συνιστούν στους ασθενείς να μεταπηδήσουν από το κάπνισμα στο ηλεκτρονικό τσιγάρο.

Ακολουθούν αποσπάσματα των συμπερασμάτων της δημοσίευσης που έγινε στο περιοδικό “Discovery Medicine”, την οποία μπορείτε να διαβάσετε αναλυτικά εδώ.

Η διακοπή του καπνίσματος είναι η πιο σημαντική αλλά και πιο οικονομική θεραπευτική επιλογή για τους καπνιστές που πάσχουν από αναπνευστικά προβλήματα. Γι’ αυτό, θα πρέπει οι καπνιστές να ωθούνται σε αυτήν μέσω διαφόρων εναλλακτικών, πλην της παροχής φαρμάκων. Μια ρεαλιστική και αποτελεσματική λύση είναι η χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου.

Οι επαγγελματίες της υγείας πρέπει να κατανοήσουν ότι δεν είναι η νικοτίνη που δημιουργεί το πρόβλημα, αλλά η καύση του καπνού. Σε σχέση με τα συμβατικά τσιγάρα, τα ηλεκτρονικά τσιγάρα είναι κατά 95% λιγότερο βλαβερά και ως εκ τούτου μειώνουν σημαντικά τους κινδύνους για την υγεία των ανθρώπων, ενώ οι τεχνολογικές καινοτομίες αναμένεται να βελτιώσουν ακόμα περισσότερο αυτό το ποσοστό.

Η αναγνώριση ότι κάτω από κανονικές συνθήκες ατμίσματος, η τοξικολογία του ηλεκτρονικού τσιγάρου είναι κατά πολύ λιγότερο προβληματική από την αντίστοιχη του τσιγάρου, θα βελτιώσει την επικοινωνία αλλά και τη σωστή ενημέρωση των ασθενών με αναπνευστικά προβλήματα και των γιατρών τους.

Θα πρέπει όμως οι γιατροί να εξηγήσουν ότι η συστηματική χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου δεν επιφέρει προβλήματα υγείας και μάλιστα συνεπάγεται με πολλά οφέλη για τους καπνιστές με αναπνευστικά προβλήματα.

Τέλος, η πλήρης διακοπή του καπνίσματος είναι αδιαμφισβήτητα η καλύτερη λύση. Όμως σε περίπτωση που οι ασθενείς δεν μπορούν να το πραγματοποιήσουν, οι γιατροί θα πρέπει να προτείνουν την πιο αποτελεσματική εναλλακτική και να μην επιμένουν στην ιδανική αλλά μη πραγματοποιήσιμη λύση.