Και οι ψυχολόγοι της Βρετανίας στη μάχη κατά του καπνίσματος: «Ενημερώστε τον κόσμο και προωθήστε τα ηλεκτρονικά τσιγάρα»

Και οι ψυχολόγοι της Βρετανίας στη μάχη κατά του καπνίσματος: «Ενημερώστε τον κόσμο και προωθήστε τα ηλεκτρονικά τσιγάρα»

Η Ένωση Ψυχολόγων της Βρετανίας ανακοίνωσε σε πόρισμά της ότι «τα ηλεκτρονικά τσιγάρα θα πρέπει να προωθούνται ως μέθοδος διακοπής του καπνίσματος».


Στην έρευνα με τίτλο: «Αλλάζοντας συμπεριφορά – τα ηλεκτρονικά τσιγάρα» που δημοσιεύτηκε πρόσφατα, με στόχο την καθοδήγηση και ενημέρωση όσων προσπαθούν να κόψουν το κάπνισμα, οι ψυχολόγοι προβαίνουν στις ακόλουθες συμβουλές προς τις κρατικές αρμόδιες υπηρεσίες:

-Βελτιώστε την εκπαίδευση σχετικά με τη συγκριτική βλάβη μεταξύ των τσιγάρων, της νικοτίνης και των ηλεκτρονικών τσιγάρων.

-Συνδυάστε τις υπηρεσίες διακοπής του καπνίσματος με την πιο δημοφιλή μέθοδο διακοπής του, το ηλεκτρονικό τσιγάρο, ώστε να αυξηθούν τα ποσοστά επιτυχίας. Προσφέρετε ηλεκτρονικά τσιγάρα και τεχνική υποστήριξη ως μέρος των υπηρεσιών αυτών, και χρηματοδοτήστε περισσότερο αυτές τις υπηρεσίες.

– Αναλάβετε πολιτικές και καθορίστε ρυθμίσεις για την αύξηση του κόστους του καπνίσματος και μείωση του κόστους των ηλεκτρονικών τσιγάρων. Συγκεκριμένα αποφύγετε τη φορολόγηση και επιτρέψτε τη διαφήμιση τους χωρίς όρους.

– Ενθαρρύνετε τη βελτίωση της τεχνολογίας των ηλεκτρονικών τσιγάρων, ώστε να γίνουν πιο ασφαλή, πιο ελκυστικά και ικανοποιητικά για τους καπνιστές.

-Επενδύστε στην έρευνα ώστε να εξακριβωθούν οι συνέπειες του ατμίσματος στις διαδικασίες διακοπής του καπνίσματος και καθορίστε τους παράγοντες κατά τους οποίους η μετάβαση θα γίνει με ποιο πετυχημένο τρόπο.

Η Δρ. Lynne Dawkins, Καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο South Bank του Λονδίνου, που συνυπογράφει την έρευνα, δήλωσε: «Για τους καπνιστές που προσπαθούν να το κόψουν, τα ηλεκτρονικά τσιγάρα είναι πιο ελκυστικά από ότι οι παραδοσιακές μέθοδοι διακοπής, όπως τα υποκατάστατα νικοτίνης, και τουλάχιστον, το ίδιο αποτελεσματικά.  Συνιστούμε στις υγειονομικές υπηρεσίες να ενθαρρύνουν την προώθησή τους στους καπνιστές που προσπαθούν να το κόψουν»…

Διαβάστε την έρευνα στο πρωτότυπο εδώ.