Το άτμισμα η καλύτερη επιλογή για όσους κόβουν το τσιγάρο και δεν θέλουν να πάρουν βάρος

Το άτμισμα η καλύτερη επιλογή για όσους κόβουν το τσιγάρο και δεν θέλουν να πάρουν βάρος
Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα, σύμφωνα με νέα έρευνα, αποτελούν «την καλύτερη επιλογή» για τους καπνιστές που διακόπτουν τη συνήθειά τους, ώστε να αποφύγουν να πάρουν κιλά το επόμενο διάστημα.

Η Linda Bault, καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο του Stirling και υποδιευθύντρια στο Βρετανικό Κέντρο Μελετών για τον Καπνό και το Αλκοόλ, που υπογράφει τη μελέτη, συνιστά: «Οι πρώην καπνιστές μπορούν να ατμίζουν με υγρό υψηλής περιεκτικότητας σε νικοτίνη και σταδιακά να το μειώσουν, με έναν πολύ πιο αποτελεσματικό τρόπο από ότι τα υποκατάστατα νικοτίνης». Προσθέτει δε ότι οι πολλές γεύσεις των υγρών αναπλήρωσης, μπορούν να μειώσουν επίσης την όρεξη για φαγητό.

Η μελέτη εκπονήθηκε από επιστήμονες της Νέας Ζηλανδίας και του Stirling και εξέτασε την επίδραση της νικοτίνης στο σώμα, όπως και τη σχέση μεταξύ του αρώματος, της γεύσης και της αίσθησης του ατμίσματος με υγρά αναπλήρωσης που περιέχουν νικοτίνη.

Απαντώντας σε όσους εγείρουν ανησυχίες για τις μακροπρόθεσμες συνέπειες τους ατμίσματος, που δεν έχουν διερευνηθεί ακόμα, η Δρ. Bauld επισημαίνει ότι η έρευνα εστιάζει στα οφέλη της χρήσης προϊόντων που περιέχουν νικοτίνη για τους καπνιστές που θέλουν να διακόψουν τη συνήθειά τους.

«Δεν συνιστούμε τα ηλεκτρονικά τσιγάρα για όσους δεν καπνίζουν, αλλά για αυτούς που θέλουν να το κόψουν και σκέφτονται ως αρνητικό την πρόσληψη βάρους, θεωρούμε ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα πρέπει να ληφθούν σίγουρα υπόψιν», δηλώνει.

Κατά μέσο όρο, ένας καπνιστής που το κόβει παίρνει 5 κιλά σε έναν χρόνο (σύνηθες, καθώς η νικοτίνη  μειώνει την όρεξη και αυξάνει το ρυθμό του μεταβολισμού).