Όσο πιο επίσημα γίνεται: «Τα επιστημονικά στοιχεία για το ηλεκτρονικό τσιγάρο ως βοήθημα κατά του καπνίσματος μεγαλώνουν»

Όσο πιο επίσημα γίνεται: «Τα επιστημονικά στοιχεία για το ηλεκτρονικό  τσιγάρο ως βοήθημα κατά του καπνίσματος μεγαλώνουν»

Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα ενδεχομένως βοήθησαν περίπου 18.000 ανθρώπους στην Αγγλία να σταματήσουν το κάπνισμα το περασμένο έτος και δεν υπάρχουν ενδείξεις για τυχόν σοβαρές παρενέργειες που σχετίζονται με τη χρήση τους για διάστημα πάνω από δύο χρόνια, σύμφωνα με μελέτες που δημοσιεύθηκαν, όπως γράφει τηλεγράφημα του πρακτορείου Reuters με τίτλο «Τα επιστημονικά στοιχεία για το ηλεκτρονικό  τσιγάρο ως βοήθημα κατά του καπνίσματος μεγαλώνουν». 

Με βάση το δημοσίευμα «ερευνητές από το University College of London (UCL) ανέλυσαν τα τελευταία στοιχεία σχετικά με το κάπνισμα και την διακοπή του στην Αγγλία – συμπεριλαμβάνοντας λεπτομέρειες για τους καπνιστές οι οποίοι συνεργάστηκαν με τη δημόσια υπηρεσίας υγείας “Stop Smoking Services” και όρισαν ημερομηνία διακοπής του καπνίσματος».

Το Πανεπιστήμιο του UCL, ένα από τα σημαντικότερα στον κόσμο

«Αν και δεν βρήκαν καμία άμεση απόδειξη ότι το ηλεκτρονικό τσιγάρο βοηθά περισσότερους ανθρώπους να πάρουν την απόφαση να προσπαθήσουν να κόψουν ή  να σταματήσουν το κάπνισμα, οι μελετητές βρήκαν ότι όσο περισσότεροι άνθρωποι χρησιμοποιούν ηλεκτρονικό τσιγάρο τόσο περισσότεροι έκοψαν με επιτυχία το κάπνισμα», συνεχίζει το άρθρο. Όπως αναφέρει το Reuters,ακόμη, «σε μια ξεχωριστή επιστημονική ανάλυση που δημοσιεύθηκε, οι ερευνητές του Cochrane Review διαπίστωσαν ότι τα περισσότερα στοιχεία για τα ηλεκτρονικά τσιγάρα δείχνουν ότι μπορούν να βοηθήσουν τους καπνιστές να σταματήσουν το κάπνισμα και δεν έχουν σοβαρές παρενέργειες».

«Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα, τα οποία θερμαίνουν υγρό με νικοτίνη και το μετατρέπουν σε ατμό, έχουν εξελιχθεί ραγδαία σε μια παγκόσμια αγορά για προϊόντα ατμισματος που το 2015 υπολογίζεται ότι η αξία της ανήλθε σε περίπου 7 δισεκατομμύρια δολάρια», επισημαίνεται, παράλληλα.  «Σε αντίθεση με τις τσίχλες και τα αυτοκόλλητα νικοτίνης, τα προϊόντα αυτά μιμούνται την εμπειρία του καπνίσματος, επειδή τα κρατά κανείς στο χέρι και παράγουν ατμό σαν τον καπνό», προστίθεται.

Με βάση το τηλεγράφημα του διεθνούς ειδησεογραφικού πρακτορείου «το κάπνισμα σκοτώνει τους μισούς καπνιστές συν τουλάχιστον άλλους 600.000 μη καπνιστές. Αυτό το καθιστά τη μεγαλύτερη αποτρέψιμη αιτία θανάτου στον κόσμο με τον αριθμό των νεκρών σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) να εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει το ένα δισεκατομμύριο μέχρι το τέλος του αιώνα».

«Πολλοί ειδικοί της δημόσιας υγείας πιστεύουν τα ηλεκτρονικά τσιγάρα ή το άτμισμα που δεν περιέχει καπνό, είναι μια εναλλακτική λύση χαμηλότερου κινδύνου ως προς το κάπνισμα, αλλά κάποιοι εγείρουν ερωτήματα σχετικά με τη μακροπρόθεσμη ασφάλειά τους. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι περίπου 2,8 εκατομμύρια άνθρωποι στο Ηνωμένο Βασίλειο χρησιμοποιούν ηλεκτρονικό τσιγάρο  και ότι έχουν γίνει ή πιο δημοφιλής βοήθεια διακοπής του καπνίσματος στη χώρα», επισημαίνεται, επιπρόσθετα, στο δημοσίευμα.

«Η Αγγλία μερικές φορές ξεχωρίζει για την υπερβολικά θετική στάση της απέναντι στο ηλεκτρονικό τσιγάρο», δήλωσε ο Robert West, καθηγητής στο Κέντρο Υγείας Συμπεριφοράς και Έρευνας του UCL ο οποίος είναι συν-επικεφαλής της μελέτης που δημοσιεύτηκε στο British Medical Journal (BMJ). «Αυτά τα στοιχεία υποδηλώνουν ότι η σχετικά φιλελεύθερη ρύθμιση μας για το ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι μάλλον δικαιολογημένη», πρόσθεσε.