Νέα μεγάλη έρευνα: “Το άτμισμα δεν οδηγεί τους εφήβους στο κάπνισμα”

Νέα μεγάλη έρευνα: “Το άτμισμα δεν οδηγεί τους εφήβους στο κάπνισμα”

Η μεγαλύτερη έρευνα που έγινε ποτέ στη Βρετανία με δείγμα παιδιά ηλικίας από 11 έως 16 ετών αποκαλύπτει ότι οι όποιοι πειραματισμοί με το ηλεκτρονικό τσιγάρο δεν οδηγούν τους νέους στο κάπνισμα. Όπως γράφει η έγκυρη βρετανική εφημερίδα Guardian,  «Οι μεγαλύτερες ανησυχίες είναι ότι οι νέοι που καπνίζουν όλο και λιγότερο, στατιστικά τις τελευταίες δεκαετίες θα πειραματιστούν με τα ηλεκτρονικά τσιγάρα και θα προχωρήσουν στα συμβατικά τσιγάρα που σκοτώνουν λόγω της περιεκτικότητας σε πίσσα και όχι σε νικοτίνη», επισημαίνεται στο άρθρο του Guardian.


«Ωστόσο, η μεγαλύτερη μελέτη που διεξήχθη σχετικά με τη χρήση των ηλεκτρονικών τσιγάρων και το κάπνισμα από τους νέους στο Ηνωμένο Βασίλειο καταλήγει στο συμπέρασμα πως οι φόβοι ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα αποτελούν πύλη για το κάπνισμα για τους νέους είναι σε μεγάλο βαθμό αβάσιμες. Η μελέτη, η οποία βασίστηκε σε πέντε ξεχωριστές έρευνες που συγκέντρωσαν στοιχεία από το 2015 έως το 2017, προέρχεται από μια συνεργασία ειδικών που περιλαμβάνει εμπειρογνώμονες της δημόσιας υγείας της Αγγλίας», επισημαίνεται στο ίδιο δημοσίευμα.

Όπως γράφει ο Guardian, «πέντε στους δέκα από τα άτομα ηλικίας 11 έως 16 ετών είχαν δοκιμάσει ηλεκτρονικά τσιγάρα, αλλά μόνο το 3% ή λιγότερο τα χρησιμοποίησε τακτικά και αυτοί ήταν ως επί το πλείστον ήδη καπνιστές. Μεταξύ των νέων που δεν καπνίζουν ποτέ, η τακτική χρήση ηλεκτρονικών τσιγάρων ήταν αμελητέα, λένε οι συγγραφείς, και συγκεκριμένα ανέρχεται μεταξύ 0,1% και 0,5%». «Αυτό το μοτίβο ήταν συνεπές σε διάφορες έρευνες από όλο το Ηνωμένο Βασίλειο και υποδηλώνει ότι, μέχρι τώρα, ο πειραματισμός με τα ηλεκτρονικά τσιγάρα δεν μεταφράζεται απαραιτήτως σε τακτική χρήση, ιδιαίτερα σε αυτούς που δεν είναι καπνιστές», λένε οι συντάκτες της μελέτης που δημοσιεύτηκε στο International Journal of Environmental Research and Public Health.

Η επικεφαλής συγγραφέας Linda Bauld, καθηγήτρια πολιτικής υγείας στο Πανεπιστήμιο του Stirling, δήλωσε: «Πρόσφατες μελέτες έχουν προκαλέσει ανησυχητικά πρωτοσέλιδα ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα οδηγούν στο κάπνισμα. Η ανάλυση των τελευταίων ερευνών από όλα τα μέρη του Ηνωμένου Βασιλείου, που αφορούν σε χιλιάδες εφήβους, δείχνει σαφώς ότι για τους έφηβους που δεν καπνίζουν, ο πειραματισμός με τα ηλεκτρονικά τσιγάρα απλούστατα δεν μεταφράζεται σε τακτική χρήση».

«Η μελέτη μας δείχνει επίσης ότι τα ποσοστά καπνίσματος στους νέους συνεχίζουν να μειώνονται. Οι μελλοντικές μελέτες για το θέμα αυτό πρέπει να συνεχίσουν να παρακολουθούν τόσο τον πειραματισμό όσο και την τακτική χρήση των ηλεκτρονικών τσιγάρων και να λαμβάνουν υπόψη τις τάσεις στη χρήση καπνού, αν θέλουμε να παρέχουμε ακριβείς πληροφορίες στο κοινό», πρόσθεσε. «Η βλάβη στην υγεία από τα ηλεκτρονικά τσιγάρα είναι ελάχιστη σε σύγκριση με αυτήν του καπνού», υπογράμμισε.