«Περισσότεροι καπνιστές είναι πιθανό να κόψουν το κάπνισμα για τουλάχιστον 6 μήνες χρησιμοποιώντας ως μέθοδο διακοπής το ηλεκτρονικό τσιγάρο, συγκριτικά με όσους ακολουθούν τις παραδοσιακές μεθόδους διακοπής του καπνίσματος».
Σε αυτό το -γνωστό εν πολλοίς- συμπέρασμα κατέληξε και μια μεγάλη συνδυαστική μελέτη που αξιοποίησε δεκάδες έρευνες από όλο τον κόσμο, αναλύοντας όλα τα διαθέσιμα δεδομένα και επιστημονικές παρατηρήσεις μέχρι τον Ιανουάριο του 2020.
«Ο λόγος που εκπονήσαμε αυτή τη μελέτη ήταν διότι παρατηρήσαμε ότι αν και πολλοί καπνιστές θέλουν να κόψουν αυτή τη συνήθεια και να αποφύγουν τα μεγάλα προβλήματα υγείας που προκαλεί, όπως ο καρκίνος του πνεύμονα, το ποσοστό επιτυχία τους ήταν ιδιαίτερα χαμηλό. Θέλαμε να διερευνήσουμε το κατά πόσο τα ηλεκτρονικά τσιγάρα βοηθούν προς αυτόν τον σκοπό και αν η χρήση τους επιφέρει κάποιες ανεπιθύμητες παρενέργειες», εξηγούν οι ερευνητές.
Η μελέτη, που εκπονήθηκε από 11 επιστήμονες διάφορων ειδικοτήτων, δημοσιεύτηκε στην επιστημονική βιβλιοθήκη «Cochrane».
Συνολικά μελετήθηκαν τα συμπεράσματα 50 επιστημονικών ερευνών από 13 χώρες (μεταξύ αυτών και η Ελλάδα) που περιείχαν δεδομένα από 12.430 ενήλικες καπνιστές. Στις εν λόγω μελέτες συγκρίνονται τα ποσοστά επιτυχία διακοπής του καπνίσματος μεταξύ του ηλεκτρονικού τσιγάρου και των παραδοσιακών μεθόδων (θεραπεία με τσιρότα ή τσίχλες νικοτίνης, μη νικοτινούχα ηλεκτρονικά τσιγάρα, ψυχολογική υποστήριξη και τέλος η προσπάθεια διακοπής του χωρίς κανένα βοήθημα).
Τα συμπεράσματα της μελέτης
Τα συμπεράσματα της μεγάλης αυτής μελέτης είναι χαρακτηριστικά και αδιαμφισβήτητα: Για κάθε 100 καπνιστές που στρέφονται στο ηλεκτρονικό τσιγάρο για να το κόψουν, οι 10 τα καταφέρουν. Αντίστοιχα, μόνο οι 6 που ακολουθούν τις παραδοσιακές μεθόδους το πετυχαίνουν και για όσους δεν λαμβάνουν καμία βοήθεια ή δέχονται μόνο ψυχολογική στήριξη, το ποσοστό πέφτει στο 4%.
Οι επιστήμονες αναφέρουν ότι υπάρχει αβεβαιότητα σχετικά με ανεπιθύμητες παρενέργειες για όσους κόβουν το κάπνισμα με έναν από τους παραπάνω τρόπους, καθώς οι αναφορές δεν ήταν επαρκείς.
Ωστόσο, αναφέρουν ότι κάποιες παρενέργειες που αναφέρθηκαν από ατμιστές με νικοτινούχα ηλεκτρονικά τσιγάρα ήταν ενοχλήσεις στο στόμα, πονοκέφαλος, βήχας και αίσθημα ασθένειας, οι οποίες όμως μειώνονται δραστικά με την πάροδο του χρόνου και όσο το άτομο συνεχίζει να ατμίζει.
«Όταν θα έχουμε περισσότερα δεδομένα διαθέσιμα, τα αποτελέσματα θα γίνουν πιο αξιόπιστα», σημειώνουν, ως οφείλουν, οι ερευνητές, ωστόσο τα συμπεράσματά τους καταδεικνύουν την αυξημένη αποτελεσματικότητα που έχει το ηλεκτρονικό τσιγάρο ως εργαλείο διακοπής του καπνίσματος, σε σχέση με όλες τις υπόλοιπες μεθόδους, καθώς όσοι ατμίζουν για να διακόψουν το κάπνισμα έχουν σχεδόν διπλάσιες πιθανότητες να το επιτύχουν από όσους ακολουθούν τις παραδοσιακές μεθόδους.
Διαβάστε τη μελέτη στο πρωτότυπο εδώ.
Διαβάστε επίσης εδώ πως θα έχετε όφελος ξεκινώντας το άτμισμα.