Νέα επίσημη βρετανική έρευνα: To 80% των ατμιστών κόβουν τελείως ή ελαττώνουν σημαντικά το κάπνισμα

Νέα επίσημη βρετανική έρευνα: To 80% των ατμιστών κόβουν τελείως ή ελαττώνουν σημαντικά το κάπνισμα
Σύμφωνα με νέα έρευνα που παρουσιάστηκε στις 3 Δεκεμβρίου 2015 σε συνάντηση της Βρετανικής Θωρακικής Κοινότητας, τα ηλεκτρονικά τσιγάρα βοηθούν σε μεγάλο βαθμό τους καπνιστές του Λονδίνου είτε να μειώσουν είτε να διακόψουν εντελώς τη βλαβερή αυτή συνήθεια.

Η πιλοτική νοσοκομειακή έρευνα της «Croydon Respiratory Team» ανέλυσε τη χρήση και τον αντίκτυπο που έχουν τα ηλεκτρονικά τσιγάρα μεταξύ των ανθρώπων που χρησιμοποιούν υγειονομικές υπηρεσίες για τη διακοπή του καπνίσματος καθώς και μεταξύ ασθενών με πρόβλημα στους πνεύμονες.

Τα ευρήματα, μεταξύ 50 ερωτηθέντων (νυν και πρώην καπνιστές, εκ των οποίων το 35% έχουν διαγνωστεί με χρόνια πνευμονοπάθεια) είναι τα εξής:

  • Το 80% από αυτούς έκαναν χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου, είτε μόνο του είτε με άλλα προϊόντα νικοτίνης.

  • Το 42% ελάττωσε το κάπνισμα.

  • Το 38% διέκοψε εντελώς το κάπνισμα.

  • Το 52% ανέφερε βελτίωση στο αναπνευστικό του σύστημα.

  • To 18% ανέφερε μείωση στο φτύσιμο λόγω προβλήματος στο λαιμό.

Ένα ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι ενώ όλοι οι ασθενείς ήθελαν να διακόψουν το κάπνισμα, κανείς από αυτούς δεν ανέφερε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα κατά το οποίο σκοπεύουν να διακόψουν και τη χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, αν και το δείγμα αφορά σε συγκεκριμένους ασθενείς που κατέφυγαν σε νοσοκομείο για να βοηθηθούν στη διακοπή του καπνίσματος, τα πορίσματα αυτά είναι ενδεικτικά της δημοτικότητας του ηλεκτρονικού τσιγάρου μεταξύ των καπνιστών που θέλουν να διακόψουν τη συνήθειά τους.

Ο Δρ.Roshan Siva, ειδικός πνευμονολόγος στο νοσοκομείο του Croydon, ανέφερε σχετικά: «Καθώς η χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου αυξάνεται και αναγνωρίζεται όλο και περισσότερο ως μέσο διακοπής καπνίσματος, χρειάζεται περισσότερη έρευνα προκειμένου να διαμορφωθούν τα μελλοντικά υγειονομικά προγράμματα διακοπής του καπνίσματος από το νοσοκομείο. Εφόσον η χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου ενσωματωθεί στα προγράμματα αυτά, θα πρέπει να προβλεφθεί και η φάση σταδιακής μείωσης και τελικά διακοπής της χρήσης και αυτών των προϊόντων».

Ο Δρ. Sanjay Agrawal, ειδικός πνευμονολόγος και Πρόεδρος της Βρετανικής Θωρακικής Κοινότητας, δήλωσε:

«Οι αντιδράσεις μας στο ηλεκτρονικό τσιγάρο θα πρέπει να καθοδηγούνται από την επιστήμη. Το σημαντικό είναι ότι περίπου 10 εκατομμύρια Βρετανοί ακόμα καπνίζουν και ο ένας στους δύο θα πεθάνει εξαιτίας αυτής της συνήθειας. Οπότε είναι ζωτικής σημασίας να διερευνήσουμε κάθε ευκαιρία που υπάρχει και οδηγεί τον κόσμο στη διακοπή αυτής της συνήθειας. Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα αποτελούν πολύ δημοφιλή μέθοδο για τον περιορισμό ή τη διακοπή του καπνίσματος και για αυτό θα πρέπει να μελετήσουμε το πώς θα βελτιστοποιήσουμε τη δυναμική τους για αυτόν τον σκοπό, πέραν των άλλων μεθόδων διακοπής του καπνίσματος.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι πολύ λιγότερο βλαβερό από τον καπνό – αλλά θα πρέπει να συνεχίσουμε τις έρευνες για τις μακροχρόνιες επιπτώσεις του στην υγεία».

 

Στη Βρετανία ισχύουν τα εξής:

  • Περίπου 2,6 εκατομμύρια ενήλικοι είναι χρήστες του ηλεκτρονικού τσιγάρου, εκ των οποίων το 40% είναι πρώην καπνιστές και το 60% νυν καπνιστές.

  • Οι πρώην καπνιστές δηλώνουν ότι κάνουν χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου ώστε να μην καπνίζουν, ενώ οι καπνιστές για να το μειώσουν.

  • Από το 2010 έως το 2014 αυξήθηκε ο αριθμός των καπνιστών που κάνουν χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου από το 2,7% στο 17,6%.

  • Η αύξηση του αριθμού των πολιτών που χρησιμοποιούν το ηλεκτρονικό τσιγάρο μεταξύ του 2014 και του 2015 προήλθε σχεδόν εξ ολοκλήρου από τους πρώην καπνιστές – από το 4,5% του 2014 φτάσαμε στο 6,7% το 2015.

  • Από τους 10 εκατομμύρια καπνιστές στη Μεγάλη Βρετανία, τα 2/3 θέλουν να κόψουν το κάπνισμα, αλλά μόνο το 30 με 40% έχει κάνει έστω και μια προσπάθεια για αυτό τα τελευταία χρόνια.