Η Σκωτία επίσημα: «Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα είναι σίγουρα κατά πολύ λιγότερο βλαβερά από το κάπνισμα και τα συνιστούμε για τη διακοπή του»

Η Σκωτία επίσημα: «Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα είναι σίγουρα κατά πολύ λιγότερο βλαβερά από το κάπνισμα και τα συνιστούμε για τη διακοπή του»

Η Εθνική Υπηρεσία Υγείας της Σκωτίας, λαμβάνοντας τη σκυτάλη από τους Άγγλους ομολόγους τους, σε ανακοίνωση της αναφέρει επίσημα ότι «τα ηλεκτρονικά τσιγάρα είναι σίγουρα πολύ λιγότερο βλαβερά από τον καπνό».

Η Υπηρεσία, που για πρώτη φορά προβαίνει σε τέτοια ανακοίνωση, ξεκαθάρισε ότι ήθελε να «ξεδιαλύνει» το τοπίο και τις αντικρουόμενες πληροφορίες που ακούγονται σχετικά με τις συνέπειες του ατμίσματος στην υγεία.

Την εν λόγω ανακοίνωση συνυπέγραψαν ακόμη 20 φορείς υγειονομικού χαρακτήρα της χώρας, καθώς και η κυβέρνηση της χώρας.

Η δημοσίευση της είδησης στο BBC:

Ο Δρ. Andrew Fraser, διευθυντής του επιστημονικού τμήματος της Εθνικής Υπηρεσίας Υγείας της Σκοτίας δήλωσε στο BBC: «Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα κυκλοφορούν στην αγορά εδώ και αρκετά χρόνια και μαθαίνουμε ολοένα και περισσότερα για αυτά. Θεωρώ ότι είναι ασφαλές να πούμε ότι είναι κατά πολύ λιγότερο βλαβερά από τα τσιγάρα. Εάν θέλουμε να πείσουμε τον κόσμο να κόψει το κάπνισμα, τότε τα ηλεκτρονικά τσιγάρα είναι μια καλή επιλογή για να τους προτείνουμε, και για αυτό θα ενθαρρύναμε τις αρμόδιες υπηρεσίες διακοπής του καπνίσματος να τα συνιστούν».

Και εξηγεί ο επιστήμονας: «Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα περιέχουν νικοτίνη, που είναι εθιστική ουσία, καθώς κι άλλα στοιχεία, αλλά αν τα συγκρίνεις όλα αυτά με το τι περιέχουν τα συμβατικά τσιγάρα, τότε καταλήγεις ότι είναι κατά πολύ ασφαλέστερα».  Συνιστά, τέλος, να αποφεύγεται η «διπλή χρήση», δηλαδή οι ατμιστές να προσπαθούν να διακόπτουν εντελώς το κάπνισμα.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι δηλώσεις της Sheila Duffy, διευθύντριας του οργανισμού «Ash Scotlant», η οποία τόνισε, όπως μεταδίδει πάντα το BBC, ότι «πλέον υπάρχει συμφωνία ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα ενέχουν πολύ μικρότερους κινδύνους από το κάπνισμα». «Αν και δεν γνωρίζουμε τις μακροπρόθεσμες συνέπειες του ατμίσματος, είμαστε βέβαιοι ότι οι καπνιστές που μεταβαίνουν στο ηλεκτρονικό τσιγάρο λαμβάνουν πολύ λιγότερα καρκινογόνα χημικά στον οργανισμό τους», καταλήγει.

Σημειώνεται ότι στη Σκωτία με ειδική ρύθμιση επιτρέπεται η (περιορισμένη) χρήση των ηλεκτρονικών τσιγάρων σε νοσοκομειακούς χώρους.