Νέα επιστημονική έρευνα: «Κατά 97% λιγότερες καρκινογενείς ουσίες πλήττουν τον πνεύμονα στον οργανισμό των ατμιστών σε σχέση με τους καπνιστές»

Νέα επιστημονική έρευνα: «Κατά 97% λιγότερες καρκινογενείς ουσίες πλήττουν τον πνεύμονα στον οργανισμό των ατμιστών σε σχέση με τους καπνιστές»

Λαμβάνοντας υπόψιν τις πιο αξιόπιστες και μακρόχρονες έρευνες σχετικά με τις επιπτώσεις της χρήσης του ηλεκτρονικού τσιγάρου στην υγεία, ειδικοί από όλο τον κόσμο αρχίζουν να συναινούν στο προϊόν αυτό ως ενδεδειγμένο για τη διακοπή του καπνίσματος.


Σε αυτό συντελούν και τα συμπεράσματα της πρόσφατης επιστημονικής έρευνας που χρηματοδοτήθηκε από τον δημόσιο βρετανικό οργανισμό «Cancer ResearchUK» , περιλάμβανε αριθμό καπνιστών, ατμιστών και «διπλών χρηστών», δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Annals of Internal Medicine»  και διήρκεσε περισσότερους από 6 μήνες (διαβάστε τη στο πρωτότυπο εδώ http://annals.org/aim/article/2599869/nicotine-carcinogen-toxin-exposure-long-term-e-cigarette-nicotine-replacement .

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της μελέτης, «η μετάβαση στο ηλεκτρονικό τσιγάρο βελτιώνει την υγεία». Συγκεκριμένα μετά από την πάροδο των 6 μηνών, οι καπνιστές που το έκοψαν με τη χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου είχαν στον οργανισμό τους πολύ λιγότερες τοξικές και καρκινογόνες ουσίες, εν συγκρίσει με όσους συνέχισαν να καπνίζουν κανονικά. Με αυτό το πόρισμα καταρρίπτονται παλαιότερες αιτιάσεις σύμφωνα με τις οποίες «το ηλεκτρονικό τσιγάρο βλάπτει το ίδιο με το συμβατικό».

Συγκεκριμένα το άτμισμα μειώνει τον κίνδυνο για τον καρκίνο του πνεύμονα, καθώς η συγκεκριμένη πάθηση σε τεράστιο ποσοστό στους ασθενείς, σχετίζεται με το κάπνισμα. Σύμφωνα με την έρευνα, οι καπνιστές που μετέβησαν στο ηλεκτρονικό τσιγάρο είχαν κατά 97%  λιγότερο στον οργανισμό τους το τοξικό χημικό NNAL , το οποίο συνδέεται με τον καρκίνο στον πνεύμονα. Το ίδιο ισχύει και για άλλες καρκινογενείς ουσίες, οι οποίες βρέθηκαν στον οργανισμό των ανθρώπων σε συντριπτικά μικρότερες συγκεντρώσεις.

Οι επιστήμονες που εκπόνησαν την έρευνα αναφέρουν στα συμπεράσματα τους ότι τα αναφερόμενα οφέλη για την υγεία προκύπτουν κυρίως εφόσον υπάρχει ένα διάστημα κατά το οποίο οι καπνιστές θα διακόψουν εντελώς τη βλαβερή τους συνήθεια. Όπως αναφέρουν, οι «διπλοί χρήστες» δεν θα δουν τα ίδια οφέλη σε σχέση με αυτούς που το κόβουν τελείως. Σημειώνουν επίσης ότι καθότι υπάρχει η δυνατότητα επιλογής υγρού αναπλήρωσης με νικοτίνη, αυτή η εθιστική ουσία δεν θα λείψει ουσιαστικά από τους καπνιστές που θέλουν να το κόψουν με τη χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου.