Πανεπιστήμιο της Βικτόρια: Παραπληροφορημένο το κοινό για τους κινδύνους του ηλεκτρονικού τσιγάρου

Πανεπιστήμιο της Βικτόρια: Παραπληροφορημένο το κοινό για τους κινδύνους του ηλεκτρονικού τσιγάρου

Οι φόβοι ότι το άτμισμα αποτελεί τον προθάλαμο για το κάπνισμα είναι εντελώς αβάσιμοι, όπως καταδεικνύει αναλυτικά μια νέα επιστημονική μελέτη με τον τίτλο “Καθαρίζοντας τον Αέρα” του Κέντρου Ερευνών για τις Εξαρτήσεις του Πανεπιστημίου της Βικτόρια στις ΗΠΑ.


Οι ερευνητές εξέτασαν 1.622 ακαδημαϊκές έρευνες για το ηλεκτρονικό τσιγάρο και κατέληξαν ότι το άτμισμα αντικαθιστά -και όχι ενθαρρύνει- το κάπνισμα, στις νέες ηλικίες. Σύμφωνα με τα στοιχεία, η χρήση καπνού στις νεότερες ηλικίες μειώνεται, ενώ αυξάνεται αυτή του ηλεκτρονικού τσιγάρου.

Η Marjorie MacDonald, βασική ερευνητής της μελέτης, δήλωσε ότι οι παραπάνω φόβοι είναι “αδικαιολόγητοι και υπερβολικοί”. “Από την οπτική της βελτίωσης της δημόσιας υγείας, είναι θετικό να βλέπουμε τους νέους να κατευθύνονται προς ένα λιγότερο βλαβερό υποκατάστατο του καπνίσματος”, εξήγησε.

Μεταξύ των άλλων συμπερασμάτων της μελέτης, περιλαμβάνονται στοιχεία σύμφωνα με τα οποία τα υγρά αναπλήρωσης των ηλεκτρονικών τσιγάρων είναι κατά πολύ λιγότερο τοξικά από τον καπνό, καθώς περιλαμβάνουν 18 από τις 79 τοξικές ουσίες που περιέχουν τα τσιγάρα και καθόλου πίσσα. Ακόμα και αυτά τα τοξικά στοιχεία, βρίσκονται σε πολύ χαμηλότερες συγκεντρώσεις στα υγρά αναπλήρωσης από ότι στον καπνό.

Όσον αφορά στο “παθητικό άτμισμα”, και εδώ οι επιστήμονες κατέδειξαν ότι ουσιαστικά αυτό δεν υφίσταται, σε σχέση με το κάπνισμα: ο ατμός διαλύεται στον αέρα σε λιγότερα από 30 δευτερόλεπτα, ενώ ο καπνός παραμένει στην ατμόσφαιρα κλειστού χώρου για 20 λεπτά.

Οι επιστήμονες ωστόσο στην έρευνά τους συνιστούν προσοχή, καθώς απαιτούνται κι άλλες μελέτες για το ηλεκτρονικό τσιγάρο, ενώ θεωρούν ότι ίσως τα υγρά αναπλήρωσης να περιέχουν διάφορα βλαβερά μέταλλα και αιωρούμενα σωματίδια.

Τέλος, στη μελέτη τους αναφέρουν ως “ενθαρρυντικό” το γεγονός ότι το ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι “τουλάχιστον” τόσο αποτελεσματικό όσο άλλα υποκατάστατα νικοτίνης που χρησιμοποιούνται για τη διακοπή του καπνίσματος.

Ο διευθυντής του Κέντρου Ερευνών για τις Εξαρτήσεις του Πανεπιστημίου της Βικτόρια Tim Stockwell καταλήγει στην έρευνα: “Το κοινό έχει παραπληροφορηθεί για τους κινδύνους για το ηλεκτρονικό τσιγάρο.  Πολλοί πιστεύουν ότι είναι το ίδιο επικίνδυνο με το τσιγάρο, αλλά τα στοιχεία δείχνουν ότι αυτή η άποψη είναι εντελώς λάθος”.

Η επιστημονική ομάδα συνιστά στην καναδική κυβέρνηση να νομοθετήσει για το ηλεκτρονικό τσιγάρο λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω στοιχεία, με γνώμονα τη βελτίωση της δημόσιας υγείας…