Πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας: “Το ηλεκτρονικό τσιγάρο μπορεί να διαδραματίσει σπουδαίο ρόλο για τη μείωση των καπνιστών”

Πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας: “Το ηλεκτρονικό τσιγάρο μπορεί να διαδραματίσει σπουδαίο ρόλο για τη μείωση των καπνιστών”
Στη μάχη για τη νομιμοποίηση του ατμίσματος ως εναλλακτική λύση στις αυξήσεις του φόρου στα προϊόντα καπνού ρίχνονται ένας ερευνητής υγείας και ένας οικονομολόγος στη Νέα Ζηλανδία. Όπως ανακοινώθηκε πρόσφατα, η κυβέρνηση της χώρας θα προχωρήσει σε σημαντικές αυξήσεις στους φόρους των τσιγάρων προκειμένου να κόψουν οι καπνιστές το κάπνισμα.
Το κόστος ενός πακέτου των 20 τσιγάρων αναμένεται να φτάσει τα 30 δολάρια Νέας Ζηλανδίας (ή 19,50 ευρώ) μέχρι το 2020, αλλά ορισμένοι ερευνητές λένε ότι υπάρχουν ενδείξεις ότι οι τρέχουσες πολιτικές, συμπεριλαμβανομένου του φόρου αύξησης στον καπνό, δεν είχαν επιτυχία στην μείωση του καπνίσματος.
Ο καθηγητής υγείας στο Πανεπιστήμιο του Οτάγκο,  Tony Blakely, ο οποίος ερευνά τη σχέση του καπνίσματος με τη θνησιμότητα, δήλωσε ότι η φορολόγηση ήταν ένας αποτελεσματικός τρόπος για τη μείωση του καπνίσματος τσιγάρων. «Για κάθε αύξηση κατά 1% στην τιμή ο καπνιστής πιθανώς να μειώσει το κάπνισμα κατά περίπου 0,4 έως 0,5% … η μείωση αυτή της κατανάλωσης χωρίζεται περίπου στο 50-50 μεταξύ των ανθρώπων που εγκαταλείπουν το κάπνισμα και σε αυτούς που απλώς μειώνουν τον αριθμό των τσιγάρων», σχολίασε.  Η τελευταία νομοθεσία κατά τον ίδιο, που θα εκτοξεύσει το κόστος των τσιγάρων, θα αποτελέσει ένα νέο πεδίο για τη Νέα Ζηλανδία.
Ο πρωθυπουργός της χώρας, Τζον Κέι, δήλωσε ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα θα μπορούσαν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στη μείωση της κατανάλωσης καπνού στο μέλλον. Στη Νέα Ζηλανδία είναι παράνομο να πωλούνται υγρά για το ηλεκτρονικό τσιγάρο που περιέχουν νικοτίνη: μόνο το Υπουργείο Υγείας  μπορεί να εγκρίνει εγκεκριμένες θεραπείες υποκατάστασης της νικοτίνης, όπως έμπλαστρα που έχουν νικοτίνη.
Αναμένονται εξελίξεις στη μακρινή χώρα…