Stoptober: Η επίσημη αντικαπνιστική καμπάνια της Αγγλίας επιστρατεύει φέτος το πιο αποτελεσματικό εργαλείο!

Stoptober: Η επίσημη αντικαπνιστική καμπάνια της Αγγλίας επιστρατεύει φέτος το πιο αποτελεσματικό εργαλείο!

Η δημοφιλής και ιδιαίτερα αποτελεσματική καμπάνια κατά του καπνίσματος στην Αγγλία, το γνωστό «Stoptober» (από τις λέξεις «Σταματώ» και «Οκτώβριος»), που πραγματοποιείται επί 28 μέρες κάθε Οκτώβριο τα τελευταία πέντε χρόνια, φέτος αναμένεται να σπάσει κάθε ρεκόρ επιτυχίας.


Περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άγγλοι καπνιστές έχουν συμμετάσχει μέχρι τώρα στην καμπάνια και ένα μεγάλο ποσοστό από αυτούς, αναμένεται να καταφέρουν να διακόψουν τη βλαβερή τους συνήθεια.

Ο λόγος; Το καινούριο «εργαλείο» για τη διακοπή του καπνίσματος που συνιστάται επίσημα από τις υγειονομικές αρχές, το οποίο δεν είναι άλλο από το ηλεκτρονικό τσιγάρο!

Φέτος ειδικά, η μεγάλη καμπάνια που χρηματοδοτείται από την Αρχή Δημόσιας Υγείας της Αγγλίας, εκτός από τηλεοπτικά σποτ (δείτε το εδώ) και διαφημίσεις, τηλεφωνικές γραμμές υποστήριξης καθώς και δυνατότητα συναντήσεων των καπνιστών με ειδικούς, αξιοποιεί τις σύγχρονες τεχνολογίες προκειμένου να υποστηρίξει τους καπνιστές στην προσπάθειά τους: εξατομικευμένα μηνύματα στο κινητό τηλέφωνο, εφαρμογές για τα smart phones όπου καταγράφεται η πρόοδος του κάθε χρήστη, διαδικτυακά φόρουμ όπου οι καπνιστές θα ανταλλάζουν τις εμπειρίες τους από την προσπάθεια ενώ περιλαμβάνεται και η προώθηση του ηλεκτρονικού τσιγάρου!

Κάντε κλικ για να δείτε επίσημη ιστοσελίδα της καμπάνιας:

Το ηλεκτρονικό τσιγάρο προβάλλεται μάλιστα ως η πρώτη μέθοδος διακοπής του καπνίσματος, μπροστά από τους παραδοσιακούς τρόπους (τσίχλες νικοτίνης και τσιρότα). Οι διοργανωτές εξηγούν: «Ο ατμός του ηλεκτρονικού τσιγάρου δεν περιλαμβάνει πίσσα και μονοξείδιο του άνθρακα, τα δύο πιο βλαβερά στοιχεία του καπνού. Η χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου δεν είναι εντελώς ακίνδυνη, αλλά υπάρχει ένα ελάχιστο ποσοστό κινδύνου σε σχέση με το κάπνισμα, και μπορεί να σας βοηθήσει να το διακόψετε. Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα αποδεικνύονται ιδιαίτερα επιτυχημένη μέθοδος διακοπής του καπνίσματος όταν συνδυάζονται και με την υποστήριξη από τις αρμόδιες τοπικές υπηρεσίες διακοπής του καπνίσματος – όσοι επιλέγουν τον συνδυασμό τους, έχουν τις περισσότερες πιθανότητες να επιτύχουν τον στόχο τους», σημειώνεται χαρακτηριστικά.

Για του λόγου το αληθές, στην επίσημη ιστοσελίδα του Stoptober βλέπουμε σε βίντεο μαρτυρίες καπνιστών που το έκοψαν χάρη στο ηλεκτρονικό τσιγάρο.

Η Laila Morse, κεντρικό πρόσωπο της φετινής καμπάνιας, κάπνιζε από τα 15, αφού «όλοι κάπνιζαν τότε». Πρόσφατα, ο γιατρός την προειδοποίησε ότι βρίσκεται στα πρόθυρα του εμφράγματος ή του καρδιακού επεισοδίου, οπότε αποφάσισε να πετάξει το τελευταίο πακέτο τσιγάρων που αγόρασε στα σκουπίδια. Κάποιος της συνέστησε να δοκιμάσει το ηλεκτρονικό τσιγάρο για να το καταφέρει, και πράγματι χάρη σε αυτό δεν της ήρθε ξανά η ανάγκη για κάπνισμα. «Νιώθω τόσο πιο υγιής, έχει αλλάξει η γεύση μου στα φαγητά, δεν λαχανιάζω όταν τρέχω, κολυμπάω πολύ πιο γρήγορα», υπογραμμίζει, καταλήγοντας: «Αυτό τον Οκτώβριο, αποφασίστε το και κάντε το, γιατί θα σας σώσει τη ζωή. Έσωσε τη δική μου. Είμαι εδώ, και είμαι υγιής».

Ο Mark κάπνιζε από τα 14 του, «οπότε και ήταν καθολικά αποδεκτό», αλλά 30 χρόνια αργότερα συνειδητοποίησε ότι καπνίζει 30 τσιγάρα την ημέρα, ξοδεύοντας 300 λίρες (περίπου 400 ευρώ), με σημαντικές επιπτώσεις φυσικά για την υγεία του. Ένας φίλος του τον ενημέρωσε για την καμπάνια Stoptober και είπε να δοκιμάσει. Πράγματι, έκοψε το κάπνισμα με μεγάλη δυσκολία για μία εβδομάδα, αλλά τότε μπήκε στον πειρασμό να ζητήσει ένα τσιγάρο. Το βρήκε όμως πλέον «αηδιαστικό» και κατέφυγε στο ηλεκτρονικό, το οποίο στη συνέχεια έκοψε επίσης. «Θα συμβούλευα όποιον δεν μπορεί να το κόψει χωρίς βοήθεια, να χρησιμοποιήσει το ηλεκτρονικό τσιγάρο», αναφέρει στο μήνυμά του, καταλήγοντας στα τεράστια οφέλη που έχει διαπιστώσει στην καθημερινότητα του, χάρη στη διακοπή του καπνίσματος…

Εσείς… έχετε κάποια σοβαρή προσωπική απόφαση να λάβετε αυτόν τον Οκτώβριο;

Διαβάστε ακόμα: