Νέα μελέτη: 6,1 εκατομμύρια Ευρωπαίοι έχουν διακόψει το κάπνισμα με την χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου

Νέα μελέτη: 6,1 εκατομμύρια Ευρωπαίοι έχουν διακόψει το κάπνισμα με την χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου
Πάνω από 6 εκατομμύρια καπνιστές στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν διακόψει και πάνω από 9 εκατομμύρια έχουν ελαττώσει το κάπνισμα με τη χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε σήμερα από επιστήμονες του Πανεπιστημίου Πατρών, του Ωνάσειου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου και του Εθνικού Ινστιτούτου Έρευνας για την Υγεία της Γαλλίας.


Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Addiction, ανέλυσε στοιχεία από το Ευρωβαρόμετρο του 2014 σχετικά με το κάπνισμα και τη χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, 48,5 εκατομμύρια Ευρωπαίοι έχουν δοκιμάσει στο παρελθόν ηλεκτρονικό τσιγάρο, όμως σήμερα το χρησιμοποιούν 7,5 εκατομμύρια. Μεταξύ των σημερινών καταναλωτών, ποσοστό 35,1% έχει διακόψει το κάπνισμα και επιπλέον 32,2% έχει ελαττώσει το κάπνισμα.

«Πρόκειται ίσως για τα ιστορικά υψηλότερα ποσοστά διακοπής και ελάττωσης του καπνίσματος με τη χρήση ενός προϊόντος σε τέτοιου μεγέθους πληθυσμιακή μελέτη», δήλωσε ο κύριος ερευνητής της μελέτης Δρ Κων/νος Φαρσαλινός. «Τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης δείχνουν πως η χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου έχει θετικό αντίκτυπο στην Δημόσια Υγεία, λόγω ακριβώς των υψηλών ποσοστών διακοπής και ελάττωσης του καπνίσματος, αλλά και λόγω της χρήσης τους σχεδόν αποκλειστικά από καπνιστές και μη καπνιστές».

Πολλές συζητήσεις έχουν γίνει στο παρελθόν σχετικά με την χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου από μη-καπνιστές, όμως οι επιστήμονες εμφανίζονται καθησυχαστικοί. Ο νευρο-επιστήμονας ερευνητής του Εθνικού Ινστιτούτου Έρευνας για την Υγεία της Γαλλίας Jacques Le Houezec δήλωσε: «Στους μη-καπνιστές διαπιστώσαμε σε μικρό βαθμό πειραματισμό με τα ηλεκτρονικά τσιγάρα, αλλά η συστηματική χρήση τους είναι ελάχιστη. Μόλις 1,3% των μη-καπνιστών ανέφεραν χρήση νικοτινούχων ηλεκτρονικών τσιγάρων και 0,09% καθημερινή χρήση. Πρακτικά είναι μηδενική η συστηματική χρήση από μη-καπνιστές, συνεπώς η εκτίμηση ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα μπορεί να αποτελέσουν πύλη εισόδου προς το κάπνισμα απορρίπτεται από τα στοιχεία της μελέτης».

Ο Κων/νος Πουλάς, αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Φαρμακευτικής του Πανεπιστημίου Πατρών αναφέρθηκε στην σημασία του Ευρωβαρόμετρου στην εκτίμηση της χρήσης ηλεκτρονικού τσιγάρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση. «Το ερωτηματολόγιο του Ευρωβαρόμετρου είναι ίσως το καλύτερο από πλευράς ανάλυσης της χρήσης ηλεκτρονικού τσιγάρου που έχουμε δει μέχρι σήμερα. Παρέχει εξαιρετικά και λεπτομερή στοιχεία για τη συχνότητα χρήσης του ηλεκτρονικού τσιγάρου, διαχωρίζει τον πειραματισμό από την συστηματική χρήση και εξετάζει τη χρήση νικοτίνης με τα ηλεκτρονικά τσιγάρα. Επιπλέον, εξετάσθηκε αντιπροσωπευτικό δείγμα του συνολικού πληθυσμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με μεγάλο αριθμό συμμετεχόντων. Αυτός ο σχεδιασμός θα πρέπει να αποτελέσει πρότυπο για όλες τις αντίστοιχες πληθυσμιακές μελέτες.»

Το Ευρωβαρόμετρο είναι μια έρευνα που πραγματοποιείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή που αξιολογεί, μεταξύ άλλων, το κάπνισμα και τη χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου σε όλα τα 28 κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.