Το ηλεκτρονικό τσιγάρο ο “άσος στο μανίκι” του αγγλικού Υπουργείου Υγείας για τη μείωση του καπνίσματος!

Το ηλεκτρονικό τσιγάρο ο “άσος στο μανίκι” του αγγλικού Υπουργείου Υγείας για τη μείωση του καπνίσματος!

Το Υπουργείο Υγείας της Αγγλίας εξέδωσε τον μεσοπρόθεσμο σχεδιασμό της με στόχο τον περιορισμό του καπνίσματος στη χώρα, στον οποίο περιλαμβάνει την προώθηση και την… «απενοχοποίηση» της χρήσης των ηλεκτρονικών τσιγάρων, ως μέρος της πολιτικής για την επίτευξη του καλύτερου δυνατού αποτελέσματος για την υγεία του πληθυσμού!

Ο στόχος του 5ετούς σχεδιασμού για τον έλεγχο του καπνίσματος είναι:

-Η μείωση των εφήβων που καπνίζουν από το 8% στο 3%.

-Η μείωση των ενηλίκων που καπνίζουν από το 15.5% στο 12%.

-Η μείωση των εγκύων που καπνίζουν από το 10.5% στο 6%.

Διαβάστε τον σχεδιασμό στο πρωτότυπο εδώ.

Μέσα στον σχεδιασμό αναφέρεται ότι θα πρέπει «να σταματήσει η δίωξη των χρηστών του ηλεκτρονικού τσιγάρου». Συγκεκριμένα, να σταματήσει η απαγόρευση του ατμίσματος σε δημόσιους ή εργασιακούς χώρους, όπου υφίσταται, ώστε «να μεγιστοποιηθεί η δυνατότητα χρήσης πιο ασφαλών εναλλακτικών του καπνίσματος προϊόντων».

Μάλιστα, στην ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας αναφέρεται ότι το Brexit – και άρα η μη δέσμευση της χώρας από τις Ευρωπαϊκές Οδηγίες- προσφέρει την ευκαιρία να επαναξιολογηθούν οι ρυθμίσεις και οι κανόνες που ισχύουν για τα εναλλακτικά του καπνίσματος προϊόντα, καθώς η νομοθεσία της Ε.Ε., σε σημαντικό βαθμό, εξισώνει ουσιαστικά το κάπνισμα και το άτμισμα, γεγονός για το οποίοι η Κομισιόν έχει δεχτεί σφοδρή κριτική από την επιστημονική κοινότητα.

Στον σχεδιασμό του Υπουργείου Υγείας αναφέρεται χαρακτηριστικά:

«Ακολουθώντας πολιτικές που βασίζονται σε επιστημονικά στοιχεία, στοχεύουμε:

-Στο να βοηθήσουμε τους καπνιστές να το κόψουν μέσω καινοτόμων προϊόντων που μειώνουν τους κινδύνους για την υγεία.

-Στη μεγιστοποίηση της πρόσβασης για τους πολίτες των ασφαλέστερων εναλλακτικών του καπνίσματος προϊόντων».

Στον 5ετη σχεδιασμό σημειώνεται ότι οι επαγγελματίες της υγείας οφείλουν να παρέχουν πρόσβαση στο κοινό σε όλες τις απαραίτητες πληροφορίες που πρέπει να γνωρίζουν ώστε να διακόψουν το κάπνισμα και με τη χρήση εναλλακτικών μέσων όπως το ηλεκτρονικό τσιγάρο. Υπογραμμίζεται επίσης ότι οι νέες γνώσεις που προκύπτουν από τις επιστημονικές μελέτες για το ηλεκτρονικό τσιγάρο θα περιλαμβάνονται στις σχετικές αντικαπνιστικές καμπάνιες της Αγγλίας.

Ο Clive Bates, διευθυντής της οργάνωσης «Δράση για το Κάπνισμα και την Υγεία» σχολίασε: «Πιστεύω ότι πρόκειται για την πρώτη στον κόσμο τόσο σαφή δήλωση, σε κυβερνητικό επίπεδο, υποστήριξης των εναλλακτικών, ασφαλέστερων του καπνίσματος προϊόντων και βελτίωσης της δημόσιας υγείας».

Διαβάστε ακόμα:

Οι Βρετανοί χορηγούν επίσημα το ηλεκτρονικό τσιγάρο ως μέσο διακοπής του καπνίσματος

Οργανισμός Δημόσιας Υγείας της Αγγλίας: «Κάθε καπνιστής πρέπει να δοκιμάσει το άτμισμα και κάθε ατμιστής πρέπει να σταματήσει το κάπνισμα»