Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα είναι πιο αποτελεσματικά από τις υπόλοιπες θεραπείες νικοτίνης, στον στόχο της μακροπρόθεσμης διακοπής του καπνίσματος, σύμφωνα με αποτελέσματα μιας νέας κλινικής έρευνας του by Queen Mary University του Λονδίνου.
Συγκεκριμένα, το 80% των καπνιστών που ακολούθησαν εντατική θεραπεία με υποκατάστατα νικοτίνης συνέχισαν να καπνίζουν έπειτα από έναν χρόνο. Οι καπνιστές μπορεί να ωφεληθούν από προσεγγίσεις που μειώνουν τη βλάβη του καπνίσματος χωρίς να διακόψουν τη λήψη νικοτίνης, με την επιλογή να διακόψουν οριστικά τη νικοτίνη αργότερα. Οι παραδοσιακές θεραπείες νικοτίνης (τσιρότα, τσίχλες νικοτίνης, σπρέι) χρησιμοποιούνται εδώ και 30 χρόνια, αλλά τα αποτελέσματα που επιφέρουν είναι πολύ μέτρια.
Στη συγκεκριμένη έρευνα, την πρώτη του είδους της, αξιοποιήθηκαν 135 καπνιστές που δεν κατάφεραν να το κόψουν με τις συμβατικές μεθόδους. Κάποιοι έλαβαν υποκατάστατα νικοτίνης της επιλογής τους για 8 εβδομάδες ή ένα αρχικό πακέτο ηλεκτρονικού τσιγάρου, με οδηγίες να αγοράσουν τα υγρά αναπλήρωσης με τις γεύσεις της επιλογής τους.
Τα αποτελέσματα, που δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό «Addiction», καταδεικνύουν σημαντικές διαφορές μεταξύ των δύο ομάδων. Έπειτα από 6 μήνες, το 27% όσων έκαναν χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου μείωσαν το κάπνισμα τουλάχιστον κατά το ήμισυ, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για τους υπόλοιπους που ακολούθησαν τις παραδοσιακές μεθόδους ανήλθε μόλις στο 6%. Αντίστοιχη ήταν και η διαφορά στις μετρήσεις που έγιναν στην αναπνοή των συμμετεχόντων (καταμέτρηση του μονοξειδίου του άνθρακα). Βρέθηκε ότι το 19% όσων έκαναν χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου διέκοψαν εντελώς το κάπνισμα, ενώ στην άλλη ομάδα μόλις το 3%.
Τα πορίσματα της έρευνας καταλήγουν στο ότι η χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου με τη γεύση της προτίμησης του χρήστη είναι πολύ πιο αποτελεσματική στη διακοπή του καπνίσματος, συγκριτικά με τις παραδοσιακές μεθόδους. Στα πορίσματα αναφέρεται επίσης και η σημαντική διαφορά στο κόστος, καθώς το ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι πολύ φθηνότερο από τις υπόλοιπες θεραπείες.
Η κύρια ερευνήτρια της μελέτης και Ψυχολόγος Υγείας, Δρ. Katie Myers Smith του Queen Mary University του Λονδίνου δήλωσε: «Τα αποτελέσματα αυτά έχουν σημαντικές κλινικές συνέπειες για τους καπνιστές που μέχρι τώρα δεν μπορούσαν να κόψουν το τσιγάρο με τις συμβατικές μεθόδους. Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα θα πρέπει να συνιστώνται για αυτούς, ειδικά όταν είναι περιορισμένη και η συμπεριφορική υποστήριξη».
Η Michelle Mitchell, διευθύντρια του οργανισμού Cancer Research UK, που χρηματοδότησε την έρευνα, τόνισε: «Η έρευνα δείχνει ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα μπορεί να αποτελέσουν ένα πολύ αποτελεσματικό εργαλείο για τη διακοπή του καπνίσματος, περιλαμβανομένων και όσων το έχουν προσπαθήσει αποτυχημένα. Οι μελέτες μέχρι τώρα δείχνουν ότι το άτμισμα είναι κατά πολύ λιγότερο βλαβερό από το κάπνισμα. Αλλά κίνδυνοι υπάρχουν και για τα ηλεκτρονικά τσιγάρα, και δεν γνωρίζουμε ακόμα τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της χρήσης, κι έτσι οι άνθρωποι δεν έχουν καπνίσει ποτέ, δεν πρέπει να τα χρησιμοποιούν».