Κωνσταντίνος Φαρσαλινός στον REAL FM: “Οι μύθοι για το ηλεκτρονικό τσιγάρο και τα κρούσματα στις ΗΠΑ

Κωνσταντίνος Φαρσαλινός στον REAL FM: “Οι μύθοι για το ηλεκτρονικό τσιγάρο και τα κρούσματα στις ΗΠΑ

Σε εκπομπή του ραδιοφωνικού σταθμού REAL FM μίλησε ο Δρ. Κωνσταντίνος Φαρσαλινός, σχετικά με τα όσα ακούγονται για το ηλεκτρονικό τσιγάρο και τα σοβαρά κρούσματα πνευμονοπάθειας και των επτά θανάτων που έχουν καταγραφεί το τελευταίο διάστημα στις ΗΠΑ.

Για άλλη μια φορά σε δημόσια τοποθέτησή του, ο ερευνητής και καρδιολόγος στο Ωνάσειο, και παγκοσμίως γνωστός για τις περισσότερες από τις 75 διεθνείς έρευνες που έχει εκπονήσει για θέματα ηλεκτρονικού τσιγάρου, Κ. Φαρσαλινός, ξεδιαλύνει τους «μύθους» που διαδίδονται σχετικά με την αιτία των συγκεκριμένων κρουσμάτων.

«Στις ΗΠΑ πεθαίνουν 1.200 καπνιστές κάθε μέρα, και ο σάλος γίνεται για τα επτά θανάτους που σημειώθηκαν τους τελευταίους 2 μήνες», ανέφερε, ξεκαθαρίζοντας πως «το ζήτημα δεν έχει να κάνει με το ηλεκτρονικό τσιγάρο, αλλά με την εισπνοή προϊόντων της κάνναβης (THC) με διάφορες  προσμίξεις, διαλύτες και έλαια τα οποία δεν πρέπει να ατμίζονται. Διαπιστωμένα το 90% των κρουσμάτων οφείλεται σε αυτές τις ουσίες, αφού οι ίδιοι που νόσησαν παραδέχτηκαν την κατανάλωση ναρκωτικών προϊόντων, ενώ υπάρχουν και συλλήψεις».

«Εδώ λοιπόν υπάρχει μια παρανόηση», συμπέρανε ο δημοσιογράφος, για να απαντήσει ο Κωνσταντίνος Φαρσαλινός με ένα παράδειγμα:

 

«Δεν πρέπει να καν να χρησιμοποιείται ο όρος ηλεκτρονικό τσιγάρο… Είναι σαν λέτε ότι πήγατε σε έναν έμπορο ναρκωτικών, παραγγείλατε ηρωίνη, την πήρατε ενδοφλέβια και για ότι πάθετε φταίει η σύριγγα»…

Υπάρχει κίνδυνος στην Ελλάδα;

Οι παρουσιαστές ζήτησαν από τον ερευνητή να τους απαντήσει αν υπάρχει οποιοσδήποτε κίνδυνος στη χώρα μας, σε σχέση με αυτά τα κρούσματα.

«Τα προϊόντα αυτά κυκλοφορούν από το 2009. Επί 10 χρόνια δεν έχει συμβεί τίποτα. Τα κρούσματα συνέβησαν σε 2 μήνες σε μια συγκεκριμένα χώρα. Είναι ξεκάθαρα  θέμα κοινής λογικής το τι συνέβη. Τα προϊόντα που πρέπει να καταναλώνονται στην Ελλάδα είναι νόμιμα, κατοχυρωμένα και δεν περιέχουν τέτοιες ουσίες, για αυτό δεν έχει σημειωθεί κανένα περιστατικό», απάντησε.

«Τελικά, είναι καλύτερο να ατμίζεις ή να καπνίζεις», βρήκαν την ευκαιρία να ρωτήσουν τον επιστήμονα οι δημοσιογράφοι, ο οποίος απάντησε για ακόμη μια φορά με στοιχεία:

«Είναι τόσες πολλές οι μελέτες που δίνουν την απάντηση… Ως μέσο διακοπής του καπνίσματος, θα σας πω ότι στην Ελλάδα δεκαπλασιάζεται η πιθανότητα να κόψει κάποιος το κάπνισμα με τη χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου και αντίστοιχες μελέτες υπάρχουν στο εξωτερικό. Σε μελέτη που κάναμε το 2017 στην Αττική είδαμε ότι 95.000 καπνιστές το έκοψαν με τη χρήση του. Σε αυτούς τι μπορεί να πει κανείς, ότι κάνει κακό»;

Προθάλαμος του καπνίσματος: Ακόμη ένας μύθος καταρρέει

Τέλος, οι δημοσιογράφοι ρώτησαν για αυτό που ακούγεται στις ΗΠΑ, ότι το ηλεκτρονικό τσιγάρο αποτελεί τον προπομπό για το κάπνισμα, κυρίως στις νέες ηλικίες.

«Θα σας απαντήσω για τις ΗΠΑ, από όπου ακούγονται όλα αυτά. Αν όντως το ηλεκτρονικό τσιγάρο ήταν προθάλαμος του καπνίσματος, τότε το κάπνισμα θα έπρεπε να έχει αυξηθεί δραματικά την τελευταία δεκαετία. Κι όμως ισχύει το ακριβώς αντίθετο, από το 2011 μέχρι σήμερα το κάπνισμα στις νεαρές ηλικίες έχει μειωθεί κατά 60%, και πρόκειται για  τη μεγαλύτερη μείωση που έχει καταγραφεί ποτέ.

Άρα ο μύθος καταρρίπτεται. Που τον βλέπουν τον προθάλαμο; Αντιθέτως, μιλάμε σχεδόν για την πρώτη αμερικάνικη «smoke free» γενιά», απάντησε με σαφήνεια ο επιστήμονας…

Ακούστε το απόσπασμα: εδώ

 

 

Διαβάστε ακόμα:  Ο Δρ. Κωνσταντίνος Φαρσαλινός στο κεντρικό δελτίο του STAR ξεδιαλύνει τις ανησυχίες για το άτμισμα

 

H alter ego εδώ και δέκα χρόνια επενδύει συνεχώς στην ασφάλεια και την ποιότητα των προϊόντων της. Η δεκάχρονη εμπιστοσύνη των πελατών, των προμηθευτών, των συνεργατών και των επιστημονικών φορέων που πιστοποιούν την ασφάλεια των προϊόντων μας είναι η πιο έμπρακτη απόδειξη ότι η alter ego δεν εγγυάται μόνο την ποιότητα αλλά ότι είναι και ένας πολύτιμος σύμμαχος στον αγώνα κατά του καπνίσματος. Επιπλέον, προτρέπουμε τους καταναλωτές να εμπιστεύονται μόνο επώνυμες εταιρείες για την αγορά προϊόντων ηλεκτρονικού τσιγάρου.