Καταπέλτης η πρώτη μακροπρόθεσμη μελέτη για τις επιπτώσεις του ατμίσματος στο αναπνευστικό σύστημα!

Καταπέλτης η πρώτη μακροπρόθεσμη μελέτη για τις επιπτώσεις του ατμίσματος στο αναπνευστικό σύστημα!

Ερευνητές από το ιταλικό πανεπιστήμιο της Κατάνια, με επικεφαλής τον Δρ. Riccardo Polosa, δημοσίευσαν στο περιοδικό Nature μια μακροπρόθεσμη μελέτη σχετικά με τις συνέπειες του ατμίσματος στο αναπνευστικό σύστημα, ειδικότερα δε σε ανθρώπους που δεν είχαν καπνίσει ποτέ στη ζωή τους.


Η μελέτη περιλάμβανε δυο ομάδες, η μία με ατμιστές που δεν κάπνιζαν προηγουμένως (πρόκειται για ένα εξαιρετικά σπάνιο ποσοστό ανθρώπων) και η δεύτερη με μη καπνιστές και μη ατμιστές, ώστε να καθίσταται δυνατή η σύγκριση των αποτελεσμάτων.

Μετά από 3,5 χρόνια αναλύσεων, δεν βρέθηκε καμία συνέπεια στο αναπνευστικό σύστημα των ατμιστών που δεν κάπνιζαν στο παρελθόν. Επίσης έγινε τομογραφία στους πνεύμονες των ατμιστών, προκειμένου να διερευνηθούν ενδείξεις βλάβης από το άτμισμα, όμως επίσης δεν βρέθηκε κάποια σχετική προδιάθεση.

Διαβάστε την έρευνα στην πρωτότυπη δημοσίευση στο περιοδικό Nature εδώ:

«Παρά τις εκτιμήσεις για το αντίθετο, η έρευνα μας αποδεικνύει για πρώτη φορά ότι δεν υπάρχει κίνδυνος για τους χρήστες του ηλεκτρονικού τσιγάρου μακροπρόθεσμα, εφόσον δεν κάπνιζαν στο παρελθόν», δήλωσε ο Riccardo Polosa σε συνέδριο του Λονδίνου.

Ο Πρόεδρος της Ένωσης Αμερικάνων Ατμιστών Gregory Conley σχολίασε σχετικά με τα αποτελέσματα της έρευνας: «Οι μελέτες στα… ποντίκια ή στα κύτταρα μεμονωμένα μπορεί να παράγουν πηχυαίους τίτλους στις εφημερίδες για τους υποτιθέμενους κινδύνους από το ηλεκτρονικό τσιγάρο, αλλά σίγουρα δεν αντικαθιστούν τις πραγματικές έρευνες που γίνονται σε ανθρώπους. Εφόσον δεν υπάρχουν αρνητικές συνέπειες στην υγεία των ατμιστών που δεν κάπνιζαν προηγουμένως, τότε κατά πόσο είναι ηθικό να συνιστάται στους καπνιστές να απέχουν από το ηλεκτρονικό τσιγάρο»;