Οι Άγγλοι επιστήμονες και οι Δημόσιες Αρχές, ενθαρύννουν τους καπνιστές να μεταβούν στο ηλεκτρονικό τσιγάρο.

Οι Άγγλοι επιστήμονες και οι Δημόσιες Αρχές, ενθαρύννουν τους καπνιστές να μεταβούν στο ηλεκτρονικό τσιγάρο.

Στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή του Ant1, ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΕΛΛΑΔΑ με τον Γιώργο Παπαδάκη προβλήθηκε ρεπορτάζ για το 12ο Πανελλήνιο Συνέδριο Δημόσιας Υγείας, που πραγματοποιήθηκε σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας και με τη συνεργασία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Στο πλαίσιο του Συνεδρίου,  αναδείχθηκε το θέμα του ηλεκτρονικού τσιγάρου ως μέσου διακοπής του καπνίσματος και ως προϊόντος μείωσης της βλάβης στην υγεία από τον καπνό, και  παρουσιάστηκαν τα τελευταία ερευνητικά αποτελέσματα σχετικά με τη χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου στην Αγγλια  και την Ελλάδα.

Κύριος ομιλητής στο θέμα ήταν ο Martin Dockrell, Διευθυντής στο Πρόγραμμα Ελέγχου του Καπνού του Οργανισμού Δημόσιας Υγείας της Αγγλίας, ο οποίος μετέφερε στο κοινό τα πορίσματα από τις πρόσφατες επιστημονικές έρευνες που αφορούν στις επιπτώσεις του ηλεκτρονικού τσιγάρου στην υγεία, αλλά και τα αποτελέσματα της χρήσης του, που διαπιστώνονται στη χώρα του.

Τόνισε ότι:

«Οι έρευνες αποδεικνύουν ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα είναι κατά πολύ λιγότερο βλαβερά από το κάπνισμα. Η βλάβη από το κάπνισμα είναι τεράστια, από το ηλεκτρονικό τσιγάρο όμως, αν υπάρχει, είναι ελάχιστη

Και συνεχίζει:

«Στην Αγγλία διαπιστώσαμε πολύ νωρίς, ότι οι καπνιστές που δοκίμαζαν το ηλεκτρονικό τσιγάρο, έκοψαν το κάπνισμα. Ακολουθήσαμε λοιπόν, σαν  δημόσιες αρχές, μία σαφή στρατηγική προτροπής των καπνιστών να δοκιμάσουν το ηλεκτρονικό τσιγάρο. Το αποτέλεσμα είναι ότι σε 4 μόλις χρόνια, ο αριθμός των καπνιστών στην Αγγλία, μειώθηκε κατά 25%. »

Δείτε τo ρεπορτάζ:

Στο ρεπορτάζ δηλώσεις κάνουν ο Ιατρός- ερευνητής κ. Κωνσταντίνος Φαρσαλινός, η κ. Αναστασία Μπαρμπούνη καθηγήτρια Δημόσιας Υγείας της Εθν. Σχολής Δημόσιας Υγείας, ο κ. Μ.Dockrell και η κ. Καλλιρρόη Κουρέα Ακαδημαϊκή Υπότροφος του Παν. Νοσοκομείου Αττικόν.

 

 

Ο κ. Δημήτρης Πετρόπουλος, Γενικός Διευθυντής της Alter Ego, δήλωσε σχετικά:

«Τα συμπεράσματα του 12ου Πανελληνίου Συνεδρίου Δημόσιας Υγείας όσον αφορά στη διακοπή του καπνίσματος, είναι καταλυτικά. Ειδικά οι παρεμβάσεις των ειδικών από τη Μεγάλη Βρετανία, με αναφορά σε σοβαρές και τεκμηριωμένες επιστημονικές έρευνες, επιβεβαίωσαν πέρα από κάθε αμφιβολία ότι το άτμισμα είναι η πιο επιτυχημένη εναλλακτική για κάθε καπνιστή που επιθυμεί να απαλλαγεί οριστικά από το κάπνισμα.

Σε σοβαρές χώρες, όπου υπάρχει πραγματικό ενδιαφέρον και φροντίδα για τη δημόσια υγεία, αυτές οι αλήθειες λέγονται καθαρά και χωρίς περιστροφές, με βάση πραγματικά επιστημονικά δεδομένα.

Δυστυχώς, στη δική μας χώρα, φαίνεται ότι προέχει το συμφέρον των καπνοβιομηχανιών και των φαρμακοβιομηχανιών – κι αυτό έχει ως συνέπεια η πραγματικότητα να διαστρεβλώνεται, οι πολίτες να πέφτουν θύματα παραπληροφόρησης και ακόμα δυστυχέστερα, η νομοθεσία να διαμορφώνεται αναλόγως. Στην Alter Ego πάντως, διατηρούμε την αισιοδοξία μας και συνεχίζουμε την προσπάθειά μας. Τα αντικειμενικά δεδομένα που υποστηρίζουν τη θέση ότι το ηλεκτρονικό τσιγάρο βοηθά τους ανθρώπους να διακόψουν το κάπνισμα χωρίς να επιβαρύνει την ατομική και τη δημόσια υγεία, είναι ακράδαντα. Γι’ αυτό, όλο και περισσότεροι Έλληνες καπνιστές προσέρχονται συνειδητά στον κόσμο του ατμίσματος. »