Στροφή 180 μοιρών από την αμερικάνικη FDA: «Το ηλεκτρονικό τσιγάρο εργαλείο διασφάλισης της υγείας τ

Στροφή 180 μοιρών από την αμερικάνικη FDA: «Το ηλεκτρονικό τσιγάρο εργαλείο διασφάλισης της υγείας τ

Αλλαγή πλεύσης 180 μοιρών στην απόλυτα εχθρική, και εν πολλοίς αντιεπιστημονική, στάση της εθνικής επιτροπής των ΗΠΑ για τα τρόφιμα και τα φάρμακα, της γνωστής FDA (Food and Drug Administration), για το ηλεκτρονικό τσιγάρο, σημειώθηκε μέσα στον Αύγουστο! Πρόκειται για μια εξέλιξη που αναμένεται να μεταβάλλει άρδην την αρνητική προσέγγιση που τηρεί η άλλη πλευρά του Ατλαντικού για το άτμισμα.

Μέχρι και σήμερα, η FDA επιβάλλει ιδιαίτερα αυστηρούς ρυθμιστικούς κανόνες για την αγορά του ηλεκτρονικού τσιγάρου, εξισώνοντάς το ουσιαστικά με το συμβατικό, ενώ στις επίσημες ανακοινώσεις συνιστά, λίγο πολύ, στους Αμερικάνους καπνιστές, ότι θα πρέπει να το αποφεύγουν και να προτιμούν τις συμβατικές (και εξαιρετικά αποτυχημένες) παραδοσιακές μεθόδους διακοπής του καπνίσματος.

Ως αποτέλεσμα, τόσο η στάση της κοινής γνώμης όσο και η διάδοση των προϊόντων ατμίσματος βρίσκονται σε πολύ χαμηλό επίπεδο στη χώρα, εν αντιθέσει π.χ. με τη Μεγάλη Βρετανία, όπου οι Αρχές το συνιστούν και το προωθούν επίσημα. Μάλιστα, στο νέο μακροπρόθεσμο αντι-καπνιστικό σχεδιασμό της χώρας, το ηλεκτρονικό τσιγάρο αποτελεί τη “ναυαρχίδα” των προσπαθειών για τη μείωση των επιπτώσεων του τσιγάρου… 

Με μια ανάλυση που δημοσιεύτηκε τον Αύγουστο όμως (διαβάστε τη στο πρωτότυπο εδώ), φαίνεται ότι ο αμερικάνικος οργανισμός –που έχει κατηγορηθεί πολλάκις για σύμπλευση με τα μεγάλα λόμπι των καπνοβιομηχανιών- πραγματοποιεί μια μεγάλη επιστροφή στην… πραγματικότητα και τη λογική.

Η FDA στην ανακοίνωσή της αναφέρει ό,τι το κάπνισμα παραμένει η πρώτη αιτία θανάτου από επιβάρυνση της υγείας που θα μπορούσε να αποφευχθεί (480.000 θάνατοι Αμερικάνων τον χρόνο), ότι ο ένας στους δύο μακροχρόνιους καπνιστές πεθαίνει λόγω αυτής της συνήθειας, ενώ παραδέχεται ότι αν και έχουν αναληφθεί πολλές δράσεις περιορισμού του, αποτελεί άμεση ανάγκη για την προστασία των Αμερικάνων να δημιουργηθεί ένα πιο ισχυρό ρυθμιστικό πλαίσιο που θα επιφέρει καλύτερα αποτελέσματα.

Κι έτσι η στρατηγική του οργανισμού άλλαξε: σκοπός πλέον είναι ο περιορισμός του εθισμού του καπνίσματος στον πληθυσμό, με την παράλληλη, πλέον, αναγνώριση του σημαντικού ρόλου που μπορούν να διαδραματίσουν εναλλακτικά του καπνίσματος προϊόντα, στη βελτίωση της δημόσιας υγείας.

Σε αυτό το πλαίσιο η FDA τονίζει ότι πρέπει να αναβαθμιστούν –θεσμικά- τα προϊόντα παροχής νικοτίνης, ώστε να βοηθηθούν οι καπνιστές να διακόψουν τη συνήθειά τους. «Η μείωση της εθιστικής δράσης του καπνίσματος, θα βοηθούσε τους καπνιστές να το κόψουν πιο εύκολα, αλλά και τους νέους να μην το ξεκινήσουν. Και η διαθεσιμότητα λιγότερο βλαβερών για την υγεία προϊόντων θα μείωνε τον κίνδυνο, παρέχοντας παράλληλα ικανοποιητική ποσότητα νικοτίνης, για όσους είναι εθισμένοι σε αυτή», σημειώνεται.

Άρα, για πρώτη φορά, ο αμερικάνικος οργανισμός αναγνωρίζει την ανάγκη παροχής νικοτίνης στους καπνιστές και τονίζει ότι «πρόκειται για την ουσία που οδηγεί στον εθισμό, αλλά ότι δεν ευθύνεται για τα σοβαρά προβλήματα υγείας που επέρχονται ως συνέπεια του καπνίσματος (καρκίνος, πνευμονολογικά και καρδιακά προβλήματα κτλ.).

«Η πολιτική της FDA θα πρέπει να βασίζεται σε αυτή τη θεμελιώδη αρχή: η νικοτίνη εθίζει αλλά τα υπόλοιπα χημικά του τσιγάρου είναι αυτά που σκοτώνουν», σημειώνεται.

Ως εκ τούτου, σχεδιάζεται, μέσω ενός «ρυθμιστικού εργαλείου», η μείωση της ποσότητας της νικοτίνης που περιέχεται στον καπνό και τα τσιγάρα, ώστε οι καπνιστές να αναζητούν την ουσία αυτή από αλλού. Αναμένεται να καθιερωθεί, με επιστημονικά κριτήρια, η «μέγιστη ποσότητα», ώστε να τα τσιγάρα να καταστούν «ελάχιστα» ή «καθόλου» εθιστικά.

Προς αυτή την κατεύθυνση, η FDA για πρώτη φορά προσδοκά οφέλη για τη δημόσια υγεία μέσω της «στροφής» σε εναλλακτικά του καπνίσματος προϊόντα που παρέχουν νικοτίνη, όπως, φυσικά τα ηλεκτρονικά τσιγάρα, τα οποία αναφέρονται ρητώς στη νέα στρατηγική…

Χαρακτηρίζονται μάλιστα ως «πολλά υποσχόμενα εργαλεία για την ολοκληρωμένη προσέγγιση στη στρατηγική μείωσης της βλάβης από τον καπνό», και για το λόγο αυτό η FDA θα επιζητήσει την «ισορροπία μεταξύ της προστασίας της δημόσιας υγείας και της ανάπτυξης της καινοτομίας ώστε να παρέχεται η νικοτίνη με λιγότερο βλαβερό τρόπο».

Και καταλήγει η FDA: «Βρισκόμαστε σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι, και από τις αποφάσεις που θα λάβουμε εξαρτώνται οι ζωές δεκάδων εκατομμυρίων καπνιστών, καθώς και οι επόμενες γενιές. Για την ανάπτυξη της στρατηγικής μας, θα αξιοποιήσουμε τα πιο αξιόπιστα επιστημονικά δεδομένα. Τα οφέλη για τη δημόσια υγεία θα μπορούσαν να είναι τεράστια: αναμένουμε δραματική μείωση των θανάτων που προκύπτουν από το κάπνισμα και, τελικά, την ολική μεταμόρφωση της αγοράς του καπνού και της παροχής νικοτίνης στον πληθυσμό, με έναν τρόπο που θα διασφαλίζει τις επόμενες γενιές και θα σώσει τις ζωές εκατομμυρίων»…

Αναμένονται οι εξελίξεις…