Το πόρισμα της πρώτης επιστημονικής μελέτης για τα μαζικά κρούσματα στις ΗΠΑ

Το πόρισμα της πρώτης επιστημονικής μελέτης για τα μαζικά κρούσματα στις ΗΠΑ

Δημοσιεύτηκε η πρώτη επιστημονική μελέτη που ρίχνει «φως» στην αιτία των μαζικών κρουσμάτων στις ΗΠΑ, κατά τα οποία τουλάχιστον 450 χρήστες προϊόντων ατμού παρουσίασαν σοβαρά προβλήματα στον πνεύμονα και το αναπνευστικό τους σύστημα, ενώ σημειώθηκαν και έξι θάνατοι.

Όπως είχε διαφανεί από την αρχή, μόνο που τώρα έρχεται και η επιστήμη να το πιστοποιήσει, η αιτία δεν είναι άλλη από το άτμισμα παράνομων και ναρκωτικών ουσιών που περιείχαν τα μη εγκεκριμένα υγρά αναπλήρωσης που χρησιμοποιήθηκαν στις περιπτώσεις αυτές.

Βέβαια αυτό δεν εμπόδισε την ενορχηστρωμένη προπαγάνδα εναντίον του ηλεκτρονικού τσιγάρου γενικότερα από πολλά ΜΜΕ στις ΗΠΑ αλλά και αλλού, προκαλώντας αμφιβολίες σε καπνιστές που είχαν διακόψει χάρη στο μέσο αυτό τη βλαβερή τους συνήθεια, και φυσικά τον κίνδυνο να επανέλθουν σε αυτό.

Άτμισμα επικίνδυνου χημικού ή συνδυασμός χημικών ουσιών

Στην έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό The New England Journal of Medicine , εξετάστηκαν 53 ασθενείς οι οποίοι άτμισαν κατά τις τελευταίες 90 ημέρες από όταν παρουσιάστηκαν τα συμπτώματα αυτά. Ο μέσος όρος ηλικίας τους ήταν τα 19 έτη, ενώ το 1/3 από αυτούς ήταν ανήλικοι.

Από αυτούς, το 83% παραδέχτηκε ότι προμηθεύτηκε υγρά αναπλήρωσης με κάνναβη από τη μαύρη αγορά, ενώ το 17% είπε ότι χρησιμοποίησαν μόνο προϊόντα με νικοτίνη. Σύμφωνα με τους ερευνητές, αρκετοί από αυτούς πάντως επέδειξαν απροθυμία να παραδεχτούν τη χρήση ναρκωτικών ουσιών, ενώ δεν είναι και ξεκάθαρο αν χρησιμοποίησαν κανονικά ηλεκτρονικά τσιγάρα, ή άλλες, άγνωστες, συσκευές ατμίσματος.

 

Συγκεκριμένα, από τους 41 ασθενείς που έδωσαν «αναλυτική συνέντευξη», το 80% χρησιμοποίησε προϊόντα τετραϋδροκανναβινόλη (THC), το 7% Κανναβιδιόλη (CBD) και το 17%, από ότι είπαν, μόνο νικοτίνη.

Το πιο κοινό υγρό αναπλήρωσης με χασίς (THC) που αναφέρθηκε ήταν το παράνομο Dank Vape.

Θανατηφόρα αντίδραση στους πνεύμονες

Σύμφωνα με τους ειδικούς που ερευνούν την υπόθεση, η αιτία των κρουσμάτων αυτών είναι «το άτμισμα ενός επικίνδυνου χημικού ή ο συνδυασμός χημικών ουσιών, που προκαλεί μια επικίνδυνη, ακόμα και θανατηφόρα, αντίδραση μέσα στους πνεύμονες».

Οι μελέτες συνεχίζονται με τη μορφή του κατεπείγοντος, προκειμένου να εξακριβωθεί το συγκεκριμένο χημικό που το προκαλεί αυτό.

 

H alter ego εδώ και δέκα χρόνια επενδύει συνεχώς στην ασφάλεια και την ποιότητα των προϊόντων της. Η δεκάχρονη εμπιστοσύνη των πελατών, των προμηθευτών, των συνεργατών και των επιστημονικών φορέων που πιστοποιούν την ασφάλεια των προϊόντων μας είναι η πιο έμπρακτη απόδειξη ότι η alter ego δεν εγγυάται μόνο την ποιότητα αλλά ότι είναι και ένας πολύτιμος σύμμαχος στον αγώνα κατά του καπνίσματος. Επιπλέον, προτρέπουμε τους καταναλωτές να εμπιστεύονται μόνο επώνυμες εταιρείες για την αγορά προϊόντων ηλεκτρονικού τσιγάρου.