Η νικοτίνη είναι μέρος της λύσης για την αντιμετώπιση του καπνίσματος

Η νικοτίνη είναι μέρος της λύσης για την αντιμετώπιση του καπνίσματος
«Ήρθε η ώρα να θεωρήσουμε τη νικοτίνη ως μέρος της λύσης, και όχι του προβλήματος, για την αντιμετώπιση του καπνίσματος», διατείνονται ειδικοί και επιστήμονες, προκρίνοντας τις εναλλακτικές λύσεις πρόσληψης νικοτίνης, προκειμένου οι καπνιστές να διακόψουν πιο εύκολα τη βλαβερή τους συνήθεια.

Αντίθετα με ό,τι οι περισσότεροι πιστεύουν, η νικοτίνη είναι ένα φυσικό προϊόν, με διάφορες χρήσιμες ιδιότητες, όπως το ότι βοηθάει στην αποτροπή συρρίκνωσης του εγκεφάλου, στην εμφάνιση του Αλτσχάϊμερ κι άλλων νευρολογικών ανωμαλιών.

Βεβαίως η νικοτίνη είναι υπεύθυνη για τον εθισμό και άρα για την «εμμονή» των καπνιστών στη βλαβερή τους συνήθεια, όχι όμως και για τη βλάβη στην υγεία τους. Για αυτό προτείνεται η χρήση εναλλακτικών μέσων πρόσληψης της νικοτίνης, όπως το ηλεκτρονικό τσιγάρο, προκειμένου να αποφεύγονται οι λοιπές βλαβερές συνήθειες.

Ο Andy Morrison, πρώην καπνιστής και στέλεχος της ΜΚΟ «New Nicotine Alliance» αναφέρει ότι «η νικοτίνη δεν είναι το πρόβλημα, αλλά ένα μεγάλο μέρος της λύσης». «Η πίσσα και τα δηλητηριώδη χημικά συστατικά του καπνού είναι που βλάπτουν την υγεία των καπνιστών, όχι η νικοτίνη», προσθέτει.

Αυτό ακριβώς ήταν και το θέμα στο φετινό Παγκόσμιο Φόρουμ για τη Νικοτίνη της Βαρσοβίας, που είχε μάλιστα τον τίτλο «Δεύτερες σκέψεις για τη Νικοτίνη» («Rethinking Nicotine»), όπου αναδείχτηκε το γεγονός ότι η παραπάνω άποψη αποτελεί πλέον «κοινό τόπο» για τους ειδικούς.

Ο Δρ. Alex Wodak, πρόεδρος του αυστραλιανού Ιδρύματος για τη Μεταρρύθμιση του Νόμου για τις Εθιστικές Ουσίες, δήλωσε στο Φόρουμ ότι «ο καπνός σκοτώνει τα 2/3 των καπνιστών, ενώ πλέον τα στοιχεία μας δείχνουν ότι το ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι κατά 95% λιγότερο βλαβερό από το συμβατικό, αν και θα χρειαστεί μια 20ετία ακόμα για να επιβεβαιωθεί αυτό. Η προφανής επιλογής είναι να δώσουμε στους καπνιστές τη δυνατότητα να κάνουν τη μετάβαση σε ένα λιγότερο βλαβερό εναλλακτικό μέσο».

Από την πλευρά του ο καθηγητής Νομικής στο Πανεπιστήμιο της Οτάβα και Σύμβουλος στο Κέντρο για την Υγεία, τον Νόμο, τις Πολιτικές και την Ηθική του Καναδα, David Sweanor στο ίδιο Φόρουμ έδωσε το «σύνθημα»: «Έχουμε κάνει τεράστια πρόοδο ώστε να ξεπεράσουμε τα ρυθμιστικά και νομικά εμπόδια και να κατασκευάσουμε πιο ασφαλή προϊόντα νικοτίνης. Πρέπει να χτίσουμε πάνω σε αυτή την επιτυχία και να επιταχύνουμε τις δράσεις μας»…