Καμία επίπτωση του ατμίσματος στην επούλωση των ανθρώπινων κυττάρων, που καταστρέφονται στην περίπτωση των καπνιστών

Καμία επίπτωση του ατμίσματος στην επούλωση των ανθρώπινων κυττάρων, που καταστρέφονται στην περίπτωση των καπνιστών

Σύμφωνα με μια νέα εργαστηριακή έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Toxicology Letters, και εκπονήθηκε για λογαριασμό της British American Tobacco, αποδείχτηκε ότι ενώ ο καπνός του τσιγάρου σε μεγάλες συγκεντρώσεις (άνω του 20%) αποτρέπει ακόμα και ολοκληρωτικά την ίαση των ενδοφλέβιων κυττάρων, αυτό δεν συμβαίνει σε καμία περίπτωση με τον ατμό του ηλεκτρονικού τσιγάρου, ακόμα και σε συγκεντρώσεις στο 100%.

Δείτε τη δημοσίευση της έρευνας στο πρωτότυπο εδώ.

Είναι γνωστό ότι κατά τη διάρκεια του καπνίσματος ή του ατμίσματος, τα χημικά περνούν στην κυκλοφορία του αίματος και επηρεάζουν τα κύτταρα.

Οι ερευνητές προκάλεσαν τραυματισμούς στα κύτταρα της ανθρώπινης φλέβας και στην συνέχεια εξέτασαν μετά από πόσο καιρό αυτά επουλώνονται, σε πειραματικά τεστ των 20 ωρών. Διαπίστωσαν ότι η επούλωση γίνεται κανονικά στα κύτταρα που δεν είναι εκτεθειμένα σε κάποια ουσία ή στον ατμό του ηλεκτρονικού τσιγάρου, αλλά όχι όταν αυτά εκτίθενται στον καπνό του τσιγάρου.

Οι βλάβες στα συγκεκριμένα κύτταρα συνδέονται ιατρικά με την αυξημένη πιθανότητα πρόκλησης καρδιοπάθειας.

«Τα αποτελέσματα μας δείχνουν ότι τα χημικά που περιλαμβάνονται στον καπνό των τσιγάρων και επηρεάζουν την επούλωση των κυττάρων από τραυματισμό είτε απουσιάζουν εντελώς από τον ατμό των ηλεκτρονικών τσιγάρων είτε υπάρχουν σε τόσο μικρές συγκεντρώσεις, που δεν επιφέρουν καμία συνέπεια», δήλωσε ο Δρ. James Murphy, Επικεφαλής της Υπηρεσίας για τη Μείωση της Βλάβης μέσω Υποκατάστατων, της British American Tobacco.

Οι απεικονίσεις από το εργαστήριο, που δείχνουν τη διαδικασία της επούλωσης και η σύγκρισή τους:

Σημειώνεται ότι οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν για τα πειράματα ένα τυπικό τσιγάρο (3R4F) και τον ατμό που παράγεται από δύο δημοφιλή μοντέλα ηλεκτρονικού τσιγάρου, το Vype ePen και το Vype eStick.