Ο Δρ. Κωνσταντίνος Φαρσαλινός στο κεντρικό δελτίο του STAR ξεδιαλύνει τις ανησυχίες για το άτμισμα

Ο Δρ. Κωνσταντίνος Φαρσαλινός στο κεντρικό δελτίο του STAR ξεδιαλύνει τις ανησυχίες για το άτμισμα
 

Καλεσμένος στο κεντρικό δελτίο του STAR Κεντρικής Ελλάδας ήταν ο Δρ. Κωνσταντίνος Φαρσαλινός, Καρδιολόγος στο Ωνάσειο και ένας εκ των πιο γνωστών παγκοσμίως ερευνητής γύρω από τα ζητήματα που σχετίζονται με το ηλεκτρονικό τσιγάρο και τις επιπτώσεις του στην υγεία.

Στο κεντρικό πάνελ του δελτίου συζητήθηκαν τα εκατοντάδες κρούσματα ασθενειών, αλλά και οι έξι θάνατοι, που σημειώθηκαν το καλοκαίρι στις ΗΠΑ από άτομα που χρησιμοποίησαν «προϊόντα» ατμίσματος, και ο Κωνσταντίνος Φαρσαλινός ερωτήθηκε αρχικά αν υπάρχει λόγος ανησυχίας για τους ατμιστές, ή για όσους σκέφτονται να κόψουν το τσιγάρο με τη χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου, στη χώρα μας.

Ο ερευνητής ήταν ξεκάθαρος:

«Τα κρούσματα αυτά σχετίζονται με κάτι που δεν έχει καμία σχέση με το ηλεκτρονικό τσιγάρο, όπως το γνωρίζουμε εμείς. Καταρχάς τα κρούσματα δεν οφείλονται σε μακροχρόνια χρήση του, αλλά σε οξείες αναπνευστικές ανεπάρκειες και βλάβη στους πνεύμονες που προέκυψαν μόνο στις ΗΠΑ, σε συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα, οι οποίοι έκαναν συγκεκριμένη χρήση παράνομων και ναρκωτικών προϊόντων.

Το ηλεκτρονικό τσιγάρο κυκλοφορεί εδώ και 10 χρόνια, με εκατομμύρια ατμιστές και στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη. Επί δέκα χρόνια δεν σημειώθηκε κανένα τέτοιο περιστατικό. Το ότι εμφανίζονται αυτά τα προϊόντα ξαφνικά, μόνο στις ΗΠΑ, μας οδηγεί αμέσως στο συμπέρασμα ότι αυτά δεν προκύπτουν από τα συμβατικά προϊόντα που χρησιμοποιεί όλοι οι ατμιστές στον υπόλοιπο κόσμο».

Κινδυνεύουν οι Έλληνες ατμιστές;

Ερωτώμενος από την παρουσιάστρια του δελτίου αν υπάρχει όμως κίνδυνος για τους Έλληνες ατμιστές να έρθουν σε επαφή με αυτά τα προϊόντα, ο Κωνσταντίνος Φαρσαλινός απάντησε:

«Όχι, διότι δεν πρόκειται για προϊόντα που κυκλοφορούν νόμιμα στις αγορές – ούτε στις ΗΠΑ. Τα προϊόντα αυτά είναι ναρκωτικές ουσίες, εκχυλίσματα μαριχουάνας με υψηλές συγκεντρώσεις THC (πάνω από 20%), που επίσης δεν έχουν καμία σχέση με το CBD που κυκλοφορεί νόμιμα στην Ελλάδα.

Αυτά τα σκευάσματα αγοράστηκαν από τον δρόμο, δηλαδή τη μαύρη αγορά, σε κάποιες Πολιτείες των ΗΠΑ. Πρόκειται για ένα ανεξέλεγκτο μέχρι τώρα παρεμπόριο στη χώρα αυτή. Να σημειώσουμε επίσης ότι αυτοί που τα κατανάλωσαν χρησιμοποίησαν άγνωστες συσκευές με μπαταρία και αντίσταση για να ατμίσουν αυτά τα παράνομα προϊόντα. Οι επίσημοι οργανισμοί τελικά έκαναν συγκεκριμένες συστάσεις να αποφεύγονται τα μη εγκεκριμένα προϊόντα, ενώ έγιναν και πολλές συλλήψεις των εμπόρων τους».

Ο γιατρός ενημέρωσε, επίσης, ότι η κατάσταση για τους 300 περίπου ασθενείς στις ΗΠΑ είναι αναστρέψιμη, με την κατάλληλη θεραπεία.

“Το ηλεκτρονικό τσιγάρο το πιο αποτελεσματικό εργαλείο για τη διακοπή του καπνίσματος”

Ερωτηθείς για το αν βρίσκει το άτμισμα καλύτερο από το κάπνισμα, ο Κωνσταντίνος Φαρσαλινός απάντησε:

 

«Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι το άτμισμα είναι καλύτερο από το κάπνισμα. Ακόμα κι αν θεωρούσαμε ότι τα περιστατικά στις ΗΠΑ προέκυψαν από τη χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου – που φυσικά όπως είπαμε δεν ισχύει – παρατηρούμε πως πρόκειται για αμελητέα νούμερα σε σχέση με αυτούς που νοσούν και πεθαίνουν από το κάπνισμα»…

Και οι δύο συνομιλητές συμφώνησαν ότι πρέπει να αγοράζουμε μόνο νόμιμα και κατοχυρωμένα σκευάσματα.

«Για τις μακροπρόθεσμες συνέπειες όμως που δεν τις γνωρίζουμε, τι γνώμη έχετε», ρώτησε στο τέλος η παρουσιάστρια.

Ο ερευνητής εξήγησε:

«Δεν υπάρχει προϊόν ή φάρμακο που να κυκλοφόρησε μετά από 30 χρόνια κλινικών μελετών. Αυτό που συμβαίνει είναι ότι παρακολουθούνται οι μακροχρόνιες επιπτώσεις όταν βγει στην αγορά. Στη διάθεση μας για το ηλεκτρονικό τσιγάρο έχουμε 10 χρόνια μελετών και βλέπουμε ότι δεν έχουν σημειωθεί τέτοια περιστατικά, ενώ πολλοί συνάδελφοι ιατροί βλέπουν  δραστικές βελτιώσεις στην υγεία ανθρώπων που έχουν κόψει το κάπνισμα με το ηλεκτρονικό τσιγάρο».

Και έδωσε το παράδειγμα της Ελλάδας, αναφερόμενος σε δική του έρευνα του 2017: «Το 40% των καπνιστών στην Αττική που το έκοψαν χρησιμοποίησαν ή χρησιμοποιούν ηλεκτρονικό τσιγάρο. Το ίδιο συμβαίνει και στις ΗΠΑ, μόνο που εκεί επιμένουν να μην συγχέουν τα στοιχεία της αύξησης του ατμίσματος με τη ραγδαία μείωση του καπνίσματος!

Δυστυχώς, όποιος προσπαθεί να το κόψει χωρίς βοήθεια, έχει 95% αποτυχία. Με τα παραδοσιακά βοηθήματα, η αποτυχία είναι 75%. Κατά τη γνώμη μου, χρειαζόμαστε ένα αποτελεσματικό εργαλείο όπως το ηλεκτρονικό τσιγάρο»…

H alter ego εδώ και δέκα χρόνια επενδύει συνεχώς στην ασφάλεια και την ποιότητα των προϊόντων της. Η δεκάχρονη εμπιστοσύνη των πελατών, των προμηθευτών, των συνεργατών και των επιστημονικών φορέων που πιστοποιούν την ασφάλεια των προϊόντων μας είναι η πιο έμπρακτη απόδειξη ότι η alter ego δεν εγγυάται μόνο την ποιότητα αλλά ότι είναι και ένας πολύτιμος σύμμαχος στον αγώνα κατά του καπνίσματος. Επιπλέον, προτρέπουμε τους καταναλωτές να εμπιστεύονται μόνο επώνυμες εταιρείες για την αγορά προϊόντων ηλεκτρονικού τσιγάρου.