Έχουν περισσότερες καρκινογόνες ουσίες τα ηλεκτρονικά τσιγάρα; Ποια είναι η αλήθεια;

Έχουν περισσότερες καρκινογόνες ουσίες τα ηλεκτρονικά τσιγάρα; Ποια είναι η αλήθεια;

Τις τελευταίες ημέρες διαδίδεται από τα ΜΜΕ ένα άρθρο, υπό τον άκρως τρομακτικό τίτλο «Έρευνα – σοκ! Tα ηλεκτρονικά τσιγάρα μπορεί να περιέχουν έως δεκαπλάσιες καρκινογόνες ουσίες». Διαβάστε γιατί το ανωτέρω άρθρο είναι παραπλανητικό.


Το άρθρο αυτό ξεκίνησε από την Βρετανική φυλλάδα Daily Mail που πρωτοστατεί στην εκστρατεία παραπληροφόρησης κατά του ηλεκτρονικού τσιγάρου, αν και έχει αναγκαστεί σε τουλάχιστον δύο περιπτώσεις να ζητήσει συγγνώμη από τους αναγνώστες της. Περιέργως, το σώμα του άρθρου που διαδίδεται, δεν αναφέρεται σε καρκινογόνες ουσίες (πληθυντικός), αλλά σε μία ουσία και μόνο: την φορμαλδεΰδη.

Περιέργως επίσης, οι καλοί δημοσιογράφοι δεν έκαναν τον κόπο να βρουν την δημοσιευμένη έρευνα πάνω στην οποία βασίζεται η δήλωση του Ιάπωνα ερευνητή. Θα την έβρισκαν εδώ.

Μάλιστα στον πίνακα 1 φαίνονται και όλα τα αποτελέσματα. Σας τον παραθέτουμε για ευκολία:

Μια απλή ανάγνωση των αποτελεσμάτων, δείχνει ότι η δήλωση δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Διότι ακόμα και για την φορμαλδεΰδη, μόνο ένα από τα 13 διαφορετικά ηλεκτρονικά τσιγάρα που ελέγχθηκαν, έδειξε τιμές φορμαλδεΰδης 6 φορές μικρότερες από τον καπνό του τσιγάρου. Και φυσικά, το τσιγάρο δεν περιέχει μόνο φορμαλδεΰδη, αλλά πολύ περισσότερες καρκινογόνες ουσίες.

Επιστημονικά δεν επιτρέπονται γενικεύσεις, αλλά αντίθετα πρέπει να χρησιμοποιούνται οι μέσοι όροι, ώστε να αποκλείεται περίπτωση λάθους. Οι μέσοι όροι εδώ δείχνουν ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα (που εξετάστηκαν) παράγουν κατά μέσο όρο 4.2μg φορμαλδεΰδης, σε σύγκριση με τα 200μg του καπνού των κανονικών τσιγάρων, δηλαδή 50 φορές λιγότερη.

Προφανώς, πρέπει να διαπιστώσουμε επίσης, ότι η επικέντρωση της συζήτησης σε μία από τις δεκάδες καρκινογόνες ουσίες που υπάρχει στον καπνό των τσιγάρων, είναι παραπλανητική. Ακόμα και αν τα ηλεκτρονικά τσιγάρα παρήγαν τις ίδιες ή και μεγαλύτερες ποσότητες φορμαλδεΰδης, δεν παράγουν την πλειοψηφία των υπόλοιπων τοξικών και καρκινογόνων ουσιών του κανονικού τσιγάρου.

Αποδεικνύεται λοιπόν για άλλη μια φορά, ότι η παραπληροφόρηση για το ηλεκτρονικό τσιγάρο συνεχίζεται. Και θα συνεχίζεται για πολύ καιρό ακόμα με σκοπό να διατηρήσει στην ζωή το παραδοσιακό τσιγάρο, τον μεγαλύτερο γνωστό δολοφόνο, που σκοτώνει πρόωρα και αποδεδειγμένα 1 στους 2 καπνιστές.