Τελικά, υπάρχει το παθητικό άτμισμα;
Εσύ χρησιμοποιείς το ηλεκτρονικό τσιγάρο, αλλά οι γύρω σου γιατί να εισπνέουν τον ατμό σου; Όπως ισχύει με το κάπνισμα και το τσιγάρο, που απαγορεύεται πια σε όλους τους κλειστούς χώρους, προκειμένου να μην υπόκεινται στις συνέπειες τους αυτοί που έχουν επιλέξει να ζουν μια πιο υγιεινή ζωή, μακριά από τον καπνό, είναι λογικό το ίδιο να γίνεται και με το άτμισμα, και να προστατεύεται ο κόσμος από το «παθητικό άτμισμα».
Δεν είναι λογικό αυτό; Λοιπόν δεν είναι. Τίποτα στην ζωή δεν είναι απλό, και το ίδιο φυσικά ισχύει και στο συγκεκριμένο θέμα, αφού όπως μπορείτε να διαβάσετε παρακάτω, πολλές επιστημονικές έρευνες υποστηρίζουν ότι, δεν υπάρχουν συνέπειες στην υγεία από το λεγόμενο «παθητικό άτμισμα»! Διότι ο ατμός, δεν είναι καπνός, όσο και αν κάποιοι, κάνοντας τεράστια άλματα λογικής και προσβάλλοντας εκτός από την επιστήμη, και τον κοινό νου, προσπαθούν να πείσουν για το αντίθετο… Μπείτε σε έναν χώρο καπνιστών και σε ένα χώρο ατμιστών σε ένα από τα γνωστά vape store και δείτε τη διαφορά μόνοι σας!
Τι είναι το παθητικό και τι το ενεργητικό άτμισμα
Όταν λέμε «παθητικό άτμισμα», εννοούμε τη δευτερογενή εισπνοή ατμού, από άνθρωπο ο οποίος δεν κάνει χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου, βρίσκεται όμως κοντά σε ατμιστή. Ως ενεργητικό άτμισμα, εννοούμε τη χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου από τον ατμιστή.
Τι λέει η επιστήμη για το παθητικό άτμισμα
Σε μια έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Journal of Occupational and Environmental Hygiene» καταδεικνύεται αυτό που όλοι οι χρήστες του ηλεκτρονικού τσιγάρου γνώριζαν: Το «παθητικό άτμισμα», αν μπορούμε να το ορίσουμε έτσι, δεν είναι καθόλου επικίνδυνο για την υγεία των ανθρώπων που το δέχονται.
Κατά τη διάρκεια της συγκεκριμένηςέρευνας, προκαλούνταν ατμός επί 12 ώρες σε ένα δωμάτιο 137 κυβικών μέτρων, που προσομοίαζε μια αίθουσα συναντήσεων. Στη συνέχεια αναλύθηκαν τα δείγματα του αέρα. Το αποτέλεσμα;
«Τα δείγματα του αέρα περιείχαν βλαβερές ουσίες σε ποσότητες πολύ πιο χαμηλές από το επιτρεπτό όριο. Το άτμισμα σε κλειστούς χώρους δεν παράγει χημικά κατάλοιπα σε ποσότητες που βλάπτουν την ανθρώπινη υγεία», όπως ανακοίνωσαν οι επιστήμονες από το Altria Client Services.
Δεν είναι επιβλαβής η χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου σε κλειστούς χώρους
Συμπερασματικά, η χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου σε κλειστούς χώρους, σε ρεαλιστικές συνθήκες όπως ίσχυαν κατά τη διάρκεια της έρευνας, δεν είναι επιβλαβής για την υγεία των ανθρώπων…
Σε άλλη επιστημονική έρευνα, στην πρώτη του είδους με θέμα τις επιδράσεις του παθητικού ατμίσματος, εξακριβώθηκε ότι οι συνέπειες από το «παθητικό άτμισμα» είναι αμελητέες για την υγεία. Στη συγκεκριμένη έρευνα, που πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας, μετρήθηκαν οι διάφορες ουσίες που εκλύονται από τον ατμό που παράγεται από τη χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου.
Σύμφωνα με τις μετρήσεις, δεν υπήρχαν σημαντικές αλλαγές σε μια σειρά παραμέτρων, όπως και μεταβολές στο αναπνευστικό σύστημα και τους βιοδείκτες.
Όπως δήλωσε μάλιστα ο καθηγητής Πνευμονολογίας Παναγιώτης Μπεχράκης, που συμμετείχε στην έρευνα, «αποδεικνύεται από το πόρισμα της έρευνας ότι ο κίνδυνος από το παθητικό κάπνισμα στο ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι μικρός. Πάντα υπάρχει κάποιος κίνδυνος, αλλά η επιρροή είναι πολύ μικρή».Η μελέτη διεξήχθη από τον Μάρτιο έως τον Ιούλιο του 2017 σε 40 καπνιστές.
Τι λένε οι χρήστες του ηλεκτρονικού τσιγάρου για το παθητικό άτμισμα
Οι επιστήμονες λοιπόν με τα ειδικά τους όργανα, δεν εντόπισαν επικίνδυνες ουσίες που εισπνέει όποιος βρίσκεται σε κλειστό χώρο, δίπλα σε ανθρώπους που ατμίζουν. Τι πιστεύουν όμως για αυτό και οι ίδιοι οι ατμιστές;
Όπως μετέδωσε το πρακτορείο Reuters, και η συντριπτική πλειοψηφία των χρηστών του ηλεκτρονικού τσιγάρου θεωρεί ότι δεν υπάρχει «παθητικό άτμισμα»!
Διαβάζουμε στο σχετικό ρεπορτάζ, ότι η συντριπτική πλειοψηφία των χρηστών του ηλεκτρονικού τσιγάρου που έχουν ατμίσει σε περιβάλλον όπου απαγορεύεται το κάπνισμα, δεν πιστεύουν ότι με τη συνήθειά τους αυτή στα συγκεκριμένα μέρη βλάπτουν τους εαυτούς τους ή τους άλλους, σύμφωνα με αμερικάνικη έρευνα. Από αυτούς, το 75% διαφωνεί με την απαγόρευση του ατμίσματος στους δημόσιους χώρους όπου απαγορεύεται το κάπνισμα, ενώ οι νεότεροι χρήστες του ηλεκτρονικού τσιγάρου θεωρούν όλα τα μέρη "κατάλληλα" για να ατμίσουν.
Δεν ενοχλεί η χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου σε μπαρ και εστιατόρια
Στην έρευνα συμμετείχαν 952 χρήστες του ηλεκτρονικού τσιγάρου και το ερώτημα ήταν αν συμφωνούν ή διαφωνούν με την απαγόρευση της χρήσης του στους δημόσιους χώρους όπου απαγορεύεται το κάπνισμα. Το 60% από αυτούς είπε ότι είχαν ατμίσει τουλάχιστον μια φορά σε μέρος όπου απαγορεύεται το κάπνισμα, ποσοστό που αυξάνεται στο 75% στους νεαρότερους χρήστες (18 έως 29 ετών). Οι συστηματικοί ατμιστές μάλιστα είχαν διπλάσια πιθανότητα να χρησιμοποιήσουν σε τέτοιο μέρος το ηλεκτρονικό τους τσιγάρο, συνήθως σε μπαρ και εστιατόρια, ενώ άλλοι ανέφεραν ως τέτοια μέρη εμπορικά κέντρα, κινηματογράφους, ακόμα και νοσοκομεία και σχολεία.Μόλις το 2,5% ανέφερε ότι κατά τη διάρκεια του ατμίσματος σε τέτοιους χώρους έγιναν αποδέκτες παρατήρησης ή αρνητικής κριτικής από άλλους. Το 83% από αυτούς μάλιστα θεωρεί ότι το «παθητικό άτμισμα» δεν είναι καθόλου βλαβερό για την υγεία...
Άτμισμα στους δημόσιους κλειστούς χώρους – Οι γνώμες ειδικών
Εκτός από τους ίδιους τους χρήστες του ηλεκτρονικού τσιγάρου, το ότι στην ουσία δεν υπάρχει παθητικό άτμισμα, το θεωρούν και πολλοί ειδικοί.Σε αφιέρωμά του η βρετανική εφημερίδα μεγάλης κυκλοφορίας Guardian σκιαγραφεί τις γνώμες ειδικών πάνω στο ερώτημα: «Θα έπρεπε να απαγορευτεί η χρήση ηλεκτρονικών τσιγάρων σε κλειστούς δημόσιους χώρους»; Το ρεπορτάζ έγινε με αφορμή τους σχεδιασμούς των αρχών της Ουαλίας να απαγορεύσουν το ηλεκτρονικό τσιγάρο στους δημόσιους χώρους.
Από όσους μίλησαν στην εφημερίδα, όλοι εκτός από έναν σύμβουλο υγείας θεωρούν ότι δεν θα πρέπει οι αρχές της χώρας να προχωρήσουν στη σχετική απαγόρευση.
Διαβάστε τα επιχειρήματά τους:
Robert West, Καθηγητής υγιεινής ψυχολογίας, Πανεπιστημιακό Κολέγιο του Λονδίνου: «Δεν υπάρχει λόγος να απαγορευτεί το άτμισμα»
Δεν πιστεύω ότι υπάρχει κάποια βάση στο να απαγορευτεί το άτμισμα στους δημόσιους χώρους. Αυτοί οι κανόνες νομοθετήθηκαν για το κάπνισμα για τους προφανείς λόγους ότι βλάπτονται από αυτό και οι μη καπνιστές. Αυτό δεν ισχύει όμως για το ηλεκτρονικό τσιγάρο.Οι αρχές της Ουαλίας στο σκεπτικό τους για αυτό τον σχεδιασμό αναφέρουν ότι το άτμισμα μπορεί να… επαναφέρει το κάπνισμα στους δημόσιους χώρους. Αυτό είναι άτοπο για μένα και μάλλον ισχύει το αντίθετο. Αν κάποιος ανάψει ένα τσιγάρο σε απόσταση αρκετών μέτρων μακριά σου, θα το καταλάβεις, κάποιος όμως μπορεί να ατμίζει σχεδόν δίπλα σου και να μην το διαπιστώσεις καν. Το ερώτημα οπότε θα έπρεπε να είναι αν κάποιος ενοχλείται από τον ατμό στον δημόσιο χώρο και αυτό είναι ένα θέμα για το οποίο δεν βρίσκω λόγο να υπάρξει ειδική νομοθεσία.