«Χαλαρώστε τα μέτρα περιορισμού του ηλεκτρονικού τσιγάρου για να σωθεί κόσμος». Η Αγγλική Βουλή παίρνει θέση

«Χαλαρώστε τα μέτρα περιορισμού του ηλεκτρονικού τσιγάρου για να σωθεί κόσμος». Η Αγγλική Βουλή παίρνει θέση

Η Επιτροπή Επιστήμης και Τεχνολογίας του Βρετανικού Κοινοβουλίου εξέδωσε μια έκθεση στην οποία ζητείται από την κυβέρνηση η χαλάρωση των μέτρων περιορισμού σχετικά με το ηλεκτρονικό τσιγάρο, έτσι ώστε αυτό να γίνει ευρύτερα αποδεκτό στην κοινωνία!

Οι βουλευτές που συμμετέχουν στην Επιτροπή επικαλούνται τις επιστημονικές έρευνες σύμφωνα με τις οποίες το ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι κατά πολύ λιγότερο βλαβερό από το συμβατικό και προτείνουν μια νέα δέσμη μέτρων που θα πρέπει να εφαρμόσουν οι αρχές.

Καταρχάς, οι βουλευτές ζητούν τα ηλεκτρονικά τσιγάρα να συνταγογραφούνται για τους καπνιστές που θέλουν να κόψουν τη βλαβερή τους συνήθεια, ενώ σε ορισμένες περιοχές της Αγγλίας, όπως στο Λέστερ, αυτό ήδη συμβαίνει. Επίσης, ζητείται να επιτρέπεται η χρήση τους στα μέσα μαζικής μεταφοράς, όπως στα τρένα και τα λεωφορεία.

Στην έκθεση επισημαίνεται ότι το ηλεκτρονικό τσιγάρο «παραμελείται» από το Εθνικό Σύστημα Υγείας, ως εργαλείο για τη διακοπή του καπνίσματος. Για παράδειγμα, αναφέρεται ως «απαράδεκτο» το γεγονός ότι στο 1/3 από τα 50 κέντρα υγείας του αγγλικού ΕΣΥ απαγορεύεται η χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου, ενώ σύμφωνα με τις έρευνες δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος από τον ατμό, εφόσον «παθητικό άτμισμα» δεν υφίσταται.

 

Προτείνεται, επίσης, να επιτρέπεται η διαφήμιση του ηλεκτρονικού τσιγάρου στα ΜΜΕ αλλά και στους δημόσιους χώρους, προκειμένου να γίνουν έτσι πιο εύκολα αποδεκτά από το κοινό!

Συγκεκριμένα η Επιτροπή στην Έκθεσή της ζητάει:

  • Μεγαλύτερη ελευθερία για τη βιομηχανία ώστε να διαφημίζει τα ηλεκτρονικά τσιγάρα.

  • Χαλάρωση της φορολόγησης του ηλεκτρονικού τσιγάρου, έτσι ώστε να αντικατοπτρίζονται προς το κοινό τα υγειονομικά οφέλη του.

  • Την εκπόνηση ετήσιων εκθέσεων σχετικά με τις επιπτώσεις της χρήσης ηλεκτρονικού τσιγάρου στην υγεία, όπως και για τα θερμικά τσιγάρα.

  • Την έναρξη διαλόγου σχετικά με το ηλεκτρονικό τσιγάρο.

  • Να αδειοδοτηθούν τα ηλεκτρονικά τσιγάρα ως «ιατρικές συσκευές».

  • Επανεξέταση των ορίων της ποσότητας στα υγρά αναπλήρωσης, όπως και στα δοχεία των συσκευών.

Στη μελέτη αναγνωρίζεται ότι οι μακροπρόθεσμες συνέπειες του ατμίσματος παραμένουν άγνωστες, όμως σίγουρα το ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι λιγότερο βλαβερό από το συμβατικό, καθώς δεν περιέχει πίσσα και μονοξείδιο του άνθρακα.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Επιστήμης και Τεχνολογίας, Norman Lamb, δήλωσε σχετικά:

«Οι ισχύουσες ρυθμίσεις δεν αντικατοπτρίζουν την αλήθεια για το ηλεκτρονικό τσιγάρο, και οι υπεύθυνοι των επιχειρήσεων, των μέσων μεταφοράς και των δημόσιων χώρων θα πρέπει να πάψουν να βλέπουν το συμβατικό με το ηλεκτρονικό τσιγάρο κατά τον ίδιο τρόπο. Δεν υπάρχει καμία λογική σε αυτό.

Το ηλεκτρονικό τσιγάρο δεν αποτελεί τον «πυλωρό» για το κάπνισμα και αν χρησιμοποιηθεί σωστά, τότε μπορεί να αποτελέσει ένα σημαντικό «όπλο» για το Ε.Σ.Υ. στη μάχη του για την καταπολέμηση του καπνίσματος».

Στην Αγγλία 3 εκατομμύρια άνθρωποι ατμίζουν, εκ των οποίων οι 470.000 τα χρησιμοποιούν ως βοήθημα για τη διακοπή του καπνίσματος. Υπολογίζεται ότι δεκάδες χιλιάδες καπνιστές το κόβουν επιτυχώς χάρη στη χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου.

Διαβαστε εδώ το πρωτότυπο της σύνοψης της Έκθεσης.

Διαβάστε εδώ τα συμπεράσματα και τις προτάσεις της Έκθεσης.

Διαβάστε εδώ ολόκληρη την Έκθεση.