ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΤΣΙΓΑΡΟ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙ ΤΟ 20% ΤΩΝ ΚΑΠΝΙΣΤΩΝ ΣΤΗ ΜΕΓΑΛΗ ΒΡΕΤΑΝΙΑ

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΤΣΙΓΑΡΟ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙ ΤΟ 20% ΤΩΝ ΚΑΠΝΙΣΤΩΝ ΣΤΗ ΜΕΓΑΛΗ ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Ένας στους πέντε Βρετανούς καπνιστές χρησιμοποιεί ηλεκτρονικό τσιγάρο, σημειώνοντας εντυπωσιακή αύξηση από 700 χιλιάδες το 2012 σε 2 εκατομμύρια το 2014, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε ο Αντικαπνιστικός Οργανισμός ASH (Action on Smoking and Health).

Η έρευνα κατέδειξε πως 1 στους 3 διέκοψε εντελώς το κάπνισμα, πράγμα που σημαίνει πως 700.000 Βρετανοί είναι πλέον «ελεύθεροι καπνού», όπως σχολίασε ο Gerry Stimson, ομότιμος καθηγητής στο Imperial College του Λονδίνου. Ο καθηγητής συμπλήρωσε χαρακτηριστικά πως «εάν συνεχιστεί αυτή η πορεία, θα είναι ένα αξιοσημείωτο επίτευγμα για τη δημόσια υγεία, ενώ ταυτόχρονα επιβεβαιώνεται ότι η προσπάθεια για την μείωση των βλαβών από το τσιγάρο (harm reduction) αποτελεί τον τρόπο για να μειωθούν οι τεράστιες προσωπικές και δημόσιες δαπάνες των συνεπειών του καπνίσματος».

Αναφορικά με τις φήμες πως το ηλεκτρονικό τσιγάρο αποτελεί «πύλη εισόδου» και δημιουργεί νέους καπνιστές, η επικεφαλής της ASH Ντέμπορα Άρνοττ είναι κατηγορηματική: «Τα στοιχεία μας επιβεβαίωσαν προηγούμενες έρευνες, σύμφωνα με τις οποίες η χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου μεταξύ των μη καπνιστών είναι πολύ μικρή, μόλις το 0,1%, ενώ μόνο το 1% από αυτούς που δεν έχουν ποτέ καπνίσει δοκίμασαν ηλεκτρονικό τσιγάρο». «Συνεπώς», καταλήγει η κ. Άρνοττ, « δεν υπάρχουν στοιχεία από την έρευνά μας, που να υποστηρίζουν πως το ηλεκτρονικό τσιγάρο οδηγεί στο κάπνισμα».

Οι λόγοι χρήσης του ηλεκτρονικού τσιγάρου


 

Σχετικά με τους λόγους χρήσης του ηλεκτρονικού τσιγάρου, η έρευνα της ASH, αναφέρει πως:

  • 71% των απαντήσεων ήταν «βοήθεια για να σταματήσω το κάπνισμα εντελώς»

  • το 41% πιστεύει πως «θα με κρατήσει μακρυά από τον καπνό»

  • το 48% εκείνων που χρησιμοποιούν και ηλεκτρονικό και συμβατικό τσιγάρο, δηλώνει πως «θα με βοηθήσει με τη μείωση της ποσότητας καπνού που καπνίζω»
Αξίζει να σημειωθεί πως η Μεγάλη Βρετανία χρησιμοποιεί ενεργά και -όπως αποδεικνύεται- αποτελεσματικά, την πολιτική μείωσης της βλάβης από το κάπνισμα, έχοντας «πριμοδοτήσει» λιγότερο βλαπτικές μορφές πρόσληψης νικοτίνης, με μέτρα όπως η σημαντικά μικρότερη φορολόγηση για φαρμακευτικά σκευάσματα και ηλεκτρονικά τσιγάρα, αλλά και η ελεύθερη χρήση τους σε χώρους όπου το συμβατικό κάπνισμα απαγορεύεται. Παράλληλα, ο ουσιαστικός έλεγχος της εγκυρότητας της πληροφόρησης από τα Μ.Μ.Ε, λειτουργεί αποτρεπτικά για την όποια παραπληροφόρηση επιχειρηθεί.