Με την Αγγλία ή με τους… άλλους; Η ελπίδα για εκατομμύρια καπνιστές «σκοντάφτει» σε συμφέροντα και αγκυλώσεις

Με την Αγγλία ή με τους… άλλους; Η ελπίδα για εκατομμύρια καπνιστές «σκοντάφτει» σε συμφέροντα και αγκυλώσεις

Σε πραγματική «τάση» της κοινωνίας έχει μετατραπεί το άτμισμα στη Μεγάλη Βρετανία, μία χώρα η οποία έχει «σκύψει» με σοβαρότητα πάνω από το φαινόμενο και, διεξάγοντας και αξιοποιώντας μια σειρά επιστημονικών μελετών από τους πιο αξιόπιστους και αδιάβλητους φορείς, έχει ανακοινώσει επίσημα στους πολίτες της το συμπέρασμα:το ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι κατά 95% λιγότερο βλαβερό από το κάπνισμα και αποτελεί το πιο αποδοτικό μέσο για τη διακοπή και τον περιορισμό του.

Με βάση αυτό το πόρισμα γίνεται και η διαχείριση του φαινομένου από την Πολιτεία και την κοινωνία με εντυπωσιακά αποτελέσματα, με τον Ιατρικό Σύλλογο της χώρας να έχει προβεί μάλιστα και στην επίσημη ανακοίνωση ότι οι καπνιστές θα πρέπει να “ενθαρρυνθούν να δοκιμάσουν το ηλεκτρονικό τσιγάρο”. Έτσι, η αγορά του ηλεκτρονικού τσιγάρου είναι από τις πιο αναπτυσσόμενες, αφού αυξήθηκε κατά 24% σε μέγεθος από την περσινή στη φετινή χρονιά και πλέον 2,6 εκατομμύρια Βρετανοί ατμίζουν – το 4% του πληθυσμού- ενώ έχουν πουληθεί περίπου 18 εκατομμύρια συσκευές.

Παγκοσμίως, η τάση είναι παρόμοια εντυπωσιακά αυξητική, με έναν μεγάλο κίνδυνο όμως να ελλοχεύει: σύμφωνα με εκτιμήσεις, από το 2015 έως το 2025 αναμένεται να αυξάνεται η αγορά κατά 22%, φτάνοντας το συνολικό ποσό της αξίας της στα 50 δισεκατομμύρια δολάρια- με την παράμετρο όμως του «απρόβλεπτου» 2017, οπότε και θα εφαρμοστούν στις περισσότερες χώρες του κόσμου μέτρα και κανόνες ρύθμισης της αγοράς αυτής, όπως συμβαίνει ήδη και στη χώρα μας.

Από τότε και στο εξής αναμένεται πτώση της αύξησης του μεγέθους της αγοράς, δεδομένου του γεγονότος ότι αρκετές χώρες – όπως η Ελλάδα (μάθετε περισσότερα εδώ) – αντί να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Αγγλίας που βασίζεται στο παραπάνω επιστημονικό πόρισμα, θέτουν πολύ αυστηρούς ρυθμιστικούς κανόνες που ουσιαστικά αποτελούν αντικίνητρο για τους καπνιστές να δοκιμάσουν το πιο αποτελεσματικό μέσο για τη διακοπή του.

Η πολύ ακριβή φορολογία, οι αυστηροί περιορισμοί της χρήσης του (όπως η απαγόρευση του ατμίσματος στους δημόσιους χώρους) και η απαγόρευση της διαφήμισης του, σαν να πρόκειται για προϊόν καπνού, αποτελούν απειλή για την άνοδο αυτή σε όλο τον κόσμο.

Επίσης υπάρχει και ένας απρόβλεπτος παράγοντας. Στην Ε.Ε. αν τρεις χώρες επιλέξουν να απαγορεύσουν ένα προϊόν για «λόγους δημόσιας υγείας», τότε το προϊόν αυτό θα πρέπει να απαγορευτεί σε όλη την Ευρώπη, από τη στιγμή που το έπραξαν αυτό τρεις και μόνο χώρες. Η επιρροή του λόμπι της καπνοβιομηχανίας και η εχθρική στάση που έχουν κρατήσει κάποιες χώρες όπως η Ελλάδα, αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο για μια πιθανή… μάχη ατμού και καπνού, στα έδρανα των Βρυξελλών.

Σε χώρες που η επιρροή του ηλεκτρονικού τσιγάρου στην ανθρώπινη υγεία σε σχέση με το συμβατικό παραμένει (για διάφορους λόγους) «αμφιλεγόμενη», οι δείκτες αναπόφευκτα, από σήμερα, δεν είναι τόσο καλοί. Στις ΗΠΑ η άνοδος είναι μικρή, η Σιγκαπούρη και η Ταϊλάνδη το έχουν απαγορεύσει εντελώς, όπως και κάποιες ισλαμικές χώρες που διέπονται από το δίκαιο της Σαρία (το κάπνισμα όμως επιτρέπεται…), ενώ στην Ιαπωνία απαγόρευσαν τα υγρά αναπλήρωσης με νικοτίνη.

Για αυτό άλλωστε, η τάση της αύξησης της αγοράς του ηλεκτρονικού τσιγάρου είναι εντυπωσιακά αυξητική, στις χώρες που οι επιστήμονες έχουν τον πρώτο λόγο…

Σε αυτές τις προκλήσεις, η ανεξάρτητη επιστημονική κοινότητα θα πρέπει να ισχυροποιήσει τα πορίσματά της και, κυρίως, αυτά να διαχυθούν επαρκώς και με τρόπο πλήρη κατανοητό στους διαμορφωτές της κοινής γνώμης και κατ’ επέκταση στην κοινωνία και, τελικά, στους νομοθέτες, οι οποίοι στα στυλό τους κρατούν την προοπτική της ραγδαίας μείωσης των θανάτων που θρηνούμε κάθε χρόνο από το κάπνισμα…