Οι Ισλανδοί βλέπουν τους καπνιστές να ελαχιστοποιούνται και θεωρούν το άτμισμα ως «μεγάλη ευλογία» για αυτούς

Οι Ισλανδοί βλέπουν τους καπνιστές να ελαχιστοποιούνται και θεωρούν το άτμισμα ως «μεγάλη ευλογία» για αυτούς
Ένας Ισλανδός γιατρός χαρακτήρισε το άτμισμα ως «μεγάλη ευλογία» για τη χώρα του, κληθείς να σχολιάσει τα τεράστια ποσοστά μείωσης των καπνιστών στην Ισλανδία. «Το κάπνισμα μειώνεται όσο ποτέ άλλοτε, και ο μεγαλύτερος παράγοντας που συνεισφέρει σε αυτό είναι το άτμισμα », δήλωσε συγκεκριμένα ο Guðmundur Karl Snæbjörnsson σε εφημερίδα.

Και τα στοιχεία από τη μακρινή χώρα είναι όντως εντυπωσιακά: To 2014, κάπνιζαν 35.000 Ισλανδοί, δηλαδή το 14% του πληθυσμού και μόλις τρία χρόνια αργότερα το ποσοστό έπεσε κατά 40%, δηλαδή έφτασε στο 9% του πληθυσμού (ή 22.000 καπνιστές).

Η μείωση, δε, από το 2008 μέχρι το 2017 ανέρχεται στο 50%. Οι ατμιστές ανέρχονται περίπου στον ίδιο αριθμό με τους σημερινούς καπνιστές (20.000).

Να σημειωθεί ότι η Ισλανδία δεν έχει εφαρμόσει κάποια ειδική νομοθεσία για το άτμισμα, γεγονός που συντελεί στη ραγδαία αυτή μείωση του καπνίσματος. Το 2017 προτάθηκε μια ρύθμιση που θα εξίσωνε το κάπνισμα με το άτμισμα, όσον αφορά στη φορολογία και στις διάφορες απαγορεύσεις και περιορισμούς (π.χ. στην ποσότητα που επιτρέπεται σε κάθε μπουκαλάκι με υγρό αναπλήρωσης), λόγω μεγάλων αντιδράσεων όμως δεν ψηφίστηκε ποτέ.