Μια ιδιαίτερη, αν και όχι και τόσο καινοτόμα, για τα δεδομένα του Ηνωμένου Βασιλείου όπου έχουν διεξαχθεί πολλές έγκυρες έρευνες για το ηλεκτρονικό τσιγάρο, πρωτοβουλία ανέλαβε η ειδική Louise Ross, υπεύθυνος στην υγειονομική υπηρεσία διακοπής του καπνίσματος, της πόλης Λέστερ. Η πρωτοβουλία της αφορά στη δωρεάν παροχή δειγμάτων ηλεκτρονικού τσιγάρου στους καπνιστές που επισκέπτονται την υπηρεσία για να κόψουν το κάπνισμα.
Η πρόταση, άλλωστε, χρήσης ηλεκτρονικού τσιγάρου από τους καπνιστές που θέλουν να το κόψουν, ισχύει επίσημα από τις υγειονομικές αρχές της χώρας.
Η πρωτοβουλία αυτή προέκυψε μετά το συμπέρασμα της συνεργάτιδός της, στη Βρετανική Θωρακική Ένωση, Δρ. Sanjay Agrawal, η οποία έχει παρατηρήσει ότι μετά τη διάγνωση σε καπνιστή-ασθενή με καρκίνο, το καλύτερο αποτέλεσμα για τη θεραπεία του έχει περισσότερες πιθανότητες να επέλθει αν αυτός διακόψει αμέσως το κάπνισμα. «Η διακοπή του καπνίσματος φαίνεται να είναι το ίδιο αποτελεσματική όπως η χημειοθεραπεία, σε όρους βελτίωσης της κατάστασης του ασθενούς», δηλώνει χαρακτηριστικά η Agrawal.
Η ίδια θεωρεί ότι εφόσον πολλοί καρκινοπαθείς αποτυγχάνουν να κόψουν παρά την κατάστασή τους το κάπνισμα, θα πρέπει να τους προτείνεται αυτή η εναλλακτική, λόγω των θεαματικών αποτελεσμάτων που έχει, και συγκεκριμένα σε ποσοστό 20% επιτυχίας παραπάνω, όπως έχει παρατηρήσει.
Όπως αναφέρει η Ross, πολλοί καπνιστές διστάζουν να δοκιμάσουν το ηλεκτρονικό τσιγάρο για τρεις λόγους: το θεωρούν ακριβό, δεν γνωρίζουν ότι είναι λιγότερο βλαβερό από τα συμβατικά τσιγάρα και επειδή δεν μπαίνουν στη διαδικασία να μάθουν τη λειτουργία της συσκευής. Με τη δωρεάν δοκιμή, όπως αναφέρει, οι καπνιστές θα διαπίστωναν ότι τελικά είναι και πιο οικονομικό, και απλό στη χρήση του αλλά και 95% λιγότερο βλαβερό, σύμφωνα με την έρευνα του υπουργείου υγείας της Αγγλίας.