Πρώην καπνιστές που διακόπτουν το ηλεκτρονικό τσιγάρο, τείνουν να ξανακαπνίσουν

Πρώην καπνιστές που διακόπτουν το ηλεκτρονικό τσιγάρο, τείνουν να ξανακαπνίσουν
Σύμφωνα με τα πορίσματα πρόσφατης μακροπρόθεσμης έρευνας, οι καπνιστές που κάνουν τη μετάβαση στο ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι πολύ πιθανό να διακόψουν το κάπνισμα, και οι χρήστες του ηλεκτρονικού τσιγάρου που είναι πρώην καπνιστές, είναι πιθανό να επιστρέψουν στη βλαβερή τους συνήθεια, εφόσον διακόψουν το άτμισμα.

Η έρευνα, με τη συμμετοχή 3.868 ατμιστών, διήρκεσε 12 μήνες και διεξήχθη από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Γενεύης και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Nicotine and Tobacco Research».

Διαβάστε την έρευνα στο πρωτότυπο εδώ.

Η πλειοψηφία των συμμετεχόντων στην έρευνα ήταν πρώην καπνιστές, σε ποσοστό 77%, και καθημερινοί χρήστες του ηλεκτρονικού τσιγάρου σε ποσοστό 89%. Οι συμμετέχοντες απάντησαν σε ερωτηματολόγια πέντε φορές σε διάστημα ενός χρόνου και οι ερευνητές ανέλυσαν τα αποτελέσματα.

Σύμφωνα με τα πορίσματα της έρευνας, με την πάροδο των μηνών, η «διασκέδαση» έγινε ο νούμερο ένα λόγος για τη χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου (αυτή ήταν η απάντηση του 93% των συμμετεχόντων), ενώ η απάντηση ότι ατμίζουν για να μειώσουν το κάπνισμα μειώθηκε από το 87% στην αρχή, στο 56% στη συνέχεια.

Με την πάροδο του χρόνου επίσης οι ατμιστές μείωσαν το ποσοστό της νικοτίνης στα υγρά αναπλήρωσης που χρησιμοποιούσαν, από τα 12 στα 9 mg/mL, αν και ο αριθμός των εισπνοών παρέμεινε σταθερός (περίπου 200 την ημέρα).

Με το πέρας των 12 μηνών, το 9% από 687 πρώην καπνιστές επέστρεψαν στο κάπνισμα και το 28% από 64 καθημερινούς καπνιστές που ήταν επίσης «διπλοί χρήστες», έκοψαν το κάπνισμα εντελώς. Επίσης, όταν οι πρώην καπνιστές σταμάτησαν το άτμισμα, έτειναν να επιστρέψουν στο κάπνισμα (σε ποσοστό 18%). Οι πρώην καπνιστές που επέστρεψαν στο κάπνισμα, έκοβαν εντελώς το ηλεκτρονικό τσιγάρο.