Και το επίσημο κράτος της Νέα Ζηλανδίας «αγκαλιάζει» τα ηλεκτρονικά τσιγάρα και τα συνιστά στους καπνιστές

Και το επίσημο κράτος της Νέα Ζηλανδίας «αγκαλιάζει» τα ηλεκτρονικά τσιγάρα και τα συνιστά στους καπνιστές
Ακολουθώντας το παράδειγμα της Αγγλίας, της Σκωτίας και άλλων χωρών, το Υπουργείο Υγείας της Νέας Ζηλανδίας και η κυβέρνηση της χώρας, παρακολουθώντας τις διεθνείς επιστημονικές εξελίξεις, ανακοίνωσαν επίσημα ότι «αναγνωρίζουν την προοπτική των ηλεκτρονικών τσιγάρων ως εργαλείων για τη μείωση του καπνίσματος και τη συνεισφορά τους για τους στόχους που έχουν τεθεί για το 2025».

Η Νέα Ζηλανδία με το πρόγραμμα «Smokefree 2025» στοχεύει στη μείωση των ποσοστών του καπνίσματος στο «μίνιμουμ» επίπεδο και για αυτόν τον σκοπό ενθαρρύνονται οι καπνιστές που δεν μπορούν να το κόψουν, να χρησιμοποιήσουν το ηλεκτρονικό τσιγάρο, λαμβάνοντας παράλληλα υποστήριξη από τις τοπικές υγειονομικές αρχές. «Οι καπνιστές που μεταβαίνουν στο ηλεκτρονικό τσιγάρο μειώνουν εξαιρετικά τους κινδύνους για την υγεία τους, όπως και των γύρω τους», σημειώνεται χαρακτηριστικά στην επίσημη ανακοίνωση (διαβάστε τη εδώ), ενώ υπογραμμίζεται ότι τα υγρά θα πρέπει να περιέχονται σε συσκευασίες ασφαλείας για τα παιδιά.

«Το Υπουργείο Υγείας θα συνεχίσει να παρακολουθεί όλες τις εξελίξεις σχετικά με τα ηλεκτρονικά τσιγάρα, τον αντίκτυπο που έχει η μακρόχρονη χρήση τους στην υγεία, την αποτελεσματικότητά τους στη διακοπή του καπνίσματος και στην ανάπτυξη των σχετικών τεχνολογιών», καταλήγει η ανακοίνωση.

Υπολογίζεται ότι οι καπνιστές στη μακρινή χώρα είναι 550.000.

Οι επισημάνσεις του Υπουργείου Υγείας της Νέας Ζηλανδίας:

– Το καλύτερο που μπορούν να κάνουν οι καπνιστές για την υγεία τους είναι να το κόψουν εντελώς.
– Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα απευθύνονται μόνο σε καπνιστές.
– Το Υπουργείο θεωρεί ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα μπορούν να συνεισφέρουν στο πρόγραμμα «Smokefree 2025»
– Τα επιστημονικά στοιχεία δείχνουν ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα προκαλούν πολύ λιγότερους κινδύνους για την υγεία.
– Επίσημες αναφορές καταδεικνύουν ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα βοηθούν τους καπνιστές να κόψουν το κάπνισμα, αλλά χρειάζεται περαιτέρω έρευνα για αυτό.
– Οι καπνιστές έχουν προσπαθήσει να το κόψουν με άλλες μεθόδους και απέτυχαν, θα πρέπει να ενθαρρύνονται, και από τις επίσημες υγειονομικές αρχές, να δοκιμάσουν το ηλεκτρονικό τσιγάρο.
– Δεν υπάρχουν βάσιμα στοιχεία ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα «υπονομεύουν» τη μακροχρόνια μείωση του ποσοστού των καπνιστών σε ενήλικες και εφήβους, και απεναντίας μπορεί να συνεισφέρουν σε αυτό.
– Παρά τους «πειραματισμούς» ορισμένων μη καπνιστών, τα ηλεκτρονικά τσιγάρα πολύ σπάνια ελκύουν ανθρώπους που δεν καπνίζουν στο να γίνουν ατμιστές.
– Όταν γίνεται ορθή χρήση, δεν υπάρχει κίνδυνος δηλητηρίασης από νικοτίνη στα ηλεκτρονικά τσιγάρα, αλλά τα υγρά θα πρέπει να περιέχονται σε ασφαλείς για τα παιδιά συσκευασίες.
– Το Υπουργείο Υγείας επεξεργάζεται τα πρότυπα ασφαλείας για τα ηλεκτρονικά τσιγάρα στη Νέα Ζηλανδία και μέχρι τότε οι ατμιστές θα πρέπει να αγοράζουν τα προϊόντα τους από πιστοποιημένους προμηθευτές.