Καταγγέλλουν τον Π.Ο.Υ. ότι θεωρεί απειλή τα εναλλακτικά προϊόντα καπνού

Καταγγέλλουν τον Π.Ο.Υ. ότι θεωρεί απειλή τα εναλλακτικά προϊόντα καπνού

Μεγάλες αντιδράσεις σε σημαντική μερίδα του επιστημονικού και όχι μόνο κόσμου, προκαλεί η «εμμονή» του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας να αντιμετωπίζει ως «απειλή» τα προϊόντα μείωσης της βλάβης από το τσιγάρο

Η… συνέπεια στις αποτυχημένες πολιτικές του Οργανισμού, που ταυτίζονται με τις απόψεις του καλύτερου χρηματοδότη του, του δισεκατομμυριούχου Michael Bloomberg, έχουν ως αποτέλεσμα 1,1 δισεκατομμύρια άνθρωποι, να καπνίζουν ακόμα και 8 εκατομμύρια να πεθαίνουν ετησίως από αιτίες που συνδέονται με το τσιγάρο. 

Σύμφωνα με την όγδοη ετήσια έκθεσή για την «παγκόσμια επιδημία του καπνού», τα εναλλακτικά προϊόντα όπως τα ηλεκτρονικά τσιγάρα, τα θερμικά τσιγάρα και το snus αναφέρονται ως… απειλή για τη δημόσια υγεία, παρά τα ακράδαντα πια και αξιόπιστα στοιχεία ότι προσφέρουν στους καπνιστές την ευκαιρία να διακόψουν οριστικά το κάπνισμα. 

Κι ενώ φορείς όπως ο Οργανισμός Υγείας της Αγγλίας και πολλοί επιστήμονες αναδεικνύουν τον ρόλο των προϊόντων αυτών ως μέσο για εκατομμύρια καπνιστές να κόψουν τη βλαβερή τους συνήθεια, ο ΠΟΥ τα θεωρεί αδιακρίτως «βλαβερά» και καλεί τα κράτη να λαμβάνουν σκληρά μέτρα και να τα… απαγορεύσουν! Την ίδια ώρα φυσικά, που σε καμία χώρα στον κόσμο δεν απαγορεύεται το κάπνισμα!

Κι ενώ γενικά ο ΠΟΥ ακολουθεί σε άλλα θέματα πολιτικές μείωσης της βλάβης, φαίνεται ότι υπάρχουν… «ιδεολογικές» αγκυλώσεις για το ζήτημα της μείωσης της βλάβης από το κάπνισμα.

Όπως δήλωσε ο διευθυντής του σχεδίου για τη μείωση της βλάβης από τον καπνό (Global State of Tobacco Harm Reduction) και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Imperial του Λονδίνου,  Gerry Stimson:

«Οι πολιτικές του ΠΟΥ στερούνται οράματος και φιλοδοξίας, υπονομεύοντας έτσι τις προσπάθειες μείωσης της βλάβης από τον καπνό. Οι μελέτες αυτές δεν προσφέρουν καμία ελπίδα στους 1,1 δισεκατομμύρια καπνιστές που αξίζουν κάτι καλύτερο. Η τακτική να προτείνουν την απαγόρευση στα εναλλακτικά προϊόντα είναι ανεύθυνη και παράλογη. Θα οδηγήσει στη συνέχιση του καπνίσματος από εκατομμύρια ανθρώπους και φυσικά σε εκατομμύρια πρόωρους θανάτους και εκατομμύρια πωλήσεις τσιγάρων».

Και συνεχίζει ο καθηγητής: «Περίπου 100 εκατομμύρια καπνιστές παγκοσμίως ήδη έκοψαν τη συνήθειά τους κάνοντας τη μετάβαση σε πιο ασφαλή προϊόντα. Ο ΠΟΥ επιμένει να τα βλέπει ως απειλή και όχι ως ευκαιρία για τη δημόσια υγεία. Ο πόλεμος που έχει κηρύξει στη νικοτίνη πρέπει να σταματήσει».

Υπολογίζεται ότι παγκοσμίως 68 εκατομμύρια άνθρωποι ατμίζουν, 20 εκατομμύρια κάνουν χρήση των θερμικών τσιγάρων και 10 εκατομμύρια του snus. Δηλαδή, για κάθε 100 καπνιστές, μόλις 9 άνθρωποι χρησιμοποιούν λιγότερο βλαβερά προϊόντα νικοτίνης.

Πηγή: gsthr.org