Νέα μελέτη: Η εξάρτηση από τη νικοτίνη μπορεί να είναι και θέμα γονιδίων

Νέα μελέτη: Η εξάρτηση από τη νικοτίνη μπορεί να είναι και θέμα γονιδίων
Αν έχετε υπάρξει καπνιστής τότε γνωρίζετε πολύ καλά τι θα πει να εξαρτάσαι από τη νικοτίνη. Αυτό που ίσως δεν γνωρίζατε είναι ότι ίσως ευθύνεται κάποιο γονίδιο το οποίο «κληρονομήσατε» από τους γονείς σας.

Σύμφωνα με μια νέα μελέτη από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Yale, η εξάρτηση που μπορεί να αποκτήσει ένας καπνιστής από τη νικοτίνη, μπορεί να εξαρτάται κι από τα γονίδιά του και συγκεκριμένα από το γονίδιο CHRNA4.

Η έρευνα παρείχε σημαντικά στατιστικά για τη σύνδεση μεταξύ της εξάρτησης των καπνιστών με τη νικοτίνη και την ύπαρξη του συγκεκριμένου γονιδίου, μελετώντας στοιχεία και γονιδιακά δεδομένα από 17.074 Ευρωπαίους καπνιστές. Επίσης, η έρευνα περιλαμβάνει λεπτομερείς αναφορές σχετικά με την ποσότητα των τσιγάρων που κάπνιζε το συγκεκριμένο δείγμα ανθρώπων, τη συχνότητα με την οποία κάπνιζαν και το πότε κάπνιζαν μέσα στη μέρα, ώστε να φανεί η εξάρτηση στο σύνολό της.

Παρατηρώντας τα δεδομένα, οι καπνιστές με το γονίδιο CHRNA4 είχαν αυξημένες πιθανότητες να αναπτύξουν μεγαλύτερη εξάρτηση από τη νικοτίνη. Αυτή η παρατήρηση οδήγησε τους ερευνητές στο συμπέρασμα ότι η αυξημένη κατανάλωση καπνού από το συγκεκριμένο δείγμα ανθρώπων οφείλεται σε αυτό το γονίδιο.

Επομένως, θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν εναλλακτικές μέθοδοι απεξάρτησης από τη νικοτίνη, όπως για παράδειγμα η καταπολέμηση του συγκεκριμένου γονιδίου.

Μείνετε συντονισμένοι στο blog μας για να μαθαίνετε πρώτοι για όλα τα νέα και τις εκξελήξεις που αφορόυν το ηλεκτρονικό τσιγάρο και το άτμισμα!