Μια νέα επιστημονική έρευνα καταλήγει στο ίδιο συμπέρασμα με αντίστοιχες προηγούμενες, σχετικά με τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει η χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου στην ποιότητα του αέρα. Καταλήγει δηλαδή στο ότι ουσιαστικά «παθητικό άτμισμα» δεν υφίσταται, μιας και τα σωματίδια του ατμού που παράγονται είναι υγρά σταγονίδια που εξαφανίζονται σε δευτερόλεπτα, κι έτσι δεν υπάρχει καμία ουσιαστική συνέπεια στον αέρα.
«Καμία συγκέντρωση σωματιδίων δεν καταγράφηκε μέσα σε δωμάτιο στο οποίο γινόταν χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου. Αυτό δείχνει πόσο διαφορετικές επιπτώσεις υπάρχουν στην εκπνοή του ατμού, σε σχέση με αυτή του καπνού των συμβατικών τσιγάρων, ο οποίος και παραμένει για μεγαλύτερο διάστημα στην ατμόσφαιρα», σχολιάζει ο βασικός συγγραφέας της έρευνας Δρ. Grant O’Connell.
Η μελέτη με τον τίτλο «Χαρακτηρισμός της χωρικής και προσωρινής διασποράς μεταξύ του εκπνεόμενου ατμού του ηλεκτρονικού τσιγάρου και του καπνού του συμβατικού τσιγάρου» έγινε σε συνεργασία του Τεχνολογικού Πανεπιστήμιου της Λιθουανίας, με το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο της Ζυρίχης και την εταιρείας Fontem Ventures, ενώ δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Nicotine & Tobacco Research».
Διαβάστε την έρευνα στο πρωτότυπο εδώ:
Για την καταμέτρηση των καταλοίπων του ατμού και του καπνού, οι συμμετέχοντες χρησιμοποίησαν ηλεκτρονικά τσιγάρα ή κάπνισαν συμβατικά τσιγάρα σε διαφορετικές αποστάσεις, και υπό διαφορετικές συνθήκες. Την ίδια ώρα, οι ερευνητές πραγματοποιούσαν τις μετρήσεις τους για τη συγκέντρωση σωματιδίων στον αέρα.
Για τα προϊόντα ατμίσματος, οι συγκεντρώσεις σωματιδίων επανέρχονταν στο κανονικό μετά από λίγα δευτερόλεπτα, ενώ ο καπνός των τσιγάρων επηρέαζε την ατμόσφαιρα για 30 με 45 λεπτά.
Σύμφωνα με τον Δρ. O’Connell, αυτή η μελέτη αποτελεί ξεκάθαρη ένδειξη ότι το άτμισμα σε κλειστούς χώρους δεν προκαλεί οποιονδήποτε κίνδυνο για την υγεία των παρευρισκόμενων (παθητικό άτμισμα), μιας και δεν επηρεάζει καθόλου την ποιότητα του αέρα. «Τα σωματίδια του ατμού έχουν διαφορετική χημική σύσταση από τον καπνό των τσιγάρων, ενώ και οι φυσικές τους ιδιότητες είναι εντελώς διαφορετικές», σχολίασε σχετικά.