Παραδοχή και του αμερικάνικου ΚΕΕΛΠΝΟ: “Το ηλεκτρονικό τσιγάρο η δημοφιλέστερη μέθοδος διακοπής του καπνίσματος”

Παραδοχή και του αμερικάνικου ΚΕΕΛΠΝΟ: “Το ηλεκτρονικό τσιγάρο η δημοφιλέστερη μέθοδος διακοπής του καπνίσματος”
Σε πρόσφατη μακρόχρονη έρευνα του αμερικάνικου Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, που πραγματοποιήθηκε στο τεράστιο δείγμα των 15.943 ενήλικων καπνιστών, με σκοπό να εξακριβωθεί η πιο αποτελεσματική μέθοδος διακοπής του καπνίσματος, διαπιστώθηκε αυτό που στη δική μας πλευρά του Ατλαντικού και σε προηγμένες υγειονομικά χώρες, είναι από καιρό γνωστό: το ηλεκτρονικό τσιγάρο έχει ξεπεράσει με τεράστια διαφορά τις παραδοσιακές μεθόδους.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την έρευνα, οι περισσότεροι καπνιστές (το 74,7%) χρησιμοποίησαν πάνω από μία μεθόδους στην προσπάθεια τους να διακόψουν τη βλαβερή τους συνήθεια.  Οι πιο δημοφιλείς ήταν η… άμεση διακοπή (65,3%) και η σταδιακή μείωση των τσιγάρων (62%). Όσον αφορά τα βοηθήματα ή τις παρεχόμενες υγειονομικές υπηρεσίες, το ηλεκτρονικό τσιγάρο κυριαρχεί: το προτίμησαν το 35,3% των καπνιστών, εν συγκρίσει με το 25,4% που προσπάθησαν με τσιρότα ή τσίχλες νικοτίνης.

Η ολική μετάβαση από το συμβατικό στο ηλεκτρονικό τσιγάρο έγινε από το 24,7%, βοήθεια γιατρού ζήτησε το 15,2%, υγειονομικές υπηρεσίες έλαβε το 12,2%, συμβουλές ιστοσελίδας το 7,1% και σε τηλεφωνική γραμμή βοήθειας διακοπής του καπνίσματος κάλεσε το 5,4%.

«Το ΚΕΕΛΠΝΟ επιτέλους αναγνώρισε τη δημοφιλία του ατμίσματος», σχολίασε ο Brad Rodu, καθηγητής ιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Louisville. «Αυτή η έρευνα αποδεικνύει ότι το άτμισμα είναι η δημοφιλέστερη μέθοδος διακοπής του καπνίσματος, παρά την παραπληροφόρηση που παρατηρείται και διαδίδεται ότι το ηλεκτρονικό τσιγάρο δεν είναι ούτε ασφαλές ούτε αποτελεσματικό. Βλέπουμε επίσης ότι όλο και λιγότεροι καπνιστές στρέφονται στις ενδεδειγμένες μεθόδους της FDA (σ.σ. η επίσημη Αρχή για τη Δημόσια Υγεία των ΗΠΑ)».

Ο Gregory Conley, πρόεδρος της Αμερικάνικης Ένωσης Ατμιστών, σχολίασε δηκτικά ότι αυτά τα αποτελέσματα… πετούν στον κάλαθο των αχρήστων παλαιότερους επίσημους ισχυρισμούς ότι το άτμισμα δεν βοηθάει, ενώ ο καθηγητής Νομικής στο Πανεπιστήμιο της Οτάβα David Sweanor ανέφερε ότι ουσιαστικά πιστοποιείται αυτό που είναι ήδη γνωστό.

Σχολίασε μάλιστα: «Είναι απογοητευμένος διότι τα οικονομικά συμφέροντα τυφλώνουν ορισμένους οργανισμούς, όπως η Αμερικάνικη Ένωση Πνεύμονα, και κατ΄επέκταση διακυβεύονται τα τεράστια υγειονομικά οφέλη για τους πολίτες, που μπορούν να προέλθουν με βιώσιμες επιλογές για τη διάσωση των ζωών τους»…